Τζέιμι Όλιβερ: Ο δυσλεκτικός «γυμνός» σεφ που παράτησε το σχολείο στα 16 του, μισεί τις γραβάτες και… θάβει συναδέρφους του – Από τα εκατομμύρια στη χρεωκοπία

Σεφ… θρύλος και από τους πιο αγαπητούς. Όχι σαν τον Γκόρντον Ράμσεϊ τον οποίο λατρεύουν να μισούν. Αλλά μέχρι και για τον δημοφιλή Τζέιμι Όλιβερ έρχονται «σκοτεινές» ημέρες και δύσκολες επιλογές.

Ο διάσημος Βρετανός θεωρείται πως είναι εκείνος που σύστησε την εγγλέζικη γαστρονομία παγκοσμίως. Αλλά πριν από μια εβδομάδα περίπου (Τρίτη 21/5) ανακοίνωσε την πτώχευση των εστιατορίων του στην Αγγλία. Με αυτή του την κίνηση οδηγούνται στον «δρόμο» 1.000 άτομα.

«Είμαι συντετριμμένος και πολύ λυπημένος»

Τα περισσότερα από τα εστιατόρια αυτά ανήκουν στην αλυσίδα Jamie’s Italian. Λειτουργεί από το 2008 σε πολύ εμπορικούς δρόμους, κυρίως του Λονδίνου και μεγάλων πόλεων της χώρας. Σύμφωνα με το BBC, συνολικά πλήττονται πάνω από 20 καταστήματα του διάσημου μάγειρα που έγινε επιχειρηματίας.

«Είμαι συντετριμμένος από την πτώχευση των εστιατορίων μας στη Βρετανία. Είμαι πολύ λυπημένος με αυτό που συμβαίνει και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους μας και τους προμηθευτές μας που δόθηκαν ψυχή τε και σώματι σε αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια», δημοσίευσε στο Twitter του.

 

«Λουκέτο» σε 22 από τα 25 εστιατόρια

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα εστιατόρια αυτά τέθηκαν υπό διαχείριση, μια μορφή προστασίας από τους δανειστές. Το δικηγορικό γραφείο KPMG, που όρισε ο όμιλος Όλιβερ ως διαχειριστές θα αναζητούσε έναν ή αρκετούς αγοραστές για την εξαγορά όλης της εμπορικής επιχείρησης ή μέρους αυτής. Ωστόσο, λίγο μετά την ανακοίνωση για την πτώχευση, το KPMG ανακοίνωσε ότι 22 από τα 25 εστιατόρια κλείνουν αμέσως και οριστικά.

«Δυστυχώς, το κλείσιμο αυτών των εστιατορίων οδηγεί στην απόλυση σχεδόν 1.000 εργαζομένων, από τους 1.300 των 25 εστιατορίων», εξήγησε το KPMG. «Τα εστιατόρια του Όλιβερ στο εξωτερικό δεν θα πληγούν από την εξέλιξη αυτή», διευκρίνισε.

Έμαθε να μαγειρεύει με τους γονείς του

Γεννημένος στις 27 Μαΐου του 1975 στο χωριό Κλάβερινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ευρέως γνωστός για την τυπική αγγλική μαγειρική του στα εστιατόρια του και στις τηλεοπτικές εκπομπές που παρουσιάζει. Οι γονείς του, Τρέβορ και Σάλι, είχαν μια pub, «The Cricketers». Εκεί ήταν και ο χώρος που ο ίδιος μπορούσε να πειραματιστεί.

Ξεκίνησε να μαγειρεύει στην κουζίνα του τοπικού εστιατορίου τους μαζί με τους γονείς του. Με μια αδερφή, την Άννα – Μαρία, αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχολείο στα 16 του έτη για να πάει να παρακολουθήσει μαθήματα στο Westminster Kingsway College.

Έδωσε δουλειά στον μέντορά του

Με σπουδές στη μαγειρική στο Λονδίνο, πήρε τη μαγειρική διαπίστευση του ως ζαχαροπλάστης στο εστιατόριο του Antonio Carluccio, «Neal Street restaurant». Εκεί έμαθε την ιταλική κουζίνα και πέρα από επαγγελματική, ανέπτυξε και φιλική σχέση με τον μέντορά του, Gennaro Contaldo. Μάλιστα, στη μετέπειτα καριέρα του, τον προσέλαβε ώστε να τον βοηθήσει να διευθύνει την κερδοφόρα επιχείρησή του, την «Jamie’s Italian».

