Παγωτό λευκής σοκολάτας με σάλτσα καραμέλας-Kahlua

<p><span>Για τους λάτρεις της λευκής σοκολάτας…Παγωτό Λευκής Σοκολάτας με Σάλτσα Καραμέλας-Kahlua.</span></p>
<p><span>Γίνεται περίπου 1 λίτρο παγωτό και 1 ½ κούπα σάλτσα καραμέλας-Kahlua.</span><br /><br /><strong>Υλικά</strong><br /><br /><strong>Για το παγωτό</strong><span class="text_exposed_show"><br />230 γρ. λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας (τουλάχιστον 28% βούτυρο κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια<br />240 ml γάλα, πλήρες<br />130 γρ. ζάχαρη<br />Μια πρέζα αλάτι<br />5 μεγάλοι κρόκοι αβγών<br />470 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης<br /><br /><strong>Για τη σάλτσα καραμέλας-Kahlua</strong><br />115 γρ. ανάλατο βούτυρο<br />115 γρ. μαλακιά, ανοιχτή-καστανή ζάχαρη<br />120 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης<br />60 ml Kahlua<br /><br /><br /><strong>Προετοιμασία</strong><br /><br /><strong>Για το παγωτό</strong></span></p>
<p><span class="text_exposed_show">Βάλτε τα κομμάτια λευκής σοκολάτας μέσα σ' ένα μεγάλο μπωλ. Από πάνω ακουμπήστε ένα ψιλό κόσκινο. Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το γάλα, το αλάτι και την ζάχαρη και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Το γάλα θα πρέπει να είναι ζεστό, όχι καυτό! Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, χτυπήστε τους τέσσερις κρόκους αβγών και προσθέστε το γάλα λίγο-λίγο, χτυπώντας γρήγορα και ασταμάτητα με το σύρμα (όπως όταν κάνετε αβγολέμονο). Όταν πια έχετε προσθέσει όλο το γάλα, αδειάστε το μείγμα μέσα στην κατσαρόλα και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συνεχώς με μια σπάτουλα που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες, μέχρι το μείγμα ν' αρχίσει να πήζει ελαφρά και να μπορεί να σταθεί πάνω στην σπάτουλα χωρίς να γλυστράει αμέσως, ή μέχρι το θερμόμετρο στιγμιαίας μέτρησης δείξει 76 βαθμούς Κελσίου. Αδειάστε την κρέμα (custard) μέσα στο μπωλ με τα κομμάτια λευκής σοκολάτας, περνώντας την μέσα από το κόσκινο και αναμείξτε καλά με την σπάτουλα. Προσθέστε την κρέμα γάλατκος και αναμείξτε καλά. </span></p>
<p><span class="text_exposed_show">Γεμίστε ένα μεγάλο μπωλ με παγάκια και λίγο νερό, και ακουμπίστε μέσα το μπωλ με το μείγμα παγωτού. Ανακατέψτε το μείγμα με μια σπάτουλα μέχρι να κρυώσει. Έπειτα καλύψτε το με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα μέχρι να κρυώσει καλά. Ανακατέψτε το μείγμα με μια σπάτουλα και αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας. Συνεχίστε, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εναλλακτικά, αν δεν έχετε παγωτομηχανή, αδειάστε το κρύο μείγμα παγωτού μέσα σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη. Βάλτε το στην κατάψυξη κι έπειτα από 40 λεπτά βγάλτε το και χτυπήστε το δυνατά με ένα σύρμα ή μια σπάτουλα (μπορείτε να το χτυπήσετε και στο μπλέντερ ή ακόμα και με ραβδομπλέντερ). Συνεχίστε να το χτυπάτε ανά μισή ώρα μέχρι να είναι πλέον πολύ πηχτό και παγωμένο για να χτυπηθεί. Αυτή η διαδικασία θα πάρει 2 με 3 ώρες.<br /><br /><strong>Για τη σάλτσα καραμέλας-Kahlua</strong></span></p>
<p><span class="text_exposed_show">Λιώστε το βούτυρο μέσα σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε την ζάχαρη και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Συνεχίστε ν' ανακατεύετε μέχρι το μείγμα ν' αρχίσει να κοχλάζει, να παίρνει ένα σκούρο χρώμα καραμέλας και να πήζει.<br />Πρέπει να είσαστε πάρα πολύ προσεκτικοί διότι το μείγμα θα είναι εξαιρετικά καυτό. Τα μικρά παιδάκια έξω απ' την κουζίνα!<br /><br />Όταν το μείγμα πήξει αρκετά (γίνει λίγο πιο πηχτό από συμπυκνωμένο γάλα), αφαιρέστε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά. Προσθέστε σιγά-σιγά την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε με ένα σύρμα κουζίνας μέχρι να ενσωματωθεί. Έπειτα προσθέστε το Kahlua κι ανακατέψτε καλά με ξύλινη κουτάλα. Αδειάστε τη σάλτσα σ' ένα καθαρό μπωλ και αφήστε να κρυώσει. Μπορείτε είτε να την σερβίρετε ζεστή είτε να την βάλετε στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Όταν σερβίρεται κατευθείαν απ' το ψυγείο, είναι πιο πηχτή και καλύτερη κατά την γνώμη μου.<br /><br />Διατηρήστε την στο ψυγείο, καλυμμένη καλά με πλαστική μεμβράνη για 3 με 4 μέρες.</span></p>

Σχετικά άρθρα