Εκλογές 2019: Οδηγίες της τελευταίας στιγμής – Πώς θα ψηφίσετε

Στις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα της Κυριακής θα παραμείνουν ανοιχτές οι κάλπες σε όλη τη χώρα για τη διεξαγωγή των τετραπλών εκλογών. Οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002, καλούνται να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους ψηφίζοντας για τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Εκλογικό δικαίωμα

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική κατά την εκλογική νομοθεσία. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Πώς ψηφίζω;

Σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα. Στο πρώτο ψηφίζουν για το ευρωκοινοβούλιο και την περιφέρεια και στο δεύτερο για τον δήμο και την κοινότητα. Οι εκλογείς μπορούν να ενημερωθόυν για το πού ψηφίζουν μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr), “Μάθε πού Ψηφίζεις”, αλλά και καλώντας στο Τηλεφωνικό Κέντρο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών και στον αριθμό 213 136 1500 έως την Κυριακή στις 5 το απόγευμα. Στην περίπτωση που κάποιος ψηφοφόρος δε βρει το όνομά του στους εκλογικούς καταλόγους θα πρέπει να απευθυνθεί στο Δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.
Στις εκλογές της Κυριακής ψηφίζουμε με σταυρό προτίμησης. Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο. Για τις ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι μπορούν να διαλέξουν το πολύ τέσσερις υποψήφιους του συνδυασμού που θα επιλέξουν. Για τις περιφερειακές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης οι εκλογές επιλέγουν

– Έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

– Έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Για τις δημοτικές εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

-Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης.

-Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης.

β)όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης και έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

-Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης.

-Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης.

Τα απαραίτητα έγγραφα

Οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην Περιφέρεια του Δήμου που είναι δημότες. Για τις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες ψηφίζουν αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους του Δήμου του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Εκλογική άδεια

Αναφορικά με τη δικαιούμενη εκλογική άδεια, όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωσή τους.

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα.

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες.

-Αυτοί που θα μετακινηθούν από 401χλμ και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες.

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

 

Πηγή: in gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκλογές 2019: Πώς μπορούν να ψηφίσουν όσοι δεν έχουν ταυτότητα

Εκλογές: Γιατί «απαγορεύεται» να ψηφίζεις όταν είσαι θυμωμένος;

Εκλογές 2019: Μάθε πού ψηφίζεις – Μέχρι πόσους σταυρούς μπορείς να βάλεις;

Σχετικά άρθρα