Πώς ανατρέπει τις ισορροπίες στο ζευγάρι η έλευση ενός παιδιού;

Έχω ένα πρόβλημα με τον άντρα μου και τις ισορροπίες μεταξύ μας στο σπίτι μας… Πριν από 8 μήνες αποκτήσαμε ένα κοριτσάκι. Και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφότου γέννησα, κάθε φορά που τσακωνόμασταν μου μιλούσε πολύ άσχημα.

Σε κάθε τσακωμό με κάνει να κλαίω και πλέον δεν μου ζητάει και συγγνώμη, λέγοντάς μου “ποια είσαι εσύ που θα σου ζητήσω και συγγνώμη”;

Το ζήτημα της καθαριότητας

Το μεγάλο μας θέμα είναι η καθαριότητα. Έχω παρατηρήσει ότι οικογενειακώς δεν πλένουν συχνά τα χέρια τους, ακόμα και αφού πηγαίνουν τουαλέτα. Και του είχα εξηγήσει ότι μετά το παιδί θα έπρεπε να αλλάξει συμπεριφορά. Από τη στιγμή που το κατάλαβα, άρχισα να του το λέω με καλό τρόπο και βλέποντας πως αδιαφορούσε καταλήγαμε σε τσακωμούς και γινόμασταν μαλλιά κουβάρια! Δεν θεωρώ ότι είναι κάποια συμπεριφορά που δεν διορθώνεται, αρκεί να υπάρχει θέληση.

Οι τσακωμοί και οι βαριές κουβέντες

Ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου μου είπε ότι τον νευριάζω με το ύφος μου γιατί του μιλάω πολύ ειρωνικά.Το δέχομαι, αλλά την ώρα που μαλώνουμε δεν μου έχει πει ποτέ για το ύφος μου, ούτε κάθεται να συζητήσουμε τι φταίει και να το λύσουμε.. Αντιθέτως φωνάζει και ξεστομίζει απίστευτες προσβολές. Πάντα εγώ φταίω και πάντα εγώ προσπαθώ να λύσω το θέμα. Εκείνος είναι πολύ εγωιστής αλλά κοιμάται ήσυχος τα βράδια. Δεν αντέχω να μου λέει άλλο “βούλωστο” και “θα σε στείλω στη μάνα σου”  και άλλα παρόμοια. Αυτός βέβαια κάθε φορά μού λέει ότι τίποτα δεν ισχύει, ότι τα λέει πάνω στα νεύρα του.

neogennito mwro goneis

Εγώ όμως δεν αντέχω και δεν ξέρω τι να κάνω. Και φοβάμαι μήπως κολλήσει τίποτα το παιδί μου από δική του αμέλεια… Περισσότερο απ’ όλα τρέμω για το παιδί μου… Πείτε μου τι να κάνω! Ευχαριστώ!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μάριος Παππάς, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Αρχικά θα ήθελα να αναλογιστείτε αν αυτοί οι τσακωμοί ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αφότου γεννήθηκε η κόρη σας. Η σχέση σας πως ήταν δηλαδή πριν την εγκυμοσύνη και την έλευση του παιδιού; Θεωρείτε πως στη μεταξύ σας σχέση ήταν όλα καλά και σε αυτήν την περίοδο ξεκίνησαν όλα;Έχει παρατηρηθεί βάσει ερευνών ότι συνήθως όταν έρχεται ένα παιδί και προϋπάρχουν προβλήματα στο ζευγάρι αυτά δεν μειώνονται,όπως λανθασμένα πιστεύει το ζευγάρι, αλλά οξύνονται.

Όταν προϋπάρχουν προβλήματα, οξύνονται με την έλευση ενός παιδιού…

Όλα τα θέματα στη συζυγική σας σχέση θεωρείτε πως είναι λυμένα και μόνο αυτό την καθαριότητας είναι που δημιουργεί εντάσεις; Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς συμβαίνει. Από τη μια ακούω το επιχείρημα σας ως προς την υγιεινή και την καθαριότητα σε σχέση με το πλύσιμο των χεριών του άντρα σας και της οικογένειας του. Από την άλλη σκέφτομαι μήπως μετά από αυτό το γεγονός έχει αυξηθεί και η δική σας ανησυχία για το αν θα μολυνθεί για κάτι το παιδί και γίνεστε παραπάνω υπερβολική στις αντιδράσεις σας…

duskoloi-anthropoi-egoistes-pos-na-tous-antimetopiseis

Όλα αυτά είναι ερωτήματα γιατί μέσα σε λίγες γραμμές δεν μπορώ να έχω ξεκάθαρη εικόνα, αλλά σας τα θέτω σαν αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό από μέρους σας.

Όπως και να έχει η κατάσταση, το μόνο σίγουρο είναι πως οι αντιδράσεις του στις ανησυχίες σας και ο τρόπος που σας φέρεται τουλάχιστον λεκτικά δεν είναι ο ενδεδειγμένος -για να το θέσω κομψά- και θα πρέπει να του τεθούν όρια από μέρους σας ως προς το ποια μπορεί να είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά, χωρίς φυσικά να γίνετε επιθετική,αλλά διεκδικητική, επισημαίνοντας τις συμπεριφορές που σαν ενοχλούν και πώς σας κάνουν να νιώθετε.

Μιλήστε ανοιχτά ως ζευγάρι

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε σε πρώτη φάση είναι να μιλήσετε ανοιχτά σαν ζευγάρι για τα προβλήματα που έχουν προκύψει και σε αυτές τις διαφωνίες και εντάσεις να μην εμπλέξετε άλλα άτομα του περίγυρου σας και αν δεν μπορείτε μόνοι σας να καταλήξετε κάπου να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού,καθώς φαίνεται πως αυτή η νέα κατάσταση με την είσοδο ενός νέου μέλους στην οικογένεια έχει δημιουργήσει εστίες έντασης και έχει χαλάσει η ποιότητα της επικοινωνίας σας εφόσον υπήρχε πριν τον ερχομό του παιδιού.

provlima oikogeneia sxesi

Αφού γίνει αυτό το βήμα άλλοι επιμέρους στόχοι που μπορούν να τεθούν είναι οι εξής:

  • Ο καθένας να επικοινωνήσει τις προσδοκίες του στον άλλον σχετικά με τη ζωή σας από δω και πέρα με την ύπαρξη του παιδιού.
  • Να ενισχύσετε τη συντροφική σας σχέση προσπαθώντας μέσα σε αυτή τη κατάσταση και την καθημερινότητα να βρίσκετε χρόνο ο ένας για τον άλλον.
  • Να διατηρήσετε την ερωτική σας ζωή που μπορεί να έχει διαταραχθεί μετά την έλευση του παιδιού με συνέπεια αυτό να αποτυπώνεται στην σχέση σας.
  • Και τέλος να μοιράσετε καλύτερα τις ευθύνες στην οικογένεια με την πιο ενεργή συμμετοχή του συζύγου στο μεγάλωμα του παιδιού. Αυτό από μόνο του μπορεί να αλλάξει κάποιες συμπεριφορές του χωρίς να χρειάζεστε να γίνεστε ειρωνική ή πιεστική με το να του επαναλαμβάνετε συνεχώς τα ίδια λόγια..
Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είστε νέοι γονείς; Πως να μην χάσετε τη σεξουαλικότητά σας

Νέοι γονείς: Διανύουν 11175 km τον χρόνο νανουρίζοντας το μωρό τους!

Νέοι γονείς: 4 συμβουλές που πρέπει να θυμάστε!

Πρώτο μπάνιο στη θάλασσα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς

Σχετικά άρθρα