Μαθήματα ζωής από τον αρχαίο Έλληνα ρήτορα, Ισοκράτη

Ισοκράτης. Αρχαίος Έλληνας ρήτορας. Από τους σπουδαιότερους ρητοδιδάσκαλους της κλασικής αρχαιότητας. Με λίγα χρόνια παραπάνω στην πλάτη του, πέρα από ρητοροδιδάσκαλος, ήταν και λογογράφος.

Ξεχώρισε στην εποχή του γιατί δεν δίστασε να μιλήσει. Ο Ισοκράτης θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του Ελληνικού Έθνους. Είναι ο πρώτος που διατύπωσε την ανάγκη της διατήρησης του Έθνους.

Θεωρούσε κουραστικά και αφηρημένα τα επιχειρήματα του Πλάτωνος για τη μεταφυσική, την επιστημολογία και την ανθρώπινη φύση ανεδαφικά.

Επειδή στερείτο της απαραίτητης δυνατής φωνής και της σκηνικής παρουσίας για την τέχνη της ρητορικής όπως την ασκούσαν παλαιά, αποφάσισε να γίνει διδάσκαλος της ρητορικής.

Προσέλκυσε μαθητές από όλες τις γωνιές του ελληνόφωνου κόσμου και πολλοί από αυτούς έγιναν σημαντικοί ηγέτες της εποχής του. Για αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πρώτος σύμβουλος αυτοβοήθειας.

Ήταν πρακτικός και προσγειωμένος άνθρωπος. Επιθυμούσε να επιλύσει άμεσα προβλήματα. Κάτι που φαίνεται πως στην εποχή που ζούμε δεν έχει αλλάξει. Δεν μας λείπουν τα λόγια, μα οι πράξεις.

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,  την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία.

Είναι οι ενέργειες ώστε η Δημοκρατία μας να ακμάσει ξανά και να μην έχει κανένα «εχθρό». Τα γνωμικά του πολλά και το παραπάνω είναι αμφιλεγόμενο αν όντως αποδίδεται στον Ισοκράτη.

Πλασάρουν ρητό ως δικό του…

Κάνουν λόγο για ένα δήθεν ρητό του αρχαίου Έλληνα ρήτορα που πλασάρουν πολλοί. Άλλοι με αγνούς σκοπούς και άλλοι για να εκμεταλλευτούν.

Φαίνεται πως δεν είπε αυτό που διατυμπανίζουν. Το απόσπασμα είναι από τον Αρεοπαγιτικό λόγο του και έχει στο πρωτότυπο ως εξής:

Πώς γίνεται να επαινούμε και να ευνοούμε αυτό το πολίτευμα που έγινε η αιτία τόσων κακών και σήμερα φαίνεται να πηγαίνει προς το χειρότερο; Πώς γίνεται να μην φοβόμαστε ότι, αφού η κατάσταση πάει προς το χειρότερο, δεν θα καταντήσουμε σε κατάσταση ακόμα πιο άσχημη από την εποχή εκείνη; Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν. Ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

Άλλα γνωμικά του που είναι γνωστά

Ποτέ μην έχεις μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου αλλά και ποτέ μην περιφρονήσεις τον εαυτό σου.

Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με αυτό εκείνων που την κυβερνούν.

Ξοδεύοντας τον εαυτό σου σε αυτά που δεν χρειάζεται, δεν επαρκείς για αυτά που πρέπει.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο δύσκολο είναι να βρεις τον σωστό σύντροφο;

Μήπως όλοι κρύβουμε ένα παθιασμένο παιδί μέσα μας;

Πώς οι αρνητικές σκέψεις κάνουν κακό στην υγεία μας

Ποτέ δεν θα μπορέσω να σε… συναρμολογήσω ολοκληρωτικά…

Κατερίνα Βρανά: μια κινητήριος δύναμη με αφοπλιστικό χιούμορ!

Σχετικά άρθρα