Αγχώνομαι συνεχώς για τα λεφτά: 5 tips για να χαλαρώσεις

Δυστυχώς το πρόβλημα μου είναι ότι αγχώνομαι συνεχώς για τα λεφτά. Δεν μπορώ να χαρώ την καθημερινότητα μου γιατί όλο σκέφτομαι ότι τα χρήματα μου φτάνουν μόνο για τα βασικά.

Ακόμα και για το παραμικρό που κάνω, σκέφτομαι ότι χαλάω λεφτά που θα μου λείψουν αργότερα. Τι μπορώ να κάνω για να χαλαρώσω λίγο από αυτό το άγχος;

Στο ερώτημα σας απαντά ο Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής Ιωάννης Νίκου

Αγαπητή Αναγνώστρια,

Στην εποχή καθώς και στην κοινωνία που ζούμε το χρήμα και η οικονομική ευμάρεια έχουν αποτελέσει καλώς ή κακώς σημαντικό παράγοντα στην ψυχοσυναισθηματική μας ισορροπία.

Όπως σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει υπάρχουν άνθρωποι που παρόλο που διαθέτουν οικονομική ευρωστία αγχώνονται για τη διατήρηση του οικονομικού τους επιπέδου. Αντίστοιχα, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν με πολύ λιγότερο άγχος ακόμα κι αν δεν καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

agxos-upnos

Μην εστιάζεις στο παρελθόν

To άγχος και η διαρκής ανησυχία για τα οικονομικά είναι ένας φαύλος κύκλος καθώς σε εγκλωβίζει και σε οδηγεί σε μια παθητική στάση.

Ορισμένοι επικεντρώνονται τόσο σε αυτό, που σπαταλούν όλη την ψυχική ενέργεια τους είτε ασχολούμενοι με ό,τι θα έπρεπε να κάνουν ή να έχουν επιτύχει στο παρελθόν είτε εστιάζονται σε προβλήματα που πιθανώς να προκύψουν στο μέλλον.

Η ζωή προκαλεί άγχος

Άλλοι είναι τόσο αγχωμένοι με τα χρήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν πραγματικά ό,τι τους απασχολεί. Αρνούνται να κοιτάξουν τις εκκρεμότητες. Αφήνουν φακέλους χωρίς να τους ανοίγουν και επιδεινώνουν την οικονομική τους κατάσταση μέσα από πρόστιμα και τόκους υπερημερίας.

Το άγχος είναι ένα συναίσθημα, δεν είναι μια απάντηση σε μια πραγματικότητα. Πολλές φορές πυροδοτείται ή μεγεθύνεται από το σοκ που προκαλούν κάποιες αλλαγές μη αναμενόμενες στη ζωή μας.

Βρες τους προσωπικούς σου στόχους

Αλλά ακόμα και όταν οι οικονομικές δυσκολίες κάποιου είναι τόσο πραγματικές όσο φοβάται, είναι σημαντικό να αποδεχθεί αυτή τη κατάσταση.

Ας εργαστεί προς την κατεύθυνση να βρει στόχους στη ζωή του, που θα τον κινητοποιήσουν παρά να κάνει ατελείωτους κύκλους γύρω από θέματα που απλά του δημιουργούν άγχος και λύπη.

Αυτό είναι μια απλή αρχή, που όμως θα φανεί στη πορεία πώς οι μικρές αλλαγές έχουν σύνθετη δράση και κάνουν μεγάλη διαφορά την πάροδο του χρόνου.

gunaika-agxos

Τι να κάνεις για να χαλαρώσεις;

Προκειμένου να μειωθεί τώρα το επίπεδο του δικού σου άγχους, θα πρότεινα τα εξής:

  1. Βάλε την οικονομική σου κατάσταση σε πραγματικούς αριθμούς. Μπορεί να χρειαστείς εξωτερική βοήθεια για να το κάνεις αυτό, δεδομένου ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς το «δάσος» από τα δέντρα όταν αισθάνεται συναισθηματικά φορτισμένος.
  2. Έτσι καλό είναι κανείς να ζητήσεις βοήθεια, είτε από φίλους που έχουν οικονομικές γνώσεις ή από την οικογένειά τους, ή από έναν επαγγελματία οικονομικό σύμβουλο. Προσπάθησε να ξεκαθαρίσεις τι είναι αυτά που έχεις πραγματικά ανάγκη ή θέλεις.
  3. Δέξου ότι αυτά που δεν έχουν ουσιαστική σημασία για σένα ή για την οικογένειά σου, μπορούν να περικοπούν. Εστίασε σε ό,τι είναι καλό και θετικό. Προσπάθησε να αποφύγεις σκέψεις που απλά δημιουργούν λύπη και στενοχώρια, χωρίς να οδηγούν κάπου.
  4. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου αν έχεις αντιληφθεί ότι είχες πάρει λάθος δρόμο στο παρελθόν. Βρες ποια βήματα πρέπει να κάνεις για να κινηθείς προς την κατεύθυνση των στόχων σου. Κάνε μικρά βήματα, γνωρίζοντας ότι μικρές κινήσεις, θα οδηγήσουν σιγά σιγά σε μεγάλες αλλαγές.
  5. Εκτίμησε αυτό που έχεις κάνει μέχρι τώρα στη ζωή σου, καθώς σε αυτή τη φάση κανείς εστιάζεται μόνο σε αρνητικά πράγματα. Προφανώς θα υπάρχουν και καλά πράγματα που έχεις κάνει ή έχουν συμβεί στη ζωή σου. Απόφυγε τον πειρασμό να μηδενίζεις ότι έχεις κάνει.

Νίκου Ιωάννης
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής
Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

5 +1 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το οικονομικό άγχος

Άγχος και οικογένεια: Πώς να χειριστείς συγγενή που νιώθεις ως βάρος;

10 απίθανοι τρόποι για να διώξεις το άγχος σου σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Oι 15 τρόποι να διαχειριστείς το άγχος: Τι να κάνεις από το πρωί που ξυπνάς

Άγχος, ταχυκαρδία, τρέμουλο: Πώς να τα διαχειριστώ τώρα που δίνω Πανελλήνιες;

Άγχος και στρες στην εγκυμοσύνη: Κάνει κακό στο μωρό μου;

Σχετικά άρθρα