Τι να πεις στο παιδί σου όταν σου λέει «Δεν σ’ αγαπάω»;

Λέξεις που μπορεί να σε πονέσουν και τις εκφράζει το ίδιο σου το παιδί… Είναι τόσο νευριασμένο μαζί σου που σου λέει «Δεν σ’ αγαπάω». Σοκ… Τι κάνετε; Πώς αντιδράτε; Είναι πολύ… σκληρά μερικές φορές τα μικρά παιδάκια! Και άδικα! Αλλά οι λέξεις για εκείνα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα που έχουν για σας!…

Τι εννοεί στην πραγματικότητα;

Είναι το 3χρονο παιδί σας που προσπαθείτε να του βάλετε όρια και να του επιβληθείτε. Δεν του δώσατε γλυκό, δεν το αφήσατε να παίξει γιατί δεν είχε μαζέψει πριν μόνο του τα παιχνίδια του και άλλα τέτοια παρόμοια. Η αντίδρασή του; “Δε σ’αγαπάω μαμά”. Κι έπειτα: “Δε σ’αγαπάω μπαμπά”. Είναι σαφές ότι δεν το εννοεί! Κι όμως οι λέξεις πονάνε.
Πολλοί γονείς το εκλαμβάνουν αυτό ως αποτυχία. Διανύουν μια δύσκολη περίοδο με το παιδί και αυτή η ατάκα είναι το… κερασάκι στην τούρτα! Από την άλλη, κάποιοι άλλοι γονείς αισθάνονται μειονεκτικά καθώς νιώθουν ότι το παιδί έχει ξεκάθαρη προτίμηση στον άλλο γονέα.

paidi thymos

Άλλοι πάλι γονείς το εκλαμβάνουν ως έλλειψη σεβασμού. Το παιδί τους θα πρέπει να μάθει να… ζυγίζει σωστά τις λέξεις και αυτό προσπαθούν να του διδάξουν.

Στην πραγματικότητα ωστόσο, δεν συμβαίνει τίποτα από τα παραπάνω. Αν το παιδί σου πει ότι δεν σ’ αγαπάει, ουσιαστικά είναι πολύ νευριασμένο και δεν βρίσκει άλλους τρόπους και άλλες λέξεις για να σου εκφράσει την ένταση και τον θυμό του! Οπότε ψάχνει τρόπους να σε πληγώσει!

Τι να του απαντήσετε

Αν πιστεύετε ότι όντως το παιδί σας αγαπά περισσότερο τον μπαμπά του, τότε αυτό είναι δική σας ανασφάλεια που καλό είναι να μην τη βγάλετε προς τα έξω! Άλλωστε τα παιδιά εκφράζουν την προτίμησή τους στον ένα ή τον άλλο γονέα ανάλογα με το… συμφέρον της στιγμής! Αν σας πείραξαν τα λόγια του, προσπαθήστε να πάρετε μια μικρή απόσταση, να μη μιλήσετε για λίγο, να πάτε μέσα να πάρετε μερικές βαθιές ανάσες, να ηρεμήσετε! Κι έπειτα σκεφτείτε λογικά: είναι ένα μικρό παιδί που θέλει να του γίνονται όλα τα χατίρια!

paidi thymos

Μην ενδώσετε!

Συνήθως το παιδί προσπαθεί να πετύχει ένα σκοπό: πχ να του αγοράσετε αυτό το παιχνίδι, να του δώσετε γλυκό. Οπότε ενίοτε μπορεί να γίνει και χειριστικό! Μην ενδώσετε επειδή σας πλήγωσε! Να εμμείνετε στην αρχική σας απόφαση και προσπαθήστε με ήρεμο τρόπο να του εξηγήσετε γιατί δεν του κάνετε το χατίρι! Αν υποχωρήσετε, μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την τακτική ως “όπλο” για να πετυχαίνει αυτό που θέλει!

paidi antidrastiko

Μιλήστε του για τα συναισθήματα!

Είναι μια ωραία ευκαιρία να μιλήσετε στο παιδί για τα συναισθήματα, να μάθει να τα ξεχωρίζει. Ξεκινήστε με το απλό: “Εγώ όμως σ’αγαπάω”! Και στη συνέχεια ρωτήστε το εκείνο τι αισθάνεται. Μιλήστε του για τον θυμό και για τον τρόπο που μπορεί να το εκφράζει. Ξεκαθαρίστε του ότι είναι σωστό να εκφράζει κάθε στιγμή το συναίσθημα που ταιριάζει, χωρίς να καταφεύγει σε ένα ξερό “δεν σ’αγαπάω”.

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από mamanpourlavie.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιχνίδια… εξουσίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά: όρια ή τιμωρία;

Παιδί και όρια: «Χτυπάει και δαγκώνει όταν δεν του κάνω τα χατίρια»!

 

 

Σχετικά άρθρα