kopela

Η 18χρονη Αμαλία ρωτά

Οι γονείς μου δεν τον εγκρίνουν και μου απαγόρευσαν να βγαίνω! Τι να κάνω;

Είμαι 18 χρόνων και είμαι με ένα παιδί 6 μήνες τώρα. Σήμερα το είπα στον μπαμπά μου και έγινε έξαλλος λέγοντας μου διάφορα για εκείνον. Η μαμά μου από την άλλη τον συμπαθούσε πάρα πολύ και τώρα μου απαγόρευσαν την έξοδο από το σπίτι για να μην τον βλέπω. Εμείς είμαστε καλά και του έχω πει αυτά που έχουν πει στον μπαμπά μου αλλά δεν ξέρω τι να κάνω…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Καταλαβαίνω ότι βρίσκεσαι σε μια κατάσταση που πρέπει να σε πιέζει πολύ. Από τη μια η σχέση σου που είναι στην αρχή της και στον ενθουσιασμό της και από την άλλη οι γονείς σου που εκφράζουν θυμό για αυτό το γεγονός και σου «απαγορεύουν» την έξοδο από το σπίτι.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η αντίδραση του πατέρα σου έχει κάποια βάση. Αναφέρεις πως έχουν μιλήσει κάποιοι τρίτοι στον πατέρα σου για τον σύντροφό σου το οποίο σημαίνει ότι είτε είναι κάποιος από το κοντινό σου περιβάλλον είτε ζεις σε μια μικρή κοινωνία το οποίο πιθανώς κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα κοινωνικά. Οι γονείς κάνουν αυτό που θεωρούν καλύτερο για το παιδί τους. Συχνά όμως αυτό στηρίζεται στο δικό τους σύστημα αξιών και δεν είναι στην ουσία καλό για το παιδί.

goneis korh malwnoyn

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι πρακτικά δεν μπορεί να σου απαγορεύσει κάποιος να βγεις από το σπίτι. Είσαι 18 χρονών και μπορείς να πράξεις αναλόγως. Είναι όμως κατανοητό ότι η όποια επιλογή κάνεις μπορεί να έχει τις ανάλογες συνέπειες. Μένεις στο σπίτι των γονιών σου και πιθανώς στηρίζεσαι οικονομικά και σε αυτούς. Έτσι η επιλογή να τους υπακούσεις και να συμβιβαστείς με τους κανόνες τους ίσως είναι πιο εύκολη προκειμένου να μην χάσεις αυτά τα βασικά. Προσπάθησε να συζητήσεις την πλευρά σου. Ξεκίνα από τη μητέρα σου που ενδεχομένως θα είναι πιο εύκολο καθώς αναφέρεις ότι συμπαθεί το αγόρι σου. Ίσως δημιουργώντας μια συμμαχία μαζί της και με την βοήθεια της να μπορέσεις να «μαλακώσεις» τον πατέρα σου και να ακούσει τις ανάγκες σου και τα συναισθήματά σου.

Προσπάθησε να ανεξαρτητοποιηθείς

Όπως και να έχει, προσπάθησε να έχεις υπομονή και να υποχωρείς. Καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να βρεις μια δουλειά και να κάνεις ένα πλάνο. Έτσι θα ανεξαρτητοποιηθείς όσο πιο σύντομα μπορείς ώστε να μην χρειάζεται να συμβιβάζεσαι αλλά και για να μην βρίσκεσαι στην δίνη των καυγάδων οι οποίοι σε φέρνουν στην θέση που χρειάζεται να υποστηρίξεις τα θέλω σου.

Πώς να φερθείς στο αγόρι σου

Όσον αφορά το αγόρι σου μπορείς να τον ενημερώσεις για την κατάσταση ώστε να ξέρει γιατί μπορεί να δυσκολεύεσαι ή γιατί μπορεί να μην θες να προκαλείς με πολλές εξόδους. Η συμβουλή μου είναι να μην του λες αναλυτικά όσα λέγονται μεταξύ σας στην οικογένεια αλλά να του δίνεις την γενική εικόνα.

agapi-schesi-fili

Είναι πιθανό οι γονείς σου πάνω στην ένταση να που πράγματα που θα τον πληγώσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα αρνητικό. Καλό θα ήταν να περιμένεις να ηρεμήσεις και εσύ η ίδια πριν μεταφέρεις τι είχε συμβεί.

Στην περίπτωση που καταφέρεις να βρεις σημείο επικοινωνίας με τους γονείς σου και αν συμφωνεί και το αγόρι σου θα μπορούσατε να βρεθείτε όλοι μαζί ώστε να τον γνωρίσουν και να του μιλήσουν. Έτσι πιθανώς να νιώσουν περισσότερη ασφάλεια και η κοντινή επαφή να υπερισχύσει των πληροφοριών που έχουν ακούσει από τρίτους.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
nikelakapota.gr
info@nikelakapota.gr
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νιώθω ότι έχω βρει το άλλο μου μισό αλλά οι γονείς μου δεν τον εγκρίνουν!

Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν τη σχέση μου και δεν με καταλαβαίνουν. Βρίσκομαι σε απόγνωση!

Είμαι 17 και εκείνος 30. Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν τη σχέση μας. Τι να κάνω;

Οι γονείς μου δεν εγκρίνουν τη σχέση μου και μου κάνουν ψυχολογικό πόλεμο

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X