Εξέταση αίματος: Τι σημαίνει αν έχω αυξημένα βασεόφιλα;

Σε εξέτασή μου βρέθηκαν ανεβασμένα βασεόφιλα 2,2%… Τι είναι αυτό και γιατί ανέβηκαν; Έχει σχέση που παίρνω αγωγή για αυτοάνοσα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Σωτήριος Σαχανάς, Αιματολόγος

Τα βασεόφιλα πολυμορφοπύρηνα,  υποσύνολο των λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος, είναι κοκκιοκύτταρα με χαρακτηριστική μορφολογία και βασική αποστολή στον οργανισμό την προαγωγή της κοινής φλεγμονής μέσω της έκκρισης συγκεκριμένων ουσιών.

Τι είναι η βασεοφιλία;

Βασεοφιλία ονομάζεται η αύξηση του απολύτου αριθμού των βασεοφίλων >100 ανά ml αίματος και παρατηρείται σε μεγάλη ποικιλία νοσημάτων όπως σε αντιδράσεις υπερευαισθησίας (π.χ φαρμακευτική αλλεργία, τροφική αλλεργία), σε χρόνιες δερματοπάθειες, σε μυελουπερπλαστικές νόσους(π.χ χρονία μυελογενής λευχαιμία) και σε ποικίλες άλλες νόσους όπως ελκώδης κολίτις, φυματίωση, υποθυρεοειδισμός, συμπαγείς κακοήθειες κλπ.

Για να απαντήσουμε στο ερώτημά σας και να καταλάβουμε αν και πόσο αυξημένα είναι τα βασεόφιλά σας θα πρέπει να γνωρίζουμε τον συνολικό αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων σας. Οπωσδήποτε επί αύξησης τους θα χρειαστεί λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινική εξέταση και αξιολόγηση του επιχρίσματος αίματος από ειδικό ιατρό.

Σαχανάς Σωτήριος
Αιματολόγος
Δρ. Παν. Αθηνών
Επιμελήτης Αιματολογικής Κλινικής Ιατρικού Ψυχικού
Ιατρείο: Λ.Πεντέλης 7 & Παπάγου 3, Χαλάνδρι
ΤΗΛ: 6974390445-2106850202
email:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί ένα πρόβλημα στα δόντια να επηρεάσει τις εξετάσεις αίματός μου;

Νέα εξέταση αίματος συμβάλλει αποφασιστικά στη «μάχη» κατά του καρκίνου

Καρκίνος στο αίμα: Ποιο σύνδρομο απειλεί τον μυελό των οστών;

 

Σχετικά άρθρα