Καρδιακή ανεπάρκεια: Τι είναι η συσταλτικότητα και ποιές τιμές είναι ανησυχητικές;

Έκανα προληπτικό τρίπλεξ στην κόρη μου που είναι 12 χρονών και έδειξε συσταλτικότητα στην αριστερή κοιλιά στα κατώτερα φυσιολογικά όρια. Είναι ψηλή και πολύ αδύνατη. Τι σημαίνει αυτό, γιατί ο καρδιολόγος δε με διαφώτισε.

Στο ερώτημά σας απαντά ο καρδιολόγος Γιώργος Λάζαρος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τον όρο συσταλτικότητα εννοούμε τη δύναμη, με την οποία η καρδιά εξωθεί το αίμα στο κεντρικό αγγείο της καρδιάς που είναι η αορτή.

Η συσταλτικότητα έχει ένα εύρος φυσιολογικών τιμών που κυμαίνεται από 55 έως 70%. Το ότι αναφέρετε ότι ενημερωθήκατε πως η συσταλτικότητα της καρδίας είναι στα κατώτερα φυσιολογικά σημαίνει ότι το κλάσμα εξωθήσεως είναι προφανώς κοντά στο 55%.

Ωστόσο, αυτή είναι μια αποσπασματική πληροφορία που πρέπει να συνεκτιμηθεί με το σύνολο του τρίπλεξ (μελέτη καρδιακών βαλβίδων, διαστολική λειτουργία της καρδιάς κλπ.), μαζί με την εικόνα του ηλεκτροκαρδιογράφηματος (αρρυθμίες) και κυρίως με την κλινική εικόνα δηλαδή την ύπαρξη συμπτωμάτων όπως εύκολη κόπωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, λιποθυμίες κλπ.).

Από μόνη της η συσταλτικότητα στα κατώτερα φυσιολογικά όρια δεν υποδηλώνει κάποια καρδιακή παθολογία, όταν όλα τα υπόλοιπα είναι φυσιολογικά. Ωστόσο, για να τεκμηριωθεί η αθωότητα του ευρήματος απαιτείται μία ολοκληρωμένη καρδιολογική εκτίμηση.

Γιώργος Λάζαρος

Καρδιολόγος

Υπεύθυνος του τμήματος ηχωκαρδιογραφίας της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τι ειναι η πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας;

Διαγνώστηκα με διαρροή μιτροειδούς βαλβίδας… Πόσο επικίνδυνο είναι;

Σχετικά άρθρα