Αγίου Πνεύματος 2019: Πότε πέφτει και για ποιους είναι αργία

Η αργία του Αγίου Πνεύματος για το 2019 πλησιάζει και μερικοί εργαζόμενοι θα μπορούν να ξεκουραστούν.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος που φέτος είναι τη Δευτέρα 17/6 πέφτει πάντα μια μέρα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής, δηλαδή πάντοτε ημέρα Δευτέρα, ακριβώς 50 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα.

Επίσημη αργία για το Δημόσιο

Στο Δημόσιο, η ημέρα του Αγίου Πνεύματος έχει ορισθεί ως επίσημη αργία. Επίσης τα σχολεία της χώρας εθιμοτυπικά καταστήματα παραμένουν κλειστά.

Αντιθέτως, κανονικά θα λειτουργήσουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα ενώ αποτελεί νομοθετημένη αργία για τις τράπεζες και τους τραπεζοϋπαλλήλους. Έτσι όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά.

Πόσο αμείβεται η αργία αυτή

Όσοι εργαζόμενοι δεν προσέλθουν στην εργασία τους (αδικαιολόγητα) δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, το οποίο και θα αφαιρεθεί από τις αποδοχές τους.

Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που δεν θα εργαστούν θα λάβουν το μισθό τους χωρίς προσαύξηση, ενώ αν εργαστούν δικαιούνται επί πλέον 1/25 του μισθού του.

Προσαύξηση κατά 75% οφείλεται μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετικός όρος για καταβολή του σε ΣΣΕ ή ΔΑ, καθορίζει δηλαδή την ημέρα αυτή ως υποχρεωτική αργία.

Σχετικός όρος αφορά σε επιχειρήσεις όπως οι καπνοβιομηχανίες, τα ιατρικά εργαστήρια, οι εφημερίδες, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, τα τυπογραφεία κ.λπ.

Οι επόμενες αργίες

Οι επόμενες επίσημες αργίες, που προσφέρουν και μερικά τριήμερα, είναι οι εξής η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, η Ημέρα του «ΟΧΙ» στις 28 Οκτωβρίου, τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και η δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στις 26 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

ΑΣΕΠ: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα – Δες αν διορίστηκες

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Προλαβαίνετε! Μέχρι πότε ισχύει η παράταση

Φορολοταρία αποδείξεων: Δες αν κέρδισες 1.000 ευρώ

120 δόσεις: «Τρέχουν» να ενταχθούν στη ρύθμιση οφειλών

Φορολογικές δηλώσεις 2019: Βήμα προς βήμα η διαδικασία

Σχετικά άρθρα