Σύνταξη: Πόσα θα πάρουν πρώην δήμαρχοι και κοινοτάρχες

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ανταποδοτικού μέρους στη σύνταξη προσώπων που έχουν διατελέσει ως δήμαρχοι ή πρόεδροι κοινότητας, πριν από το έτος 2002, για χρονικό διάστημα μικρότερο των 5 ετών, των οποίων η σύνταξη υπολογίζεται, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ν. 4387/2016, όπως ισχύει, παρέχει απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Τα κριτήρια για τη σύνταξη

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης των υπαλλήλων – λειτουργών του Δημοσίου και των στρατιωτικών υπολογίζεται, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (Α’ 85), όπως ισχύει, με βάση:

  • τις συντάξιμες αποδοχές, όπως αυτές ορίζονται στην παρ. 2α του ίδιου άρθρου,
  • τον χρόνο ασφάλισης, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 15 του ως άνω νόμου και
  • τα κατ’ έτος ποσοστά αναπλήρωσης, που ορίζονται στην παρ. 5 του άρθρου 8 του νόμου αυτού.

Για τον προσδιορισμό των συντάξιμων αποδοχών, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών, όπως αυτές ισχύουν κάθε φορά και επί των οποίων έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές, σε όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου του ασφαλισμένου.

Τι ισχύει αν δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης;

Επιπροσθέτως, με το άρθρο 94 του ν. 4461/2017 (Α’, 38), ορίστηκε ότι, για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές του ασφαλισμένου για κάθε ημερολογιακό έτος, προσαυξανόμενες, σύμφωνα με την παρ. 4 του ιδίου ως άνω άρθρου 8.

Επίσης, προβλέπεται ότι, σε περίπτωση που δεν προκύπτει χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ασφάλισης ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος) τουλάχιστον πέντε ετών από την 1.1.2002 μέχρι την έναρξη καταβολής της σύνταξης του υπαλλήλου – λειτουργού του Δημοσίου ή του στρατιωτικού, τότε για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αναζητείται χρόνος ασφάλισης (πραγματικός, πλασματικός, χρόνος προαιρετικής ή άλλος που λογίζεται ως συντάξιμος) και κατά το πριν την 1.1.2002 χρονικό διάστημα και μέχρι τη συμπλήρωση συνολικά έως πέντε ετών ασφάλισης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κρήτη: Ο νεκρός Κοινοτάρχης, οι καβγάδες και η εν ψυχρώ δολοφονία

Νυχτερινό θερινό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ: Ποιες ώρες ισχύει

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει η μητέρα μου το επίδομα ΟΠΕΚΑ;

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν διακοπές

ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι μπορούν να πάρουν 1.000 ευρώ

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X