Έχω διαβήτη. Τι πρέπει να κάνω εάν πάθω υπογλυκαιμικό σοκ;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που προκαλείται από διάφορες αιτίες και δύναται να εκδηλωθεί στη ζωή ενός ανθρώπου, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τύποι του διαβήτη είναι τρεις:

 • Διαβήτης τύπου Ι
 • Διαβήτης τύπου ΙΙ και
 • Διαβήτης Κύησης

Ο δεύτερος τύπος διαβήτη είναι ο πλέον συνηθισμένος και είναι η περίπτωση της πάθησης που απαιτεί θεραπεία με ινσουλίνη. Στην περίπτωση του διαβήτη κύησης, συνήθως μετά την εγκυμοσύνη παύει να υφίσταται, όμως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για την μητέρα να παρουσιάσει διαβήτη τύπου ΙΙ στο μέλλον.

Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, αλλά είναι υπό θεραπεία και παρακολούθηση, είναι πολύ πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμικό σοκ, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς.

Πώς θα πρέπει, όμως, να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα εκδήλωσης υπογλυκαιμικών τάσεων; Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι η υπογλυκαιμία και το υπογλυκαιμικό σοκ μπορεί να συμβούν οποτεδήποτε ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου.

Τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας:

 • Κρύος ιδρώτας
 • Ζαλάδα
 • Κόπωση
 • Πιθανή λιποθυμία
 • «Κομμένα» πόδια
 • Δυσκολία στην αναπνοή

Τι πρέπει να κάνουμε

Άμεσα ζάχαρη

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ο διαβητικός πάθει υπογλυκαιμία θα πρέπει άμεσα να του δώσουμε σάκχαρα (ζάχαρη). Είναι πολύ σημαντικό αυτό να γίνει άμεσα, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τα πρώτα συμπτώματα, ο πάσχων θα πρέπει να λάβει 15 γραμμάρια σε σάκχαρα. Προσοχή! Αυτό θα πρέπει να γίνει εφόσον έχει ακόμα τις αισθήσεις του.

Μπορείτε, λοιπόν, να δώσετε:

 • «καθαρή» ζάχαρη (4 κύβοι αντιστοιχούν σε 15 γραμμάρια)
 • ένα ποτήρι χυμό ή αναψυκτικό (ακόμα και τα light αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη)
 • μια κουταλιά σούπας μαρμελάδας ή μελιού

Προσοχή! Μερικές φορές αυτά τα πρώτα 15 γραμμάρια δεν επαρκούν και εάν η γλυκόζη του αίματος δεν επανέλθει στο φυσιολογικό μετά από ένα τέταρτο της ώρας, μην διστάσετε να δώσετε άλλα 15 γραμμάρια ζάχαρης.

Τι να τρώμε εφόσον έχουμε διαβήτη

Γενικότερα, σε περίπτωση διαβήτη, συνιστάται να τρώμε ισορροπημένα, δηλαδή να μειώσουμε την κατανάλωση ζάχαρης (προσέχοντας να μην καταναλώνουμε προϊόντα 0% ή υποκατάστατα ζάχαρης).

Πρέπει, επίσης, να τρώμε 5 φρούτα και λαχανικά την ημέρα (κυρίως λαχανικά), γαλακτοκομικά προϊόντα, να περιορίσουμε την κατανάλωση λίπους και να αποφεύγουμε το αλκοόλ. Επιπλέον, συνιστάται να τρώμε αρκετές πρωτεΐνες (κρέας, ψάρι ή αυγά) πριν πάμε για ύπνο, για να μειώσουμε τον κίνδυνο υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια σοβαρή δερματολογική πάθηση προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης;

Διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2: Σε τι διαφέρουν τα συμπτώματά τους;

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X