Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν το μωρό αρχίσει να περπατάει

Κοντά να κλείσει χρόνο, λίγο πριν ή λίγο μετά, το μωράκι σας αρχίζει να περπατάει! Ένας σημαντικός σταθμός στη βρεφική ανάπτυξη και ένα γεγονός που δίνει μεγάλη χαρά στους γονείς! Ωστόσο είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά και φυσικά από τα πρώτα του βήματα μέχρι να καταφέρει να περπατάει σωστά θα περάσουν πολλοί μήνες!

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να περάσει ομαλά αυτό το στάδιο ανάπτυξης, να μάθει γρήγορα και να περπατάει σωστά; Μα φυσικά αποφεύγοντας κάποια λάθη που κάνουν όλοι οι γονείς και οι παππούδες!

Μην το πιέζετε!

Το παιδί μπορεί να έχει μάθει από πολύ νωρίς να στέκεται στα δυο του πόδια μέσα στην κούνια ή να περπατάει στηριζόμενο σε έπιπλα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα μόνο του! Εκείνο ξέρει πότε θα γίνει αυτό και δεν χρειάζεται πίεση από εσάς διότι μπορεί να το αγχώσετε, να το μπλοκάρετε και να καθυστερήσει να έρθει η πολυπόθητη στιγμή που περιμένετε!

Πότε είναι έτοιμο; Όταν βλέπετε ότι έχει αρχίσει να στηρίζεται στα δυο του πόδια χωρίς να κρατιέται από κάπου. Μετά συνήθως κάθεται διότι κουράζεται. Και πάλι σε αυτό το στάδιο, μην το πιέσετε! Αφήστε τα πράγματα να έρθουν από μόνα τους!

Το κάνετε να περπατάει ενώ το κρατάτε και από τα δυο του χέρια!

Όλοι το κάνουν αυτό! Κι όμως οι ειδικοί λένε ότι είναι λάθος! Πρέπει το παιδί να μάθει μόνο του, να ανακαλύψει τα όρια της ισορροπίας του και σιγά σιγά να σηκωθεί. Αν μάθει να εξαρτάται από εσάς, δεν θα πάρει εύκολα τη μεγάλη απόφαση! Φυσικά πρέπει να είστε από πίσω του να το στηρίζετε αλλά μην το κρατάτε!

prota bimata

Μην το βάζετε να περπατάει μόνο σε σκληρό έδαφος

Το παιδί πρέπει να μάθει να περπατάει και να βρίσκει την ισορροπία του σε όλα τα εδάφη, τόσο στα πιο σκληρά όσο και στα πιο μαλακά και λιγότερο σταθερά. Οπότε βάλτε το να εξασκηθεί παντού για να καταλάβει ότι δεν είναι ίδιες όλες οι επιφάνειες και να εξασκηθεί να καταφέρει να περπατάει παντού! Τέλεια άσκηση είναι να το βάλετε να περπατήσει στην άμμο με γυμνό πόδι. Προσοχή να μην καίει από τον ήλιο!

Προσοχή στα παπούτσια!

Η επιλογή των πρώτων του παπουτσιών είναι πολύ σημαντική για το πώς θα μάθει να περπατάει. Ιδανικά θα πρέπει να του πάρετε κλειστά παπούτσια, που να κρατάνε σταθερό το πόδι του ώστε να δίνουν καλή ισορροπία στον κορμό του!

Όλες οι εταιρείες έχουν παπούτσια που είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα πρώτα του βήματα. Τον πρώτο καιρό είναι καλό να φοράει τέτοια. Όταν σταθεροποιήσει το βήμα του μπορείτε να βρείτε και άλλα.

Όταν είναι μέσα στο σπίτι, βάλτε το να περπατάει ξυπόλητο. Είναι καλό για να μάθει την ισορροπία του και να συνηθίσει  να έχουν τα πόδια του καλή επαφή με το έδαφος!

prota vimata

Η στράτα

Όλοι χρησιμοποιούν στράτα, ωστόσο είναι καλό να επιλέξετε μια που να φροντίζει για τη σωστή στάση του σώματος του παιδιού. Η κλασική στράτα, το βοηθάει να σταθεί στα πόδια του, αλλά δεν εξασφαλίζει καθόλου καλή στάση για το σώμα του, με αποτέλεσμα να μη βοηθάει στο περπάτημα. Αν το βάλετε να τσουλάει ένα καροτσάκι με τουβλάκια, θα έχει πιο σωστή στάση και θα περπατήσει πιο εύκολα!

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι αυτή η διαδικασία κρατάει πολύ καιρό… Να είστε έτοιμοι για ατυχήματα, κλάματα, γκρίνιες αλλά και πολλά πολλά κατορθώματα! Σε όλη τη φάση δώστε ώθηση και κουράγιο στο παιδί σας για να τα καταφέρει!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από aufeminin.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πρώτα βήματα: Να φοράω συνέχεια παπουτσάκια στο παιδί ή να το αφήνω ξυπόλητο;

Τα πρώτα βήματα του μωρού μου. Πώς να το ενθαρρύνω;

Οδηγός: Πώς μαθαίνουμε στα μωρά να κάνουν τα πρώτα βήματα!

 

 

 

Σχετικά άρθρα