Απώλεια συζύγου: Τι να κάνεις όταν η στήριξη που έχεις δεν σου αρκεί

Έφυγε ο σύζυγός μου μπροστά στα μάτια μας. Ήταν ο μικρός 5 ετών, ο μεγάλος 22 και εγώ. Ο πόνος μου είναι μεγάλος. Έχει μόνο ελάχιστους μήνες.

Όλοι παρακολουθούμαστε από ψυχίατρο και ψυχολόγο. Δεν ξέρω αν σε βάθος χρόνου θα κάνει καλό αλλά εγώ νιώθω ότι πονάω πάρα πολύ.

Δεν δαμάζομαι εύκολα

Από την ένταση και το χτύπημα του σώματός μου μού έμεινε μια τρεμούλα στα χέρια και έσπασα και το χέρι μου. Ενώ παίρνω φαρμακευτική αγωγή, νομίζω ότι δεν δαμάζομαι εύκολα.

Μετά τις 40 ημέρες, ήρθα στη δουλειά μου. Έχω μεγάλο κοινωνικό περίγυρο και δε μένω χωρίς παρέα. Τεράστια κατανόηση στη δουλειά και πάλι δεν μπορώ να ορθοποδήσω.

Η στήριξη είναι μεγάλη αλλά εγώ δεν μπορώ καθόλου

Ο μικρός είναι ψύχραιμος και δύνατος. Είχε μεγάλη στήριξη από το σχολείο του, από την αρχή με ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους. Είναι ορθολογιστής και λογικά έχει γαντζωθεί πάνω μου και στον αδερφό μου.

gunaika-penthso

Ο μεγάλος μου γιος, φοιτητής και εργαζόμενος. Μένει λίγο στην κοπέλα του και λίγο στο σπίτι μας. Προσπαθεί πολύ να μας στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί. Μαζί μας προσωρινά μένει η μητέρα μου.

Οι σχέσεις με τα αδέρφια του συζύγου μου είναι άριστες και καθημερινές. Η στήριξη είναι μεγάλη. Εγώ δεν μπορώ καθόλου. Νιώθω την έλλειψή του, θέλω να τσιρίζω. Πείτε μου τη γνώμη σας.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Σοφία Αντύπα

Πονάτε πολύ και αυτό που περνάτε, χρειάζεται χρόνος πολύς για να μαλακώσει σιγά σιγά το συναίσθημα. Στήριξη έχετε από ότι λέτε μεγάλη και τα παιδιά σας ανταπεξέρχονται με τον δικό τους τρόπο.

Χρειάζεται και εσείς να επιτρέψετε στο εαυτό σας να βρει τον δικό του χειρισμό. Το ότι έχετε κόσμο γύρω σας δε σημαίνει πως θα είναι λιγότερος ο πόνος της απώλειας.

Χρειάζεται κουράγιο

Σημαίνει όμως, ότι έχετε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Επιτρέψτε όμως, στον εαυτό σας να πενθήσει.

Καθώς περνάει ο χρονος το συναίσθημα, θα αλλάζει σιγά σιγά καθώς θα μπαίνεται σε μια καινούρια καθημερινότητα. Η έλλειψη θα υπάρχει αλλά θα γίνεται όλο και πιο ανεκτή. Χρειάζεται κουράγιο.

Σοφία Αντύπα
Ψυχολόγος
www.ipsychology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων: Τα 5 στάδια πένθους που ΟΛΟΙ περνάμε

Πένθος στην οικογένεια: Πώς θα λυτρωθείς από τον πόνο;

Πένθος: Πώς θα συμβιβαστώ με την ιδέα ότι δεν θα ξαναδώ την αδελφή μου;

«Έχασα τον πατέρα μου»: Πώς βιώνεται το πένθος και η απώλεια;

Πώς μπορεί να επηρεάσει το πένθος την ανδρική σεξουαλικότητα;

Σχετικά άρθρα