Απώλεια γονέα: Πόσο μπορεί να διαρκέσει το πένθος;

Έχασα τη μητέρα μου πριν κάποιους μήνες. Αν και καταλαβαίνω ότι ήταν άρρωστη και ξεκουράστηκε, αισθάνομαι το απόλυτο κενό. Δεν έχω όρεξη να κάνω πλέον πράγματα όπως παλιά. Ανησυχώ για εμένα. Μήπως έχω κατάθλιψη ή είναι φυσιολογικό λόγω της απώλειας;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Παταργιά

Πάνω από όλα συλλυπητήρια για τη μητέρα σου. Το πιο πιθανό είναι ότι αυτή η κατάσταση στην οποία μου περιγράφεις ότι βρίσκεσαι, σχετίζεται με την απώλεια της μητέρας σου.

Η διάρκεια του πένθους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για αυτό και δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορούμε να πούμε ότι διαρκεί.

Δεν είναι κάτι απλό

Σίγουρα όμως το πένθος για την απώλεια της μητέρας σου δεν είναι κάτι απλό. Πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις που έχει ο άνθρωπος στη ζωή του, ίσως και η πιο σημαντική κατά μερικούς.

Και δεν είναι κάτι το οποίο θα ξεπεραστεί εύκολα και μέσα σε μερικούς μήνες. Απαιτείται χρόνος για να δουλέψεις, να αποδεχτείς και να μάθεις να ζεις με αυτή την απώλεια. Και ξέρω πολύ καλά ότι είναι κάτι πολύ δύσκολο.

Σιγά σιγά ο πόνος μαλακώνει

Όμως σιγά σιγά ο πόνος μαλακώνει. Τώρα επειδή δεν σε ξέρω προσωπικά δεν μπορώ να σου πω με απόλυτη βεβαιότητα ότι αυτό που νιώθεις οφείλεται αποκλειστικά στο πένθος ή υπάρχουν και άλλοι λόγοι που συμβάλλουν.

Αν δεις ότι δεν βελτιώνεται η κατάσταση σου και υποφέρεις, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Ειρήνη Παταργιά
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
[email protected]
www.selfcare.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Έχασα τη μητέρα μου»: Τι αλλάζει όταν βιώνεις μια τέτοια απώλεια;

«Έχασα τον πατέρα μου»: Πώς βιώνεται το πένθος και η απώλεια;

Βουλωμένα αυτιά: Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της ακοής μας;

Απώλεια συζύγου: Τι να κάνεις όταν η στήριξη που έχεις δεν σου αρκεί

Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου: Το κενό από την απώλεια της μητέρας της και το σοκ από τη σύλληψη του πατέρα της

Σχετικά άρθρα