Κουνάω σπασμωδικά το κεφάλι μου όταν χαλαρώνω. Είναι τικ ή κάτι άλλο;

Έχω αποκτήσει ένα τικ: κουνάω σπασμωδικά το κεφάλι μου. Αυτό συμβαίνει όταν χαλαρώνω πριν πέσω για ύπνο ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας δεν μου συμβαίνει. Τι μπορεί να είναι;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο νευρολόγος Γεώργιος Βλάχος

Η περιγραφή σας είναι αρκετά γενική και δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί το σύμπτωμά σας ως κάποια συγκεκριμένη κινητική διαταραχή. Ενδεχομένως να πρόκειται όντως για τικ, δηλαδή για ξαφνικές, επαναλαμβανόμενες, μη ρυθμικές κινήσεις ή ήχους.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα τικ;

Συνηθισμένα τικ είναι αυτά που αφορούν κλείσιμο των βλεφάρων ή «καθάρισμα» του λαιμού. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν είναι εντελώς ακούσια, αλλά ο ασθενής μπορεί να τα καταστείλει για λίγο, νιώθοντας όμως κλιμακούμενη εσωτερική επιθυμία να τα απελευθερώσει.

Μπορεί να είναι σύμπτωμα άγχους («στρες»), ή να αποτελούν μέρος κάποιας κινητικής διαταραχής. Αρκετά γνωστό είναι το σύνδρομο Τουρέτ, που χαρακτηρίζεται από ποικίλα κινητικά και φωνητικά τικ και εμφανίζεται συνήθως σε παιδική ηλικία.

Σε περίπτωση που επιμένουν, είναι σκόπιμη η εκτίμηση από νευρολόγο.

Γεώργιος Στ. Βλάχος
Νευρολόγος
Αριστούχος & υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών
Επιστημονικός Συνεργάτης Ειδικού Ιατρείου Νοητικών Διαταραχών της Α’ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο)
Διεύθυνση: Γυθείου 22, 15231 Χαλάνδρι
Τηλ.: 211 0120470
Κιν.: 6944 336404
Fax: 211 0120471
Web: www.neuromed.gr & www.anoia.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η προσαρμογή ενός παιδιού με σύνδρομο Tourette στη σχολική τάξη

Εφηβεία και σύνδρομο Tourette: ένας Youtuber αποκαλύπτει την προσωπική του εμπειρία

Διαταραχές Τικ στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

 

Σχετικά άρθρα