Παιδιά αφέντες – Γονείς υπηρέτες: Πώς θα… κρατήσετε τις ισορροπίες;

Παιδιά αφέντες – Γονείς υπηρέτες: Ένα σχήμα που έχει αρχίσει να παρατηρείται πλέον συχνά μέσα στις οικογένειες… «Μαμά φέρε μου νερό… μαμά πεινάω, βάλε μου φαγητό… δεν μου αρέσει αυτό, φτιάξε μου άλλο… μαμά φέρε μου τα παπούτσια…μαμά μάζεψέ μου τα παιχνίδια…».

Γράφει ο Στέλιος Μαντούδης, αναπτυξιακός εργοθεραπευτής

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο γνωστές συμπεριφορές-διαταγές που δέχονται καθημερινά πολλοί γονείς, κυρίως μητέρες, από παιδιά με τάσεις αρχηγικές, κυριαρχικές έχουν τις ρίζες τους στην νηπιακή ηλικία τότε που ήταν πολύ μικρά δοκίμαζαν τα όρια των γονέων κάνοντας διάφορες προκλητικές συμπεριφορές.

Πώς δημιουργούνται οι αρχηγικές συμπεριφορές στα παιδιά;

Τα νήπια οι αρχηγικές τάσεις είναι έμφυτες. Όσο οι γονείς αφήνουν στο παιδί περιθώρια κυριαρχίας, τόσο εκείνο λαμβάνει λανθασμένα μηνύματα και υιοθετεί συμπεριφορές αρχηγού.
Υπάρχουν γονείς θύματα. Κάποιοι γονείς, επειδή οι ίδιοι ως παιδιά ένιωθαν παραμελημένοι, θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από αυτό το συναίσθημα.
Κάποιοι γονείς προσπαθούν να εξαγοράσουν την αγάπη του παιδιού. Πιστεύουν ότι υπηρετώντας το παιδί και ικανοποιώντας κάθε επιθυμία του κερδίζουν όλο και περισσότερο την αγάπη του.
Μερικοί γονείς φοβούνται την αντίδραση. Πολλές φορές η άρνηση των γονιών να υπακούσουν στις διαταγές του παιδιού προκαλεί έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του παιδιού που οι γονείς δεν μπορούν να διαχειριστούν π.χ. «είσαι η χειρότερη μαμά του κόσμου!».

Ποια είναι τα όρια ανάμεσα στην υπερπροστατευτικότητα και την «υπηρεσία»;

Για τους γονείς αυτό που προέχει πάντα είναι να φροντίζουν με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά τους. Βέβαια, είναι και υποχρέωσή τους να τα φροντίζουν. Όμως, ο κύριος Μαντούδης τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο και με συναίσθηση αυτών που τους στερούν όταν κάνουν τα πάντα για λογαριασμό τους, όταν σπεύδουν να υπερκαλύψουν ό,τι εκείνα τους ζητήσουν. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο χατίρι που θα κάνουν ή στη βοήθεια που θα προσφέρουν από την εξακολουθητική παροχή υπηρεσιών. Και το όριο βρίσκεται ακριβώς εκεί που είναι και οι δυνατότητες του παιδιού, σε ό,τι δηλαδή μπορεί να κάνει μόνο του, π.χ. να φτάσει κάτι που είναι στο ύψος του, αλλά να το βοηθήσουμε σε κάτι που είναι πιο ψηλά.

Είναι, επίσης, πολύ σημαντικός παράγοντας η συχνότητα με την οποία εξυπηρετούμε τα παιδιά. Πολλές φορές από την αγάπη μας θέλουμε να τα περιποιηθούμε, να είναι εκείνα χαλαρά κι εμείς να τρέχουμε να τους προσφέρουμε ό,τι λαχταρούν. Άλλο η μία φορά όμως, κι άλλο κατ’ επανάληψη. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε τεμπέλικα και απαιτητικά παιδιά.

antidrastiko paidi goneis

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να κρατήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στη γονική δοτικότητα και τη μετατροπή τους σε υπηρέτες;

  • Πρέπει από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού να του παρέχουμε ευκαιρίες να κάνει πράγματα μόνο του, να δει ότι μπορεί και να αρχίσει να απολαμβάνει την αυτονομία του. Όλα τα παιδιά άλλωστε, περνούν από τη φάση που επιζητούν να τα κάνουν όλα μόνα τους και χαίρονται όταν τα καταφέρνουν.
  • Η συνεχής ενθάρρυνση του παιδιού να ενεργεί αυτόνομα και η επιβράβευση των επιτυχημένων προσπαθειών του, αλλά και η έμπρακτη αναγνώριση των ανεπιτυχών προσπαθειών, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του.
  • Αρνηθείτε να εκτελέσετε διαταγές με θετικό τρόπο. Πχ. Είσαι πιο κοντά από μένα, είμαι σίγουρη ότι μπορείς να τα καταφέρεις χωρίς τη βοήθειά μου, μπορείς να το πάρεις μόνος (η) σου γιατί κάνω κάτι άλλο;
  • Αποφύγετε τον εκνευρισμό και τις απότομες απαντήσεις. Πχ. Χέρια δεν έχεις; Τι είμαι εγώ δούλα σου; Θα σηκωθώ να φύγω να δω τι θα κάνεις..
  • Συνειδητοποιείστε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν αποδεικνύετε την αγάπη σας ούτε αναπληρώνετε το χρόνο που βρίσκεστε μακριά τους. Αντ’ αυτού φροντίστε ο χρόνος που αφιερώνετε στα παιδιά σας να είναι ποιοτικός, με παιχνίδια και συζητήσεις που θα συσφίξουν ακόμα περισσότερο το δεσμό σας.

Στέλιος Μαντούδης

Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

www.mandou.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αντιδραστικό παιδί: Ποια είναι τα… κλειδιά για να το πλησιάσω;

Παιχνίδια… εξουσίας ανάμεσα σε γονείς και παιδιά: όρια ή τιμωρία;

Ανυπάκουο και αντιδραστικό παιδί: Πώς να το… τιθασεύσουν οι γονείς;

 

 

Σχετικά άρθρα