Μεγαλώνουμε με τον ίδιο τρόπο τις κόρες και τους γιους μας;

Κοινωνικά στερεότυπα. Μεγαλώντουν με τον ίδιο τρόπο οι γιοι και οι κόρες μας; Κάπως έτσι μεγάλωσες σε μια οικογένεια που ο γιος είχε περισσότερα προνόμια και δικαιώματα από την κόρη. Ας βγει μέχρι αργά, είναι άντρας. Εσύ πρέπει να γυρίσεις νωρίς, είσαι γυναίκα. Μη φορέσεις αυτά τα ρούχα, δίνεις δικαιώματα. Ο γιος μου να γίνει μάγειρας; Αποκλείεται… Και τι θα πει ο κόσμος;

Εκφράσεις που τις έχεις ακούσει, που διαφωνούσες όταν ήσουν μικρή αλλά έχουν εγγραφεί για τα καλά στο υποσυνείδητό σου και αναπαράγεις πράγματα χωρίς καν να το καταλαβαίνεις… Άλλωστε τα κοινωνικά στερεότυπα υπάρχουν παντού διάχυτα και τα παιδιά σου τα βλέπουν και τα αναπαράγουν!

Εσύ πώς μεγαλώνεις τα παιδιά σου;

Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι αποκαρδιωτικά. Ακόμα και αν προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα, δυστυχώς τα… βρίσκουμε μπροστά μας και τα αναπαράγουμε χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε!

paidia goneis paizoun

Μερικά παραδείγματα

Παρόλο που οι γονείς προσπαθούν να μεγαλώσουν με τον ίδιο τρόπο αγόρια και κορίτσια, τελικά δεν τα καταφέρνουν λόγω των δικών τους παγιωμένων αντιλήψεων. Για παράδειγμα:

  • αν κλαίει ένα κορίτσι θεωρούν ότι είναι από θλίψη ή φόβο ενώ ένα αγόρι μόνο από θυμό (καθώς οι άντρες δεν κλαίνε)
  • αν ένα κορίτσι εκφράσει βίαιη συμπεριφορά είναι πολύ κατακριτέο (οι γυναίκες δεν… χτυπάνε) ενώ τα αγόρια είναι πιο δικαιολογημένα (ε, άντρας είναι)
  • τα κορίτσια πρέπει να κάνουν δουλειές του σπιτιού ενώ τα αγόρια όχι!

Και άλλα παρόμοια…

Σε ποια ηλικία πραγματοποιείται το… κακό;

Τα παιδιά συνειδητοποιούν το φύλο τους στην ηλικία των 3 ετών και αρχίζουν έτσι από μόνα τους να ακολουθούν τα πρότυπα της κοινωνίας στην οποία μεγαλώνουν… Μέχρι τα 6 τους χρόνια έχουν υιοθετήσει ήδη όλα τα… απαραίτητα στερεότυπα που θα αναπαράγουν στη συνέχεια στην ενήλικη ζωή τους, ούτως ώστε να γίνουν αποδεκτά είτε ως άντρες είτε ως γυναίκες.

goneis paidia diaskedazoyn

Όπως παρατηρεί η Κοινωνιολόγος Marie Duru-Bellat, στους παιδικούς σταθμούς υπάρχουν αγοράκια που παίζουν αμιγώς με “αγορίστικα” παιχνίδια παρουσία ενός ενήλικα ενώ τους αρέσει να παίζουν και με πιο “κοριτσίστικα” όταν δεν υπάρχει γύρω τους κάποιος μεγάλος!

Τα παιδιά διαισθάνονται τις κοινωνικές νόρμες και θέλουν να τις ακολουθούν.

Οι αντιστάσεις πολλών γονέων!

Αν και επικρατούν ακόμα και σήμερα τα κοινωνικά στερεότυπα, υπάρχουν πολλοί γονείς που αντιστέκονται και προσπαθούν λίγο παραπάνω να μεγαλώσουν με ίδιο τρόπο τα παιδιά τους. Μερικοί βέβαια το πάνε στο άλλο άκρο, κάτι το οποίο ανησυχεί τους ειδικούς: αναφέρουμε τα παραδείγματα της Pink ή της Θερόν.

Επικρατούν ωστόσο τα αντρικά στερεότυπα και στα κορίτσια!

Παρόλο που κάποιοι γονείς προσπαθούν, προσπαθούν με λάθος τρόπο καθώς η συμπεριφορά τους είναι επιλεκτική και όχι τόσο δημοκρατική όπως πιστεύουν. Δηλαδή περισσότερο προσπαθούν να ακολουθήσουν τα κορίτσια αγορίστικα στερεότυπα παρά τα αγόρια κοριτσίστικα!

paidia goneis podosfairo

Για παράδειγμα, πιο εύκολα πλέον ένα κορίτσι θα πάει να μάθει ποδόσφαιρο (δραστηριότητα στερεοτυπικά “ανδρική”) παρά ένα αγόρι να κάνει δουλειές του σπιτιού! Όπως παρατηρούν οι κοινωνιολόγοι, οι γονείς -φύσει συντηρητικοί- προσπαθούν να… σπάσουν τα στερεότυπα χρησιμοποιώντας στερεότυπα! Και σε όλες αυτές τις προσπάθειες, επικρατεί το πιο… ισχυρό φύλο, καθώς επιθυμούν τα παιδιά τους να είναι αποδεκτά στην κοινωνία!

Με πληροφορίες από marieclaire.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Στερεότυπα ανάμεσα στα δυο φύλα: πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να απαλλαγούν από αυτά;

«Οι… άντρες δεν κλαίνε»: Πώς θα προστατεύσεις το παιδί σου από τέτοια στερεότυπα;

5 λόγοι για να σταματήσετε να διαβάζετε κλασικά παραμύθια στα παιδιά σας!

Τα μικρά κορίτσια μπορούν να γίνουν κάτι άλλο εκτός από πριγκίπισσες…

Πώς επηρεάζουν οι πριγκίπισσες του Disney τα μικρά κορίτσια;

 

 

 

Σχετικά άρθρα