Έπειτα εργάστηκε ως βοηθός σεφ στο «River Cafe» όπου και εντοπίστηκε από το BBC. Έτσι το 1999 έκανε το ντεμπούτο του στο τηλεοπτικό σόου «The Naked Chef». Ακολούθησε το πρώτο του βιβλίο το οποίο έγινε Νο1 σε πωλήσεις στην Αγγλία.

https://www.instagram.com/p/BximJAmn4O5/

Άρχισε να στήνει την… αυτοκρατορία του

Την ίδια χρονιά, του έγινε πρόσκληση από τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό. Έπειτα από μια σειρά εκπομπών του «The Naked Chef» για 3 χρόνια, ο Τζέιμι Όλιβερ έκλεισε συμφωνίες με πολλές εταιρίες και άρχισε να δουλεύει για το Channel 4, δουλεύοντας σε ένα ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Jamie’s Kitchen».

Τότε είναι που άρχισε να στήνει την… αυτοκρατορία του ιδρύοντας 15 εστιατόρια στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, στο μαγαζί του στο Westland Place συνεχίζει να εκπαιδεύει νεαρά άτομα που δυσκολεύονται να κάνουν καριέρα στον κόσμο της μαγειρικής λόγω κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων.

Μισεί τις γραβάτες!

Το 2003 κέρδισε το βραβείο MBE για τις υπηρεσίες του στον χώρο της εστίασης. Και αν και η βραδιά της απονομής απαιτούσε να είναι ντυμένοι με κοστούμι και γραβάτα, ο Όλιβερ επέλεξε να φορέσει μόνο ένα καφέ σακάκι και παντελόνι αφού η γραβάτα τον κάνει να αγχώνεται.

Την ίδια χρονιά έγινε Μέλος της Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και το 2005 ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο «Feed Me Better» με στόχο να κινητοποιήσει τα παιδιά στη Βρετανία να τρώνε υγιεινά και να αποφεύγουν το fast food. Είναι καμπάνια που τελικά υποστηρίχθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση. Για αυτό και πολλοί τον ψήφισαν ως ο «Άνθρωπος που Εμπνέει Περισσότερο Άλλους ως Πολιτική Φιγούρα».

https://www.instagram.com/p/BxhX7tBnkn0/

Σιχαίνεται και το fast food

Πάντως, η δράση του κατά του… γρήγορου φαγητού συνεχίστηκε και με την τηλεοπτική του σειρά «Food Revolution» για το 2010 – 2011 όπου ταξίδευε με διττό στόχο. Από τη μια ήθελε να αλλάξει τις διατροφικές συνήθειες των Αμερικανών και από την άλλη επιθυμούσε να θίξει την εξάρτησή τους στο fast food.

Η επαγγελματική του σταδιοδρομία και οι οικονομικές του απολαβές ήταν το «εισιτήριό» του για να δει το όνομά του στη λίστα της εφημερίδας «The Sunday Times» που αφορούσε στους πιο πλούσιους Βρετανούς κάτων των 30 χρόνων.

https://www.instagram.com/p/BwP5Cr_HWfs/

Τον αγάπησε όλος ο πλανήτης

Το 2008 ξεκίνησε την αλυσίδα του «Jamie’s Italian» στην Αγγλία αλλά το brand αγαπήθηκε πάρα πολύ και έτσι άνοιξαν υποκαταστήματα σε όλο τον κόσμο. Αυστραλία, Καναδάς, Κύπρος, Ισλανδία, Ρωσία, Τουρκία και Σιγκαπούρη είναι μερικές από τις περιοχές όπου λειτουργούν παρακλάδια της αλυσίδας του.

Μέχρι το 2015 είχαν κλείσει ορισμένα εστιατόριά του σε περιοχές όπως το Μπράιτον και το Νότινγκ Χιλ. Πάντως εκείνη τη χρονιά αντιμετώπισε και πολλά θέματα υγειονομικής φύσεως. Δημοσίευμα των «Times» έκανε λόγο για πτώματα ποντικών, μούχλα και κρέας που έχει λήξει. Το 2017, ωστόσο, ο Γενικός Διευθυντής Simon Blagden ανακοίνωσε πως κλείνουν ακόμα 6 εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.

https://www.instagram.com/p/BwY8r2bDQ4v/

Αλλά χρωστούσε πάνω από 70 εκατομμύρια λίρες

Και ένα χρόνο αργότερα έγινε γνωστό πως υπήρχε χρέος 71,5 εκατομμυρίων λιρών. Από αυτά, περίπου τα 2 εκατ. αφορούσαν στους μισθούς των υπαλλήλων, τα 30 εκατ. σε δάνεια και τα 40 εκατ. σε ιδιοκτήτες. Πάντως, τα μισά και παραπάνω- σχεδόν 50 εκατομμύρια λίρες- από ότι χρωστούσε καλύφθηκαν από τις άλλες επιχειρήσεις του Τζέιμι και από δάνεια από την HSBC.

