Εσύ ξέρεις; 2 μύθοι και 1 αλήθεια για την κατάθλιψη

Η αλλαγή στις εποχές μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία με πολλούς τρόπους. Ο χειμώνας είναι η εποχή κατά την οποία μας ενθαρρύνουν να είμαστε πιο ευχάριστοι για να αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το γεγονός πως οι ημέρες είναι πιο σύντομες και ο καιρός κρύος.

Για αυτό οι αλλαγές στις συνθήκες μπορεί να είναι ιδιαίτερα οδυνηρές για άτομα με παθήσεις όπως η κατάθλιψη. Είναι μια κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, είτε παροδική είτε μόνιμη με τη μορφή της διαταραχής (Κλινική Κατάθλιψη).

Τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου. Και όπως κάθε σοβαρή κατάσταση, έτσι πολλοί είναι οι «μύθοι» που το πλαισιώνουν ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που έχουν δόσεις αλήθειας.

  • Νο1: Τον χειμώνα αυτοκτονούν περισσότεροι;

Υπάρχει η πεποίθηση ότι τον χειμώνα και συγκεκριμένα την περίοδο των εορτών, οι αυτοκτονίες είναι περισσότερες καθώς οι… σκοτεινές ημέρες της εποχής αυτής ωθούν τα άτομα να εκδηλώσουν συμπεριφορές ακραίες. Όμως, σύμφωνα με τη Δρ. Suzanne Degges – White, οι αυτοκτονίες καταθλιπτικών ατόμων τον Δεκέμβριο είναι στο χαμηλότερο επίπεδο.

Ωστόσο, φαίνεται να αυξάνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει στον λόγο που παρατηρείται, εικάζεται ότι ο αυξανόμενος φόβος που κάποιοι μπορεί να αισθανθούν το φθινόπωρο για τη χρονιά που έρχεται, ίσως τους οδηγήσει σε μια τραγική κατάληξη.

  • Νο2: Η κατάθλιψη είναι πιο έντονη την περίοδο των εορτών;

Αληθεύει ότι οι άνθρωποι υποφέρουν από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (Seasonal Affective Disorder – SAD); Κι όμως είναι αλήθεια, αν και όχι στον βαθμό που παρουσιάζουν οι περισσότεροι. Οι ειδικοί τονίζουν πως αυτή η αντίδραση σχετίζεται με 3 παράγοντες.

Ο πρώτος περιλαμβάνει την επίδραση της μείωσης των ωρών ανά ημέρα αφού όταν ο ύπνος είναι διαταραγμένος, τα αισθήματα της αβεβαιότητας και της θλίψης αυξάνονται. Ο δεύτερος έχει να κάνει με το επίπεδο της σεροτονίνης μιας και το μειωμένο φως της ημέρας οδηγεί σε μειωμένη παραγωγή της, οδηγώντας σε κατάθλιψη.

Τελευταία είναι η επίδραση του λιγότερου φωτός της ημέρας στην παραγωγή μελατονίνης. Τα επίπεδά της επηρεάζουν τόσο τους κύκλους ύπνου όσο και τη διάθεση. Εξάλλου, οι εορτές, όποια εποχή κι αν είναι, έχουν το κοινό χαρακτηριστικό πως μαζεύονται όλοι μαζί και μοιράζονται τα νέα τους. Κάτι που μπορεί να φαντάζει «Γολγοθάς» για τον καταθλιπτικό.

  • Νο3: Μπορεί η θετική σκέψη να μειώσει την κατάθλιψη;

Είναι πολύ ενοχλητικό να υπενθυμίζουν στα καταθλιπτικά άτομα ότι πρέπει να σκεφτούν θετικά και να μην ζουν στην αρνητικότητά τους. Όντως, σύμφωνα με έρευνες, το να εστιάζεις στο θετικό σχετίζεται με την καλύτερη ψυχική υγεία. Αν όμως, αφήσεις τον εαυτό σου ελεύθερο.

Όπως αναφέρει η Δρ. Degges, τα άτομα με κατάθλιψη δεν είναι σε αυτή τη θέση καθώς δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι λόγω ενός τραυματικού γεγονότος που τους συνοδεύει. Οπότε δεν ισχύει πως η θετική σκέψη από μόνη της ως συμβουλή- ακόμα και από ένα σημαντικό άλλο-, θα βοηθήσει τα άτομα αυτής της κατάστασης μειώνοντας ό,τι νιώθουν.

Ωστόσο, μπορεί κανείς να διδαχθεί πώς να σκέφτεται και πώς να είναι ευγνώμων για όσα έχει. Ο άνθρωπος χρειάζεται πολύ περισσότερα από μια συμβουλή ώστε να ξεφύγει από τον ίδιο του τον εαυτό, παρότι πολλοί έχουν επίγνωση ότι «βυθίζονται». Και η βοήθεια ενός ειδικού σε συνδυασμό με ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, είναι έξοχοι δείκτες ότι μπορεί να αλλάξει κάτι. Προϋπόθεση όμως, πάντα και πάντοτε η θέληση.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διπολική διαταραχή: Πώς είναι να αγαπάς κάποιον με μανιοκατάθλιψη;

Πέφτω σε βαριά κατάθλιψη και μισώ το σώμα μου: Τι να κάνω;

Με χώρισε γιατί έχει κατάθλιψη – Υπάρχει τρόπος να τον βοηθήσω;

«Εξαιτίας της κατάθλιψης έφτασα να ζυγίζω 100 κιλά»

Πόσα είδη κατάθλιψης υπάρχουν και ποιο είναι το πιο επικίνδυνο;

Σχετικά άρθρα