Ευρωεκλογές 2019: Πώς διαμορφώνεται ο «χάρτης» στην ΕΕ

Ανατροπές και εκπλήξεις φέρνουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2019, με την προσοχή να είναι εστιασμένη στα 5 πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα δημοσιεύματα για τα πρώτα αποτελέσματα στην Ευρώπη, μέχρι και 92 έδρες αναμένεται να χάσουν οι παραδοσιακές κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες, σύμφωνα με τη συνολική εκτίμηση των exit polls.

Ικανοποιημένες οι εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις

Οι δύο κεντρώες πολιτικές ομάδες στο ΕΚ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (κεντροδεξιά) και οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (κεντροαριστερά), που ιστορικά κυριαρχούσαν, δεν θα διαθέτουν πλέον την πλειοψηφία στο σώμα των 751 εδρών.

Από την άλλη, με ικανοποίηση και ενθουσιασμό παρακολουθούν τα αποτελέσματα εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις που κερδίζουν, όπως αναμενόταν άλλωστε, σημαντικό έδαφος.

Ποιοι θα οριστούν επικεφαλής;

Η περίπλοκη κοινοβουλευτική αριθμητική θα είναι ανάμεσα στα προβλήματα που θα τεθούν στο τραπέζι, όταν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών – μελών θα συναντηθούν την Τρίτη (28/3) στις Βρυξέλλες.

Στόχος να εξετάσουν πρωτίστως ποιοι θα οριστούν επικεφαλής της επόμενης Κομισιόν, του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και της ευρωπαϊκής διπλωματίας, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Φαίνεται πως το ΕΛΚ έχει πολύ καλή πιθανότητα να αναδειχθεί ως η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα», δήλωσε η Έστερ ντε Λάνγκε, κορυφαίο στέλεχος της κεντροδεξιάς παράταξης. «Αλλά βλέπουμε επίσης κατακερματισμό και συρρίκνωση του κέντρου», πρόσθεσε.

Επιμένουν για τον Μάνφρεντ Βέμπερ

Πάντως, το ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) επιμένει ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του, πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημειώνεται πως το ακροδεξιό, εθνικιστικό κόμμα του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν κέρδισε το LREM στη Γαλλία, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κέρδισε στην Ιταλία, το κυβερνόν Φίντες του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας κέρδισε πάνω από τις μισές ψήφους στη χώρα και οι εθνικιστές που κυβερνούν στην Πολωνία προηγούνται έναντι της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θα οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση; Η απόφαση του Μαξίμου

Εκλογές: Πολλά τα ευτράπελα – Ο καβγάς, οι νιόπαντροι και τα… άλογα

Εκλογές 2019: Ποιοι δήμοι… καθάρισαν και δεν θα ψηφίσουν ξανά

Εθνικές εκλογές 2019: Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Εκλογές 2019 – Περιφέρειες: Ποιοι κέρδισαν και ποιοι δίνουν νέα «μάχη»

Ευρωεκλογές 2019: Πόσες έδρες παίρνει το κάθε κόμμα

Σχετικά άρθρα