Γιατί προσπαθείς συνέχεια να τον κάνεις να ζηλέψει;

Πολλοί πιστεύουν πως η ζήλια είναι σαν το αλατοπίπερο γιατί είναι εκείνο το… συστατικό που αναμένεται να δώσει την ένταση που αναζητά ο ένας από τους δύο συντρόφους. Ή μερικές φορές και οι δύο.

Το πόσο βέβαια θα τον κάνεις να ζηλέψει «παίζει» ανάλογα με τη σχέση που έχουν τα δύο άτομα και τον χαρακτήρα εκείνου που θέλει να κάνει τον άλλο να βγάλει… καπνούς.

Μπορεί να καταλήξετε να καβγαδίσετε

Η ερώτηση όμως, δεν είναι στο αν τα κατάφερες τελικά να πετύχεις τον στόχο σου αλλά στον λόγο που επιλέγεις συνειδητά ή ασυνείδητα να του προκαλέσεις το αίσθημα της ζήλιας.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η ζήλια παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά στους ερωτικούς δεσμούς. Από μια απλή συζήτηση μπορεί να καταλήξει σε άγριο καβγά.

chorismos-kardia-pligwmenh

Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν ξοδέψει αρκετό χρόνο ώστε να ανακαλύψουν τα αίτια που κανείς θέλει να κάνει το ταίρι του να ζηλέψει. Κι όμως παραμένει μια περίπλοκη διαδικασία.

Γιατί προσπαθείς συνέχεια να τον κάνεις να ζηλέψει;

Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες, η πιο κοινή οπτική έχει να κάνει με το ότι η ζήλια θεωρείται ως η συναισθηματική κατάσταση που σχετίζεται με την απειλή της απώλειας κάποιου από ένα δυνητικό αντίπαλο.

Σε μελέτες, οι συμμετέχοντες έχουν απαντήσει σε ερώτηση για το πώς φροντίζουν να διατηρούν τις σχέσεις τους, ότι η ζήλια είναι το καλύτερο «όπλο».

Για αυτό οι ερευνητές θεωρούν πως πρόκειται για ένα μυστικό τεστ που αποφασίζει να κάνει κάποιος. Έτσι τείνουν να μετρούν τη δέσμευση του παρτενέρ ανάλογα με την απάντησή του στις προσπάθειες χειραγώγησής του.

Η ζήλια δεν είναι υγιής τρόπος ζωής

Και παρότι είναι συνηθισμένη πρακτική, δεν σημαίνει πως είναι και υγιής τρόπος ζωής. Τρεις φαίνεται πως είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο ζηλιάρης είναι κάποιος. Η αφοσίωση, η ικανοποίηση και η ανασφάλεια, σύμφωνα με τη Δρ. Marian Houser, σύμβουλο σχέσεων και συγγραφέα.

Η αφοσίωση είναι η πρόθεση να εμμείνει κανείς σε μια σχέση, παρά τις όποιες δυσκολίες και τα συναισθήματα της ψυχολογικής προσκόλλησης.

Από την άλλη, η ικανοποίηση έχει να κάνει με τη θετική και την αρνητική επίδραση των καταστάσεων σε μια σχέση. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να προβλέψουν αν τα ζευγάρια παραμένουν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

erwtas-zeugari

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα της σχέσης;

Η αβεβαιότητα στη σχέση, ορίζεται από την αδυναμία πρόβλεψης και εξήγησης της συμπεριφοράς και της συμπεριφοράς των άλλων. Μαζί, οι τρεις παράγοντες μπορούν να εξηγήσουν τη συχνότητα με την οποία επιχειρεί κανείς να κάνει τον σύντροφό του να ζηλέψει.

Όσοι έκαναν σπάνια το ταίρι να βιώνει το αίσθημα της ζήλιας, δήλωναν πως ήταν μέτρια ικανοποιημένοι από αυτό που έχουν, με υψηλά επίπεδα ανασφάλειας και χαμηλή αφοσίωση.

Άρα, σύμφωνα με τον Δρ. Sean M. Horan, καλό είναι να αναρωτηθεί κανείς πόσο αφοσιωμένος, ικανοποιημένος και ασφαλής είναι με τον σύντροφο που έχει. Έτσι θα φτάσει πιο σύντομα στην απάντηση του «γιατί προσπαθεί να τον κάνει να ζηλέψει».

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είμαι με ένα ζηλιάρη σύντροφο που με απάτησε: Θα έχουμε μια υγιή σχέση;

Ζήλια στη φιλία: «Φοβάμαι ότι θα με αφήσει και θα κάνει παρέα με άλλους»

Ο σύζυγος είναι προσβλητικός και ζηλιάρης – Έχω χάσει την υπομονή μου

Η αρρωστημένη ζήλια της διέλυσε τη σχέση μας

Η ζήλια του συντρόφου μου τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή

Η ζήλια στα ζώδια

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X