Προστασία πρώτης κατοικίας: Τα σημεία – κλειδιά της πλατφόρμας

Πλησιάζει η ημερομηνία που αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μέσω αυτής, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους.

Πρόκειται για αίτηση ώστε να μπει κανείς στη διαδικασία ρύθμισης οφειλών μέσω της ιστοσελίδας της Ε.Γ.Δ.Ι.Χ. πατώντας εδώ, με την επιλογή του συνδέσμου «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Προστασίας Κύριας Κατοικίας».

Τα σημεία – κλειδιά της πλατφόρμας

Μόλις μπεις επιτυχώς στο σύστημα, αυτό εμφανίζει σχετική ένδειξη για την εισαγωγή των προσωπικών του διαπιστευτηρίων του TAXISnet, επιλέγοντας τον ρόλο του αιτούντα.

Συμπληρώνονται όλα τα στοιχεία του υπόχρεου και κατόπιν συμπληρώνει τα στοιχεία των κινητών και ακινήτων που κατέχει. Το σύστημα προειδοποιεί ότι πραγματοποιούνται και αυτόματοι διασταυρωτικοί έλεγχοι στα αναγραφόμενα.

Γίνεται του απορρήτου των τραπεζικών και του φορολογικού απορρήτου

Με την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία παρέχεται άδεια στους συμμετέχοντες πιστωτές και στο Δημόσιο για πρόσβαση, επεξεργασία και διασταύρωση από αυτούς των δεδομένων. Η άδεια αυτή συνεπάγεται την άρση του απορρήτου των τραπεζικών και του φορολογικού απορρήτου.

Η άρση του τραπεζικού απορρήτου αφορά χρονική περίοδο, η οποία εκκινεί πέντε έτη πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης. Διαρκεί μέχρι την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει ο αιτών με τη συναινετική ή δικαστική ρύθμιση.

Όσο για το τι κάνουν οι τράπεζες, έχουν περιθώριο ενός μήνα να αποδεχτούν ή να απορρίψουν το αίτημα του δανειολήπτη. Και με τη σειρά του ο οφειλέτης έχει αντίστοιχο περιθώριο ενός μήνα ώστε να αποδεχτεί ή να απορρίψει την πρόταση ρύθμισης. Αμέσως μετά καθορίζεται και η επιδότηση από το κράτος.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σας αφορά: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία

Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι 8 κατηγορίες «κόκκινων δανείων» που μένουν εκτός

Κοινωνικός Τουρισμός 2019: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Βουλή: «Πέρασε» το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Σχετικά άρθρα