Η 19χρονη Ντίνα ρωτά

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: Τι παθαίνει η γυναίκα όταν κάνει το εμβόλιο HPV;

Έκανα την πρώτη δόση του εμβολίου HPV και μετά από λίγες μέρες έκανα σεξ για πρώτη φορά. Κινδυνεύω να μην δράσει το εμβόλιο;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το εμβόλιο εξακολουθεί να δημιουργεί προστασία έναντι των τύπων του ιού του HPV, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική δραστηριότητα.

Είναι όμως πολύ καλύτερα, η νέα γυναίκα που θα κάνει το εμβόλιο να περιμένει να ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό σχήμα, πριν ξεκινήσει τη σεξουαλική ζωή της. Η προστασία έναντι του ιού φτάνει στο μέγιστο, όταν ολοκληρωθούν οι δόσεις του εμβολίου και όχι αμέσως με την πρώτη δόση.

Χρειάζεται χρόνος για να δημιουργηθεί αυτή η προστασία. Ο κίνδυνος είναι να μολυνθείτε μέσω του σεξ, από κάποιο σύντροφο που είναι ήδη φορέας του ιού, πριν προλάβει να “λειτουργήσει” το εμβόλιο και να ολοκληρωθεί η προστατευτική δράση του.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το εμβόλιο κατά του HPV στο παρακάτω link:  http://www.κονδυλωματα.com/emvolio-hpv

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί το εμβόλιο HPV να είναι αποτελεσματικό μετά από ερωτική επαφή;

 Ιός HPV: Τι μπορεί να προκαλέσει στις γυναίκες;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X