Κάνε τα «θέλω» σου «μπορώ»: Είναι εύκολο ή δύσκολο;

Η καθημερινότητά μας χαρακτηρίζεται από δυσκολίες και υποχρεώσεις. Σε ένα κόσμο που βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από… πρέπει, φαντάζει πολύ να κάνεις τα «θέλω» σου «μπορώ». Είναι όμως;

Απαντά ο Σταύρος Μπαρούτας, Leadership Expert

baroutas

Υπάρχουν… κλασικά εμπόδια που λίγο πολύ όλοι βάζουμε στον εαυτό μας και βάζουμε «φρένο» στην επιτυχία μας;

Μου αρέσει αυτή η ερώτηση. Εμπόδια είναι για εμένα οι δικαιολογίες που αναδύονται όταν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κάτι για κάτι άλλο, στην προκειμένη περίπτωση, την κατάσταση μας. Οι φόβοι που μας εμποδίζουν να δούμε μια διαφορετική πραγματικότητα. Τα «αλλά» που εφευρίσκουμε εμείς για να μην εγκαταλείψουμε την θέση Α που βρισκόμαστε για τη θέση Β. Η δική μας λογική σε σχέση με την δημιουργία μιας άλλης επιθυμητής. Οτιδήποτε σκεφτόμαστε που δεν μας απελευθερώνει και παραμένουμε στην τωρινή κατάσταση. Οι αναξιοποίητες δυνατότητές μας είναι το αποτέλεσμα του «φρένου» που βάζουμε στον εαυτό μας.

eytychia

Υπάρχει κάποια… μαγική συνταγή για την επιτυχία ενός στόχου (εξετάσεις, εργασία, προσωπικά)

Πριν λίγες ημέρες είχα μάθημα Ηγεσίας και συζητούσαμε χαρακτηριστικά ηγετών και οπαδών. Όταν φτάσαμε στο σημείο να αναλύσουμε ένα κλασικό χαρακτηριστικό ενός ηγέτη, το όραμα, οι φοιτητές ενώ ήταν όλοι στελέχη, κανένας δεν μπορούσε να μου δώσει έναν ορισμό του οράματος. Είχαν ακούσει για το όραμα και έδιναν έναν -περίπου- ορισμό του οράματος. Στην συζήτηση που ακολούθησε, παρατηρούσα τα βλέμματα τους, πόσο αμήχανα ήταν στην ερώτηση μου: Ποιο είναι το δικό σας όραμα;

Απαραίτητο συστατικό στοιχείο επιτυχίας και ευτυχίας λοιπόν είναι η δημιουργία προσωπικού οράματος αλλά επίσης η αφοσίωση σε αυτό. Ο τρόπος βέβαια επιτυχίας ανήκει σε άλλη ερώτηση.

Η ευτυχία είναι αυτό που περιμένουμε να ρθει; Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Η ευτυχία για εμένα είναι στιγμές. Στιγμές επίτευξης μεγάλων στόχων ή η συνειδητοποίηση, σε συνδυασμό με την ευγνωμοσύνη, ότι έχεις πετύχει πολλά στην ζωή σου και συνεχίζεις.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος μια νέα αρχή από το μηδέν;

Κάθε νέο ταξίδι είναι συνυφασμένο με δυσκολίες. Όπως ένα μωρό που ξεκινάει την προσπάθεια του να περπατήσει. Πέφτει αλλά σηκώνεται ξανά και ξανά. Αυτή είναι η συνέχιση της ζωής, τα βήματα της ζωής. Μόνο που κάθε νέα αρχή απαιτεί από εμάς δύναμη, ψυχική ή σωματική. Έτσι λοιπόν είναι διαφορετικό για έναν νέο να ξεκινάει το δικό του ταξίδι και αρκετά πιο δύσκολο για έναν εξήντα ετών. Ασχέτως όμως των δυνάμεων, το στοιχείο που απαιτείται είναι η στάση που θα κρατήσουμε απέναντι σε ό,τι μας φέρνει αντιμέτωπους η ζωή. Προσπαθούμε, βλέπουμε και κατευθυνόμαστε πάντα μπροστά! Όχι μόνον με αισιοδοξία αλλά και σθένος!

eutuxia-sto-tora-i-sto-mellon

«Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω». Πώς το σχολιάζατε και πώς θεωρείτε ότι τα θέλω μας μπορούν να γίνουν μπορώ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει «δεν θέλω». Δεν θέλω να ξεβολευτώ, δεν θέλω να αλλάξω, δεν θέλω να φύγω από τη μιζέρια μου. Θεωρούμε ότι εάν αλλάξουμε την ήδη υπάρχουσα κατάσταση θα καταστραφούμε. Μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση που δεν μας βολεύει, απλά την έχουμε συνηθίσει και συνεχίζουμε να ζούμε με αυτή. Είμαστε ελεύθεροι, σχεδόν, να λειτουργήσουμε έτσι όπως εμείς θέλουμε πραγματοποιώντας τα «θέλω» μας. Αρκεί να πάρουμε την απόφαση και γνωρίζοντας ότι κάθε απόφαση έχει το κόστος της, αλλά μόνον έτσι θα δημιουργήσουμε τα «θέλω» μας και θα δούμε τελικά ότι μπορούσαμε.

*Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

4 εμπόδια που βάζεις στην ανάπτυξη του παιδιού σου χωρίς να το καταλαβαίνεις

Αυτοπεποίθηση: Τα 5 βήματα για να σταθείς στα πόδια σου!

Κέρδισε αυτοπεποίθηση με μια άσκηση: Θέλει μόλις 3 λεπτά την ημέρα!

Αναζητώντας τη… χαμένη αυτοπεποίθηση!

Σε ποια ηλικία χτίζουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού και πώς;

Σχετικά άρθρα