Πώς εκδηλώνεται το έκζεμα στο δέρμα και ο ρόλος των λεμφοκυττάρων

Γιατί το έκζεμα υποτροπιάζει και προκαλεί μεγαλύτερη φαγούρα και ερεθισμούς; Αρχικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, το έκζεμα που προκαλείται από την επαφή, γνωστό και ως αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής ή ατοπική δερματίτιδα, είναι μια δερματική αντίδραση που προκαλείται από την έκθεση σε αλλεργιογόνες ουσίες.

Η φλεγμονή των ανώτερων στρωμάτων του δέρματος που προκαλεί μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, δεν εξαφανίζεται όσο το δέρμα παραμένει σε επαφή με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο και μπορεί ακόμη και να γίνει χρόνια, λένε οι επιστήμονες.

Πώς εκδηλώνεται το έκζεμα;

Το έκζεμα εκδηλώνεται με:

  • Τοπικά εξανθήματα (πλάκες)
  • Κάψιμο και φαγούρα
  • Εμφανίζεται ξανά όταν οι θεραπευμένες περιοχές έρχονται ξανά σε επαφή με το αλλεργιογόνο

Πώς εμπλέκονται τα λεμφοκύτταρα – Τ με το έκζεμα;

Τα ανοσοκύτταρα που ονομάζονται T-κύτταρα πολλαπλασιάζονται στις θέσεις της αλλοίωσης και επιμένουν για μεγάλες χρονικές περιόδους, ενεργοποιώντας εκ νέου την εμφάνιση των πλακών εκζέματος κατά την επαφή με το αλλεργιογόνο.

Επιπλέον, τα λεμφοκύτταρα συμμετέχουν στη δευτερογενή ανοσοαπόκριση, ιδιαιτέρως γρήγορα και αποτελεσματικά έναντι παθογόνων που έχουν ήδη αντιμετωπιστεί, αλλά μπορεί να είναι υπεύθυνες για την επιδείνωση ορισμένων φλεγμονωδών ασθενειών όπως η δερματίτιδα εξ επαφής. Στις πλάκες εκζέματος που προκαλούνται από την τελευταία, υπάρχει πράγματι μια συσσώρευση λεμφοκυττάρων.

Βάσει σχετικών ερευνών έχει προκύψει ότι υπάρχει μεγάλος συσχετισμός μεταξύ των λεμφοκυττάρων και της σοβαρότητας, αλλά και της χρονικής διάρκειας της εκδήλωσης του εκζέματος.

Παρατηρήθηκε, επίσης, ότι οι ερεθισμοί πολλαπλασιάστηκαν τοπικά στις δερματικές ζώνες που ήταν σε επαφή με κάποια αλλεργιογόνο ουσία.

Πώς πολλαπλασιάζονται οι ερεθισμοί;

Αυτή είναι η αιτία της εμφάνισης του εκζέματος αμέσως μόλις το αλλεργιογόνο επανέλθει σε επαφή με την εκζεματώδη αλλοίωση, ακόμη και αν φαίνεται θεραπευμένο.

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, μπορεί να είναι η επιμονή των αλλεργιογόνων για μακρά χρονικά διαστήματα σε θεραπευμένες περιοχές που μπορεί να εξηγήσουν τον πολλαπλασιασμό και την παραμονή των ανοσοκυττάρων στην εκζωμική αλλοίωση.

Η ομάδα των ερευνητών μπόρεσε να παρατηρήσει ότι η επανενεργοποίηση των κυττάρων αυτών που είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία εκζέματος υποβλήθηκε σε ένα ρετρο-έλεγχο (αυτορρύθμιση με το οποίο η μεταβολή της έκκρισης μιας ορμόνης δρα στην εκκριτική λειτουργία του αδένα που την παράγει, επιτρέποντας μια μόνιμη ισορροπία) που επιτρέπεται από ανασταλτικούς υποδοχείς που φέρονται από τα ίδια τα ανοσοκύτταρα.

Έτσι, κατά την επανεμφάνιση μιας χαμηλής δόσης αλλεργιογόνου, αυτοί οι υποδοχείς ενεργοποιούνται και καταστέλλουν τη δραστικότητα των κυττάρων παρεμποδίζοντας έτσι την εκτεταμένη ανοσοαπόκριση.

Υπάρχει θεραπεία για το έκζεμα;

Οι έρευνες αυτές παρέχουν γενικότερα μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα ανοσοκύτταρα εμπλέκονται στην τοπική επανεμφάνιση των πλακών εκζέματος.

Με την ανάπτυξη θεραπευτικών στρατηγικών που εμποδίζουν την τοπική επανενεργοποίηση των κυττάρων αυτών μέσω των ανασταλτικών υποδοχέων τους, το έργο αυτό ανοίγει νέες προοπτικές στην κατανόηση της λειτουργίας και της θεραπείας του αλλεργικού εκζέματος δια της επαφής.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ατοπικό έκζεμα στα μωρά: τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Έκζεμα εξ επαφής: Πώς μπορώ να απαλλαγώ; υπάρχει θεραπεία;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X