Διαζύγιο και δεύτερος γάμος: Τι διλήμματα μπορεί να προκαλέσει στο έφηβο παιδί σου;

Μένω στην Ζάκυνθο και είμαι 14.  Οι γονείς μου έχουν πάρει διαζύγιο άλλα γενικά είμαι πολύ καλά και με τους δύο, δηλαδή σε σημείο που είναι κολλητός ο πατέρας μου με τη μάνα μου. Τέλος πάντων εγώ μένω με τη μάνα μου κυρίως. Ο άντρας της μητέρας μου λοιπόν έμενε παλιά Αθήνα γιατί είχε δουλειά εκεί αλλά ξαναγύρισε Ζάκυνθο επειδή γνώρισε την μάνα μου.

Προχθές λοιπόν, το πρώην αφεντικό τού ζήτησε να πάει ξανά Αθήνα, το συζήτησε με την μητέρα μου και αποφάσισαν να μετακομίσουμε εκεί και μου το είπαν σήμερα αλλά δεν ξέρω…  Δηλαδή είναι πολλά πράγματα που θα αφήσω πίσω αν φύγω , κυρίως οι φίλοι μου, ο μπαμπάς μου, οι παππούδες μου και γενικότερα το μέρος όπου ζω.

Πάντα ήθελα να πάω Αθήνα αλλά ποτέ δεν περίμενα ότι όντως θα πάω. Τι θα με συμβουλεύατε; Να μείνω Ζάκυνθο με τον μπαμπά μου ή να πάω Αθήνα με την μαμά μου;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Μάριος Παππάς, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Θα ήθελα να ξεκινήσω λέγοντας σου πως δεν θα ήθελα να σε συμβουλεύσω για το ποια απόφαση θα πάρεις. Η ζωή είναι δική σου και σίγουρα ξέρεις εσύ αλλά και η οικογένεια σου τι είναι καλύτερο για σένα βάση συνθηκών.
Αυτό που μπορώ να σου προσφέρω είναι ένας οδικός χάρτης ώστε να καταλήξεις σε μια απόφαση όσο το δυνατόν καλύτερη για σένα και το μέλλον σου.

Τι σημαίνει μια μετακόμιση σε εφηβική ηλικία;

Το θετικό είναι ότι αυτή η μετακόμιση γίνεται στο τέλος της σχολικής χρονιάς και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα καλύτερης οργάνωσης και προετοιμασίας αν αποφασίσεις να μετακομίσεις.

gynaika thlipsi

Ξεκινώντας λοιπόν θα ήθελα να παρατηρήσω πως μια μετακόμιση σε εφηβική ηλικία μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία αν αυτή είναι μια απόφαση που παίρνεται χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο και συζήτηση και χωρίς όλα τα δεδομένα και σου επιβάλλεται. Από ό,τι καταλαβαίνω από το ερώτημα σου, εδώ οι δικοί σού έχουν αφήσει την επιλογή να πεις την άποψη σου και να συμμετάσχεις στην απόφαση, κάτι που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ποια είναι τα θετικά αυτής της μετακόμισης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι τόσο εσύ όσο και τα μέλη της οικογένειας σου να ζυγίσετε τα θετικά και τα αρνητικά αυτής της μετάβασης στην Αθήνα. Η ίδια αναφέρεις τα αρνητικά, όπως το ότι θα είσαι μακριά από τον πατέρα σου, τους παππούδες, τους φίλους και τον τόπο όπου ζεις.

Από την άλλη, λες ότι πάντα ήθελες να πας στην Αθήνα. Παρόλα αυτά λόγω αυτών των αρνητικών φαίνεται πως διστάζεις. Καλό θα ήταν να σκεφτείς συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους πάντα ήθελες να πας στην Αθήνα, ώστε το δίλημμα που αντιμετωπίζεις να έχει ξεκάθαρα επιχειρήματα και για το ένα ενδεχόμενο και για το άλλο.

«Ζύγισε» τα «υπέρ» και τα «κατά»

Αφού λοιπόν θα έχεις αυτά τα ξεκάθαρα επιχειρήματα για το υπέρ και το κατά θα σου είναι πιο εύκολο να αξιολογήσεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα σε αυτή τη φάση. Σε αυτό πιθανότατα θα σε βοηθήσει μια αναλυτική συζήτηση με την μητέρα σου και τον σύντροφο της για τυχόν απορίες που μπορεί να έχεις γι αυτήν την μετακόμιση και τις συνθήκες που θα έχετε στην Αθήνα. Έτσι μπορείς να «χτίσεις» μια πιο ξεκάθαρη άποψη στο μυαλό σου.

entones-allages-sti-diathesi-katathlipsi-anebasmenos-pos-antimetopizetai

Ένα ζήτημα που απαιτεί «επίλυση προβλήματος»

Η μετακόμιση ή μη λοιπόν σε αυτή τη φάση είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να γίνει επίλυση προβλήματος. Η παραπάνω διαδικασία είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να πάρεις την καλύτερη απόφαση.

Κάθε απόφαση διλημματική έχει κόστος και όφελος και καλούμαστε να σκεφτούμε τελικά αν τα οφέλη ή τα κόστη είναι πιο σημαντικά για εμάς πριν αποφασίσουμε…

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Παιδί και διαζύγιο: Μένω με τη μητέρα μου αλλά θέλω να μετακομίσω στον πατέρα μου. Πώς να το διαχειριστώ;

Ξένη σε μια ξένη χώρα: «Όλα πάνε στραβά από τότε που μετακομίσαμε εδώ»…

Παιδί και διαζύγιο: Οι μπαμπάδες του… σαββατοκύριακου

 

Σχετικά άρθρα