Η θλιβερή ιστορία μιας μάνας: «Κλαίω συνεχώς που έχασα το 5ο παιδί μου»

Έχω 4 παιδιά. Το Πάσχα έμαθα ότι είμαι έγκυος στο 5ο παιδί μου, κάτι που δεν ήθελε με τίποτα ο άντρας μου που επιθυμούσε έντονα να κάνουμε διακοπή κύησης.

Είχαμε ραντεβού για να δούμε το έμβρυο και τελικά διαπιστώθηκε παλινδρόμηση της κύησης και την Τετάρτη έγινε απόξεση.

Έχω θυμό για τον άντρα μου

Κλαίω συνεχώς, δεν μπορώ να πιστέψω τον χαμό του παιδιού που τόσο ήθελα. Έχω θυμό για τον άντρα μου. Έγινε συζήτηση για μια νέα εγκυμοσύνη αλλά αρνείται.

Είναι κάτι που μου φέρνει πολλά αρνητικά συναισθήματα τα οποία δεν μπορώ να διαχειριστώ.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Λυπάμαι  που δεν προχώρησε η κύηση. Η απότομη παύση μιας κύησης, αποτελεί μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για ένα ζευγάρι και την ευρύτερη οικογένειά του. Τα συναισθήματα που δημιουργούνται μπορεί να είναι πολλά και ανάμεικτα. Αναγκάζονται οι γονείς να περάσουν ξαφνικά και βίαια από μια κατάσταση θετικής προσμονής  σε μια κατάσταση πένθους.  Όπως περιγράφετε και εσείς, θρηνείτε για το χαμό του παιδιού και είναι απόλυτα λογικό και ανθρώπινο.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Δοκιμάστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας και επιτρέψτε του να πενθήσει. Μπορεί να περάσετε από άρνηση, μελαγχολία, θυμό, διαπραγμάτευση πριν φτάσετε στην αποδοχή. Σε αυτή τη διαδικασία προσπάθειάς σας να αντεπεξέλθετε στην τραυματική εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, για ψυχολογική υποστήριξη και  επαναπροσδιορισμό των στόχων σας.

Θα χρειαστεί να ανασυντάξετε τις δυνάμεις σας και να δείτε πως θέλετε να προχωρήσετε. Αναφέρετε ότι έχετε ήδη 4 παιδιά, αλλά τονίζετε παράλληλα ότι θα επιθυμούσατε και άλλο παιδί. Ίσως είναι μια αφορμή η οδυνηρή αυτή εμπειρία να σας οδηγήσει να αναρωτηθείτε βαθύτερα τη σημασία της μητρότητας για εσάς.

Αναρωτηθείτε τον ρόλο σας ως μητέρα

Πόσο σημαντική είναι στη ζωή σας και πώς κάθε παιδί σας δίνει νέο νόημα; Πώς αντιλαμβάνεστε το ρόλο σας και τη σχέση σας με τα παιδιά που ήδη έχετε; Ένας ψυχολόγος θα μπορέσει να σας βοηθήσει να διερευνήσετε και να ερμηνεύσετε κάποια πράγματα για τον εαυτό σας. Αυτό θα σας δώσει δύναμη για τα επόμενα πατήματά σας.

Θα μπορέσει να σας βοηθήσει να δείτε ποια είναι τα αρνητικά συναισθήματα που σας φέρνει η κατάσταση. Από πού πηγάζουν και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για εσάς να τα διαχειριστείτε; Καμιά φορά κάποιες γυναίκες που έχουν ήδη άλλα παιδιά τις παρηγορεί η σκέψη τους όταν συμβαίνει η διακοπή μιας κύησης.

Είναι λογικό να κλονιστεί η σχέση με τον σύζυγο

Φυσικά όλοι οι άνθρωποι  δεν είναι ίδιοι και σκέπτονται και αντιδρούν διαφορετικά. Εσείς έχετε αναλογιστεί πώς αισθάνεστε σχετικά με αυτό, το ότι δηλαδή ήδη έχετε 4 παιδιά να δείξετε τη μητρική σας στοργή και ενδεχομένως να αφήσετε τον εαυτό σας να ανακουφιστεί έστω προσωρινά από αυτή την ιδέα;

skia

Η σχέση με τον σύζυγο είναι δυνατόν να κλονιστεί σε τέτοιες συνθήκες. Χρειάζεται να συζητήσετε ανοιχτά  και με ειλικρίνεια μεταξύ σας και από κοινού να καταλήξετε σε μελλοντικά πλάνα. Ο ίδιος σας έχει αναφέρει τους λόγους που αρνείται; Δεν ήθελε ούτως ή άλλως μια επιπλέον εγκυμοσύνη; Φοβάται μήπως επαναληφθεί κάποια οδυνηρή εμπειρία με επόμενη κύηση;

Ακούστε ο ένας τις ανάγκες του άλλου

Αξίζει να προσπαθήσετε να δείτε όλες τις παραμέτρους του θέματος σε κοινή βάση με το σύζυγο, ακούγοντας με σεβασμό ο ένας τις ανάγκες και επιθυμίες του άλλου. Να θυμάστε ότι και εκείνος επηρεάστηκε από τα γεγονότα ίσως με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική ένταση. Η μεταξύ σας επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη θα βοηθήσει να ισχυροποιήσετε τον πυρήνα της οικογένειάς σας και να αισθανθείτε καλύτερα.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο θάνατος αγαπημένων προσώπων: Τα 5 στάδια πένθους που ΟΛΟΙ περνάμε

Ο σύζυγός μου με απάτησε με άντρα: Ο χωρισμός είναι η μόνη λύση;

Ο σύζυγος είναι προσβλητικός και ζηλιάρης – Έχω χάσει την υπομονή μου

«Έχασα τη μητέρα μου»: Τι αλλάζει όταν βιώνεις μια τέτοια απώλεια;

«Έχασα τον πατέρα μου»: Πώς βιώνεται το πένθος και η απώλεια;

Όταν η απώλεια ενός αγαπημένου ξυπνά τον φόβο του θανάτου

Σχετικά άρθρα