Έκανα πρώτη φορά σεξ και ακόμα έχω αίμα. Έχει «σπάσει» ο παρθενικός υμένας;

Η πρώτη μου φορά έγινε εδώ και 3 μέρες και από τότε μέχρι σήμερα αιμορραγω. Όχι πολύ, όπως κάθε μήνα στην περίοδο. Λιγότερο. Είναι φυσιολογικό;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο παρθενικός υμένας τροφοδοτείται με αίμα μέσα από κάποια αιμοφόρα αγγεία. Συνήθως, ο υμένας “σπάει” με την είσοδο του ανδρικού μορίου κατά την πρώτη ερωτική επαφή.

Φυσικά, ρήξη του υμένα μπορεί να γίνει με οποιαδήποτε διείσδυση, δηλαδή ακόμα και σεξουαλικών βοηθημάτων ή δακτύλων κλπ. Αν κατά τη διάρκεια της ρήξης “σπάσουν” και τα αγγεία που τροφοδοτούν τον υμένα με αίμα, τότε εμφανίζεται η γνωστή αιμορραγία της πρώτης επαφής.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αν σπάσουν αγγεία που είναι πιο μεγάλα, τότε το αίμα μπορεί να διαρκέσει περισσότερο ή να είναι περισσότερο σε ποσότητα. Αν η αιμορραγία είναι μεγάλη και γίνεται απειλητική τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε γυναικολόγο.

Σε γενικές γραμμές πάντως, θα περιμέναμε να έχει σταματήσει το αίμα, μετά από 3 ημέρες. Πολλά εξαρτώνται από το ποια είναι η ποσότητα του αίματος.

Ο μόνος τρόπος για να δείτε τι συμβαίνει είναι να σας εξετάσει από κοντά κάποιος γυναικολόγος που να έχει γνώσεις και εμπειρία πάνω σε τέτοια θέματα.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παρθενικός υμένας: Μπορεί να μην έχει «σπάσει» μετά την πρώτη μου φορά;

Έκανα σεξ πρώτη φορά. Πώς θα καταλάβω αν έσπασε ο παρθενικός υμένας;

Σχετικά άρθρα