Αρχική / Ψυχολογία / Παιδί / Ο γιος μου έχει Asperger. Χρειάζεται να πάει σε ειδικό σχολείο;
aytismos mathisiakes

Ο 45χρονος Ηλίας ρωτά

Ο γιος μου έχει Asperger. Χρειάζεται να πάει σε ειδικό σχολείο;

Έχω έναν γιο με Aspeger και αναζητώ ένα ειδικό σχολείο, μένουμε στην Κυψέλη και το τελευταίο χρονικό διάστημα (δυο μήνες) εκδηλώνει πολύ μεγάλη άρνηση από το να διαβάσει μέχρι να πάει σχολείο! O γιος μου πηγαίνει στη β’ Δημοτικού και θα γίνει 8 χρόνων σε 2 μήνες.
Στο σχολείο δεν έχει θέματα με τους συμμαθητές του, το αντίθετο είναι πολύ αγαπητός, παρ’ όλα αυτά, υποστηρίζει ότι δεν τον καταλαβαίνουν, πιθανόν γιατί τα ενδιαφέροντά του είναι διαφορετικά από των άλλων παιδιών.
paidi dyslexia depy
Δεν παίζει με τα παιδιά ομαδικά παιχνίδια, του αρέσει μόνο να ζωγραφίζει και να ασχολείται με επιστημονικές πληροφορίες από το internet σχετικά με δεινόσαυρους κ.α.
Στον Κωνσταντίνο έχει εγκριθεί και δασκάλα παράλληλης στήριξης, όμως και εκείνη δεν έχει καταφέρει να τον βοηθήσει ουσιαστικά…
Ωστόσο στο σπίτι είναι σε έναν μόνιμο θυμό με όλους (ο Κωνσταντίνος έχει δυο μεγαλύτερα αδέλφια, ένα αγόρι 25,5 χρονών και μία κοπέλα λίγο πριν τα 23, από τον πρώτο γάμο της μητέρας του) και περισσότερο από όλους τον θυμό του με όλα τα επακόλουθα τον λαμβάνει η μητέρα του, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει και εκείνη στα όρια της απόγνωσης.

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητέ αναγνώστη και γονέα,

Σας ευχαριστούμε πολύ που μοιράζεστε την ανησυχία και τον προβληματισμό σας μαζί μας. Ίσως στην ίδια θέση να βρίσκονται κι άλλοι γονείς και με την δημοσίευση αυτή ενδεχομένως πάρουν μια κατεύθυνση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου Asperger;

Αναφέρετε πως το παιδί σας έχει λάβει γνωμάτευση αναπτυξιακής διαταραχής (αυτισμός), και είναι Asperger. Αυτό σημαίνει πως μιλούμε για ένα λειτουργικό παιδί, το οποίο είναι εκπαιδεύσιμο. Σίγουρα αντιμετωπίζει δυσκολίες στη σύναψη σχέσεων με τους γύρω του αλλά και αδυναμίες στις κοινωνικές του δεξιότητες.
Ωστόσο, το σταθερό περιβάλλον ευνοεί την ανάπτυξη δεσμών με τα πρόσωπα που τον περιβάλλουν σε σχέση με το να αλλάξει σχολικό πλαίσιο και να χρειαστεί να γνωρίσει άλλα άτομα. Επιπλέον, η ίδια η φύση της διαταραχής του χαρακτηρίζεται από έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν με ασήμαντη αφορμή. Ή από την άλλη, αισθητηριακά, ίσως να μην αντέχει τα πολύβουα περιβάλλοντα, όπως είναι αυτή την περίοδο τα σχολεία, τα οποία ετοιμάζουν τις καλοκαιρινές γιορτές και δεν υπάρχει δομημένο πρόγραμμα, αλλά αντίθετα υπάρχουν μουσικές, παιδικές φωνές και τραγούδια.
aytismos

Ο ρόλος της παράλληλης στήριξης

Από τη στιγμή που έχει παράλληλη στήριξη μπορεί να βοηθηθεί σημαντικά, αν του δημιουργήσει οπτικά προγράμματα,  στο να γνωρίζει τί θα επακολουθήσει και να βοηθηθεί στις μεταβάσεις του. Επιπλέον, η παράλληλη στήριξη, μπορεί να είναι σε συνεννόηση με λοιπές ειδικότητες που ενδεχομένως παρακολουθούν το παιδί, όπως για παράδειγμα ειδικός παιδαγωγός, εργοθεραπευτής, ψυχολόγος. Χρειάζεται, όλοι μαζί σαν ομάδα να δημιουργήσουν ένα πλάνο παρέμβασης με στόχους που θα επαναξιολογούνται προκειμένου κι εσείς να παρακολουθείτε την εξέλιξή του και την πρόοδό του.

Ο ρόλος των γονέων

aytismos dyslexia asperger

Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι και ο δικός σας ρόλος και η δική σας συμμετοχή στο θεραπευτικό πρόγραμμα του γιου σας. Μπορεί να δημιουργηθεί μία αισθητηριακή δίαιτα από τον εργοθεραπευτή (η αισθητηριακή δίαιτα αφορά σε δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν τα παιδιά στο σπίτι, οι οποίες τροφοδοτούν διαφορετικά η καθεμιά το νευρικό σύστημά του και το ρυθμίζουν, βοηθώντας το να έχει ένα ομαλό επίπεδο διέγερσης, δηλαδή ούτε να υπέρ λειτουργεί, ούτε να δείχνει υποτονικό) και να κάνετε από κοινού πράγματα με τον γιο σας, ενισχύοντας έτσι τη μεταξύ σας σχέση.
 Η συμβουλή μου είναι να μη χάνετε αρχικά την αισιοδοξία σας και να αναζητήσετε ένα οργανωμένο σχέδιο παρέμβασης στο παιδί σας, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του, μέλη του οποίου είναι τόσο οι θεραπευτές του, όσο και η δασκάλα του αλλά και εσείς.
Δέσποινα Δοντά 
Ειδική Παιδαγωγός
MA Special Educational Needs
6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

8 βασικά χαρακτηριστικά των παιδιών με σύνδρομο Asperger

Διάγνωση Asperger: Πόσο συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες;

Η σχολική προσαρμογή ενός παιδιού με Asperger

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X