Πώς θα μάθεις να βάζεις λεφτά στην άκρη χωρίς καν να το καταλάβεις;

Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν και δραστικές λύσεις. Περικοπές, απολύσεις, μειώσεις και δυσκολία στην εύρεση εργασίας χαρακτηρίζουν τη σημερινή εποχή και κυρίως, τα χρόνια μετά την οικονομική κρίση.

Μια έρευνα του 2018, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 19% των Αμερικανών δεν βάζει λεφτά στην άκρη ενώ σχεδόν το 21% αποταμιεύει περίπου το 5% του εισοδήματος.

Μια είναι η λύση: Αποταμίευση

Και αν τυχόν είσαι από εκείνους που τους συμβαίνουν διαρκώς απρόοπτα ή κουράστηκες να ζεις μέσα στην αβεβαιότητα και θες να κοιτάξεις και τη σύνταξή σου- ακόμα και αν είσαι κάτω των 30 ετών- τότε μια είναι η λύση: Αποταμίευση.

Οικονομολόγοι, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα της εταιρίας «Bankrate», επιμένουν στο να αποταμιεύει ο καθένας τουλάχιστον το 15% από όσα βγάζει για αρκετές δεκαετίες. Σχετικά με τους συμμετέχοντες της μελέτης, από την άλλη, μόλις το 16% έχει σκεφτεί και αποταμιεύει πάνω από το ζητούμενο 15%.

Αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο

Και η αποταμίευση δεν είναι εύκολη σαν διαδικασία. Και πόσο μάλλον την ώρα που λογαριασμοί και άλλες ποικίλες υποχρεώσεις «τρέχουν». Αν και υπάρχει και εκείνη η μερίδα ανθρώπων που βάζει λεφτά στην άκρη για τον ενδεχόμενο γάμο του ή ένα ταξίδι στη μακρινή Ιαπωνία, δεν είναι αρκετό για να σχηματιστεί ένα επαρκές ποσό στην άκρη.

Εξάλλου σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο στόχος αποτυγχάνει και τελικά δηλώνεις παραίτηση, δίχως να έχει ολοκληρωθεί η αποταμίευση. Σύμφωνα με τον Δρ. Utpal Dholakia, Καθηγητή Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον, υπάρχουν 4 βήματα που μπορείς να εφαρμόσεις προκειμένου να μάθεις πώς να αποταμιεύσεις χρήματα.

  • Γίνε συγκεκριμένος

Μην ξεκινάς να τοποθετείς λεφτά στην άκρη τυχαία και αόριστα. Αλλά πες στον εαυτό σου πως θες να μαζέψεις 600 ευρώ για παράδειγμα, μέχρι τέλη Σεπτέμβρη. Εσύ, σε ρόλο… υπουργού Οικονομικών, αξιολογείς αν είναι εφικτό αυτό βάσει των εσόδων σου.

Αν είσαι εντάξει, τότε φτιάχνεις το σημείο που θα βάζεις το οικονομικό ποσό που αποφάσισες και αρχίζεις να μαζεύεις. Λίγο λίγο φτάνεις στον στόχο σου. Και μόλις τον ολοκληρώσεις, θέτεις το επόμενο χρηματικό ποσό και το απαιτούμενο χρονικό διάστημα.

  • Βάλε στην άκρη ακόμα και 0,10 λεπτά

Όσο μικρό και αν είναι το ποσό, βάλε ακόμα και τα κέρματα στην άκρη. «Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» έλεγαν οι παλαιοί και είχαν δίκιο. Και μην περάσει ούτε ημέρα που δεν θα βάλεις κάτι στην άκρη. Ακόμα και 0,10 λεπτά!

Οι συνήθειες ενισχύονται μέσω μηχανισμών ανταμοιβής που καταγράφουν την αργή, βαθμιαία φύση του σχηματισμού της συνήθειας. Κάθε φορά που επαναλαμβάνεις κάτι, παρατηρούνται μικρές αλλαγές στους γνωστικούς και νευρικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με τη διαδικαστική μνήμη.

Μέσω της μάθησης «Hebbian» η οποία συνδέεται με τις επαναλήψεις, οι γνωσιακές συσχετίσεις των συνθηκών αναφοράς και μιας απάντησης ενισχύονται σταδιακά.Έτσι οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να επαναλάβουν κάτι.

  • Να βλέπεις τον στόχο σου

Μην διαλέξεις ένα βάζο και μετά το στριμώξεις σε κάποιο ράφι ή ντουλάπι που δεν θα το βλέπεις, παρά μόνο θα το θυμάσαι. Πρέπει τα μάτια να κοιτάζουν στον στόχο. Μπορεί να είναι ένα μπολ ή ένα βάζο ή ένας κουμπαράς αλλά θα είναι στο οπτικό σου πεδίο μονίμως.

Το θέμα δεν είναι να το θυμάσαι απλά, αλλά να το κοιτάς. Με αυτό τον τρόπο, και δεν θα λησμονήσεις ποτέ το ποσό της αποταμίευσης και θα βλέπεις ανά πάσα ώρα και στιγμή πόσο κοντά ή πόσο μακριά είσαι από τα χρήματα που επιθυμείς να φτάσεις.

  • Ξόδευε λιγότερα από ό,τι βγάζεις

Ανεξάρτητα από το εισόδημά σου, είναι συνετό να ξοδεύεις με συνέπεια και λιγότερο από ό,τι βγάζεις. Γράψε τα καθορισμένα σου έξοδα, τα του μήνα. Λάθος των περισσότερων ατόμων είναι ότι δεν σημειώνουν τα έσοδα και τα έξοδά τους, με αποτέλεσμα να γίνεται… καπνός ο μισθός που μόλις έλαβαν. Έτσι ξέρεις τι καλείσαι να πληρώσεις και ό,τι έχει μείνει το βάζεις στην άκρη.

Πηγή: psychologytoday

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θέλεις να παραιτηθείς από τη δουλειά σου; 3 λόγοι για να μην το κάνεις!

5 +1 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το οικονομικό άγχος

Κάνω λάθη στη δουλειά μου και φοβάμαι την απόλυση. Υπάρχει λύση;

Η μοναξιά του Νεο-Μετανάστη: Πού μπορούν να βρουν ψυχολογική υποστήριξη εκείνοι που έφυγαν;

Ανεργία και ψυχολογία: Πώς θα βοηθήσεις τον εαυτό σου για να βρεις ξανά δουλειά

Σχετικά άρθρα