Τελευταίο οικονομικό «χτύπημα» εναντίον του είναι το κλείσιμο των 22 από τα 25 εστιατόριά του στη Βρετανία με 1.000 θέσεις εργασίας να χάνονται. Ευτυχώς ο κίνδυνος της ανεργίας και της χρεωκοπίας περιορίστηκε στη χώρα καταγωγής του και όχι σε όλο τον κόσμο, αφού τα υποκαταστήματα λειτουργούν ως franchise.

https://www.instagram.com/p/Bw3uB7PH0Li/

Σχολιάζει αρνητικά πολλούς συναδέρφους του

Λόγω του επαγγέλματός του, έχει δεχτεί πολλάκις κριτική από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων στα ζώα όταν έσφαξε ένα αρνί σε τηλεοπτικό του σόου, χωρίς πρώτα να το αναισθητοποιήσει. «Ελπίζουμε αυτό το πλάνο να πείσει τους πιο σκληρούς σαρκοφάγους ώστε να γίνουν χορτοφάγοι», είχε σχολίασει ο Sean Gifford, εκπρόσωπος της PETA.

Πέρα από τη δηκτική κριτική για τα πιάτα που επέλεγε να μαγειρέψει, ο Τζέιμι Όλιβερ δεν είναι και τόσο… αγγελικός αφού είναι γνωστός για τα σχόλιά του κατά άλλων σεφ. Ανάμεσά τους και ο Marco Pierre White και ο Γκόρντον Ράμσεϊ.

https://www.instagram.com/p/Bw_nK01nkmy/

Πολλοί τον κρίνουν

Το όνομά του έχει συνδεθεί επίσης, με τις πολλές καμπάνιες που έχει τρέξει ανά διαστήματα. Χαρακτηριστική ήταν η καμπάνια του για τους φτωχούς και το πώς πρέπει να τρώνε. Αλλά δέχτηκε λεκτική επίθεση καθώς θεώρησαν ότι αγνοεί το πραγματικό κόστος του φτηνού φαγητού στην Αγγλία. «Θέλουμε πρακτικές συμβουλές για το πώς και τι να φάμε ώστε να μην πεινάμε», είχαν σχολιάσει.

Βέβαια, αν και πολλοί τον κρίνουν για τα παραπάνω, ο ίδιος φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα φιλάνθρωπος αφού αναλαμβάνει τα έξοδα για νεαρά άτομα, που έχουν σκοπό να ασχοληθούν με τη μαγειρική, στο πλαίσιο του «Fifteen Charity Restaurant».

https://www.instagram.com/p/BxCjuVWnkaR/

Διάβασε το πρώτο του μυθιστόρημα στα 38 του

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει άπειρες καμπάνιες ώστε το ανθυγιεινό φαγητό να απαγορευτεί στα βρετανικά σχολεία και τα παιδιά να επωφεληθούν από τροφές πλούσιες σε χρήσιμα και θρεπτικά συστατικά. Να σημειωθεί πως οι διασυνδέσεις του είναι πολύτιμες και εκτιμώνται πως αξίζουν 240 εκατομμύρια λίρες.

https://www.instagram.com/p/BxhLOJbnGga/

Ο δυσλεκτικός σεφ που διάβασε το πρώτο του μυθιστόρημα στα 38 του το «Catching Fire», το καλοκαίρι του 2000 παντρεύτηκε με την Juliette Norton και έχουν 5 παιδιά (Poppy Honey Rosie – 2002, Daisy Boo Pamela – 2003, Petal Blossom Rainbow – 2009, Buddy Bear Maurice – 2010 και River Rocket Blue Dallas – 2016).

«Τους βλέπω μερικές νύχτες μόνο. Και συνηθίζω να μη χάνω σχολικές γιορτές. Μάλλον θα με έλεγε κανείς γονέα του… Σαββατοκύριακου. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό! Και νομίζω πως κι εκείνα το ξέρουν και τους αρέσει», είχε δηλώσει στο hellomagazine για τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και το πώς καταφέρνει να συνδυάζει τον ρόλο του ως μπαμπάς, ως σεφ και ως επιχερηματίας.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γκόρντον Ράμσεϊ: Ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής και έγινε κορυφαίος σεφ – Ο αλκοολικός πατέρας, τα αστέρια Μισελέν και η καριέρα στην τηλεόραση

Ποιος είναι στα αλήθεια ο δισεκατομμυριούχος Howard Schultz των Starbucks;

Σωτήρης Κοντιζάς: O ¨κακός¨ του Master Chef μαγεύει το γυναικείο κοινό- Ο ¨σαμουράι¨ της κουζίνας που ζει στα Εξάρχεια

Λάμπρος Βακιάρος: Η πορεία του Σαμιώτη MasterChef, οι συνταγές που μάγεψαν τους κριτές και η μεγάλη νίκη

Master Chef: Πώς ένας πρώην τραπεζικός, ένα μοντέλο και ένας … κλειδαράς “απογείωσαν” τον φετινό διαγωνισμό

Σχετικά άρθρα