Δεν τρώει φαγητό παρά μόνο γλυκά! Έχω αγανακτήσει!

Το παιδί μου είναι 4,5 χρόνων και το πρόβλημα είναι ότι βαριέται να φάει φαγητό και φυσικά ζητάει συνέχεια να τον ταΐσουμε και το ίδιο πρόβλημα υπάρχει στον παιδικό σταθμό που αρνείται να φάει μόνος του και όταν δεν τον ταΐζεις εσύ απλά μένει νηστικός και μετά ζητάει οτιδήποτε άλλο να φάει! Φυσικά δεν βαριέται να φάει γλυκά ή λιχουδιές. Εκεί ξέρει και πώς πιάνεται το κουτάλι και μια χαρά τα καταφέρνει! Δεν ξέρω τι να κάνω πλέον, έχω αγανακτήσει!

Όταν κάθεται να φάει χαζεύει γύρω γύρω, μιλάει συνέχεια και στο φαγητό δεν δίνει καμία σημασία. Ό,τι φαγητό και να είναι…Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η Μαρία Κούκνη, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Στην ηλικία των 4,5 ετών το παιδί πια είναι ικανότατο και να αντιλαμβάνεται το ίδιο πότε αισθάνεται πείνα ώστε να το επικοινωνήσει στο περιβάλλον του, και να είναι σε θέση να φάει μόνο του.

Χειριστική συμπεριφορά

Από τη στιγμή που ζητάει να τον ταΐσετε γιατί «βαριέται» να φάει, σημαίνει ότι φαίνεται να είναι κάποια δική του χειριστική συμπεριφορά και άμεση ανάγκη να ικανοποιηθεί από εσάς μια ανάγκη του με τρόπο όμως που αντιστοιχεί σε μικρότερη ηλικία , όπως αυτό του να ταΐζεις ένα παιδί.

paidi trwei pagwto koutali

Όπως και στο σχολείο, έτσι και στο σπίτι το γεύμα είναι ώρα που έχει « την ώρα και του και τη ρουτίνα του» (πχ κάθομαι στο τραπέζι, έχω το πιάτο μου, τρώω για ένα διάστημα χωρίς να σηκώνομαι, υπάρχει μια διάρκεια και όχι κάτι που δεν έχει αρχή- μέση και τέλος. Το γεύμα τελειώνει πάνω κάτω την ίδια ώρα για όλους).

Όταν θα είναι η ώρα του φαγητού καλό θα είναι να μην υπάρχουν άλλα ερεθίσματα ( τηλεόραση, παραμύθια , ηλεκτρονικά). Αφήνετε το παιδί να φάει μόνο του όσο και άμα θέλει , ορίζετε πάνω κάτω πόση ώρα έχετε για το φαγητό σας και το κυριότερο άμα δε φάει δεν του προσφέρετε αμέσως μια δεύτερη εναλλακτική είτε ως φαγητό είτε ως γλυκό.

Εφόσον δεν υπάρχει ιατρικό πρόβλημα στη διατροφή του και στο βάρος του, απλά είναι η δική μας αγωνία ότι το παιδί « θα μείνει νηστικό» και κάτω από αυτό το πρίσμα υπάρχει πάντα και μια σίγουρη εναλλακτική. Με αυτό τον τρόπο όμως το παιδί ξέρει ότι ό,τι και να γίνει θα ικανοποιηθεί η πείνα του με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

Τα γλυκά και οι λιχουδιές δεν έρχονται από μόνα τους στο σπίτι…

Από τη στιγμή που δεν θα φάει το φαγητό που έχετε ετοιμάσει, απλά «θα μείνει νηστικό» και εννοείται όχι ως τιμωρία ( το εξηγείτε πολύ ήρεμα ότι δεν είναι τιμωρία απλά αυτό είναι που ετοιμάσατε ως γεύμα και ότι άμα δε θέλει να φάει καθόλου απλά εκείνη την ώρα δε θα υπάρξει κάτι άλλο ως άμεση εναλλακτική), αλλά ως ενεργοποίηση και ανάληψη της ευθύνης που αντιστοιχεί στην ηλικία του, να ζητήσει να φάει κάτι άλλο κάποια στιγμή, χωρίς αυτό βέβαια να είναι γλυκό . Τα γλυκά και οι λιχουδιές «δεν έρχονται από μόνα» τους στο σπίτι… Τροφές όπως φρούτα , δημητριακά μπορούν να είναι σε άμεση πρόσβαση από το παιδί και τα γλυκάκια να είναι η «επιβράβευση» της εβδομάδας.

Μαρία Κούκνη
Ψυχολόγος- Παιδοψυχολόγος
Mariakoukni.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γνωρίζετε τι είναι η νεοφοβία στα παιδιά;

Παιδική νεοφοβία: «Ο 2χρονος γιος μου σταμάτησε να τρώει κι έχω απελπιστεί»!

Ξαφνικά το μωρό μου δεν τρώει. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Δεν τρώει το παιδί σου; Τι να κάνεις και τι να μην κάνεις

 

 

Σχετικά άρθρα