Να γίνω «φίλη» με την κόρη μου στα social media;

Η έφηβη κόρη σου μεγάλωσε και έχει πλέον τον δικό της λογαριασμό στο Facebook και το Instagram. Εσύ ως μαμά, ενεργή στα social media, πώς αντιδράς σε όλο αυτό; Να γίνεις «φίλη» μαζί της; Μήπως θα νομίζει ότι την παρακολουθώ; Ότι της στερώ τη… διαδικτυακή της ελευθερία; Τι λένε οι ειδικοί πάνω σε αυτό το ζήτημα;

Οι ειδικοί ξεχωρίζουν τους εφήβους σε 3 κατηγορίες όσον αφορά τα  social media: 10-14 ετών, 14-18 ετών και 18+. Η συμπεριφορά των γονέων σε κάθε ηλικία πρέπει να είναι διαφορετική. Φυσικά, όλα εξαρτώνται και από τη σχέση που έχουν οι γονείς με τα παιδιά αλλά και από την εξοικείωση των ίδιων των γονέων με τα social media.

10- 14 ετών: Να την… επιβλέπεις

Το παιδί σου τώρα αρχίζει σιγά σιγά να φτιάχνει λογαριασμό στα social. Όριο ηλικίας είναι λίγο- πολύ τα 13 αλλά πολλά παιδιά φτιάχνουν και νωρίτερα καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να βάλεις την ημερομηνία γέννησής σου, οπότε και ένα παιδί έχει πρόσβαση. Να το βοηθήσεις να φτιάξει τον λογαριασμό του; Δεν είναι υποχρεωτικό. Ωστόσο, επιβάλλεται να επιβλέπεις τη δραστηριότητά του και καλό είναι να το κάνετε μαζί, για να μη νομίζει ότι την κατασκοπεύεις! Φυσικά είναι η ώρα για να της μιλήσεις για τη σωστή χρήση των social, για την προστασία της… ιδιωτικότητάς της στο μέτρο του δυνατού αλλά και τους κινδύνους που διατρέχει!

social media

Είναι καλό σε αυτήν τη φάση να είσαι «φίλη» με την κόρη σου για να… ελέγχεις τη δραστηριότητά της και για να την προστατεύσεις ανά πάσα στιγμή!

14-18 ετών: Να παρατηρείς

Ο γονεϊκός έλεγχος πρέπει να είναι λιγότερο έντονος όταν το παιδί «πατήσει» τα 14 καθώς μεγαλώνει, γίνεται πιο υπεύθυνο και μπορείς σιγά σιγά να το εμπιστεύεσαι. Η έφηβη κόρη σου αρχίζει να βγαίνει, να ερωτεύεται, να έχει σεξουαλική ζωή. Αν είσαι φίλη της στα social, είναι σαν να την παρακολουθείς από την κλειδαρότρυπα του δωματίου της!

Οπότε αν είστε ήδη «φίλη», απλώς να είστε διακριτική διότι αν αρχίσετε να σχολιάζετε φωτογραφίες που ανεβάζει με την παρέα της ή το αγόρι της και το… παίζετε αυστηροί γονείς, είναι σίγουρο ότι θα σας μπλοκάρει!

Αν δεν είστε «φίλη», τότε δεν είναι η κατάλληλη περίοδος να στείλετε αίτημα φιλίας! Θα απορριφθεί! Κρατήστε μια διακριτική παρουσία στα social, ώστε να βλέπετε λίγο πολύ τι κάνει χωρίς όμως να της πηγαίνετε κόντρα. Φυσικά, να της υπενθυμίζετε ότι είστε δίπλα της ό,τι κι αν συμβεί!

18+: Είναι πλέον ενήλικη!

Αν το παιδί περάσει τα 18, έχει μπει στην ενήλικη ζωή και λίγο πολύ δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε! Στην πραγματικότητα δεν ισχύει αυτό, αλλά τα social είναι λίγο – πολύ η προέκταση του εαυτού της! Αν είσαι φίλη μαζί της είναι σαν να διαβάζεις το προσωπικό της ημερολόγιο!

Από την άλλη οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο να είσαι φίλη με την κόρη σου, ακόμα και αν σε έχει βάλει σε λίστα που δεν μπορείς να βλέπεις πολλά πράγματα από τη δραστηριότητά της online.

Κατά βάθος της κάνει καλό να σε έχει «φίλη»

Γενικώς όταν ένας έφηβος έχει τους γονείς του στη λίστα των φίλων του, κάνει σίγουρα αυτολογοκρισία πολύ συχνά και περνάει από έλεγχο τις αναρτήσεις του γιατί δεν θέλει να τις δουν οι γονείς του. Αυτό θα του είναι ωφέλιμο στη συνέχεια όταν προσεγγίσει έναν καθηγητή, έναν εργοδότη που θα κοιτάξει το προφίλ του στο Facebook και θα δημιουργήσεθ την εικόνα ενός σοβαρού νέου!

Με πληροφορίες από psychologies.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εφηβεία και social media: ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα κορίτσια;

Γιατί έκλεισα τους λογαριασμούς μου στα social media;

Πρώτο ραντεβού: 4 νέα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι εξαιτίας των social media

Σχέσεις στα χρόνια των social media: Ο Έρωτας είναι εκεί έξω

Πώς επιδρούν τα social media στην εικόνα που έχεις για το σώμα σου;

Έρωτας και social media: Μπορεί να… μετρηθεί η αγάπη με likes;

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα