Νέος Ποινικός Κώδικας: Αναστάτωση και διαμαρτυρίες από τις αλλαγές

Ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο ανανεωμένος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας φέρνουν πολλές αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης κατόπιν των αλλαγών.

Οι πιο αξιοσημείωτες από αυτές τις μετατροπές αφορούν σε δίκες που έχουν χαρακτηριστεί ως σκάνδαλα και εκδικάζονται, σε αποφυλακίσεις καταδίκων, σε αυτεπάγγελτες διώξεις σε εγκλήματα κατά της περιουσίας και σε βιασμούς.

Κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα

Στους κώδικές που κατέθεσε τη Δευτέρα (3/6) το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή προβλέπεται η κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης για συγκεκριμένα εγκλήματα. Όμως δεν περιλαμβάνεται η κακουργηματική απιστία, για την οποία είχαν υπάρξει πολύ σοβαρές ενστάσεις από εισαγγελείς και νομικούς κύκλους.

Όσοι κατηγορούνται για κλοπή, τοκογλυφία, απιστία, απάτη, διαρρήξεις και υπεξαίρεση θα έχουν ηπιότερη μεταχείριση. Τα αδικήματα αυτά μετατρέπονται σε πλημμελήματα, εφόσον δεν ασκείται βία και δεν θίγεται το Δημόσιο.

Παράλληλα, ο δράστης μπορεί να αθωωθεί πλήρως αν αποκαταστήσει τη ζημιά μέχρι την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος ή εφόσον αποδεδειγμένα εξαναγκάστηκε στην τέλεση της πράξης.

Διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα για τους βιασμούς

Μάλιστα, συγκέντρωση πραγματοποίησαν στο Σύνταγμα φεμινιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες εκφράζοντας την αντίθεση τους στο άρθρο 336 του νέου Ποινικού Κώδικα σχετικά με τον ορισμό του βιασμού.

Με κεντρικό σύνθημα «Πάρτε πίσω τον ΠΚ 336. Μόνο κριτήριο η απουσία συναίνεσης», διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα διάταξη. Όπως υποστηρίζουν στο κάλεσμά τους «το φεμινιστικό κίνημα διεκδίκησε τυποποίηση του βιασμού στη βάση της συναίνεσης και αντ’ αυτού πήρε πλημμεληματική ποινή»!

Επιπλέον, απαιτούν να παρθεί πίσω η τροποποίηση του άρθρου 336. «Διεκδικούμε να γίνει νόμος του κράτους η κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβούλιο Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, και να οριστεί ο βιασμός στη βάση της απουσίας συναίνεσης».

«Ξεπλένονται» υποθέσεις που ζημιώνουν το Ελληνικό Δημόσιο

Καυτό… θέμα αποτελεί η τροποποίηση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η κατάργηση των ισοβίων για τα οικονομικά εγκλήματα σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου έρχεται περίπου 70 χρόνια μετά την εφαρμογή του. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις οι ποινές θα παραμείνουν κακουργηματικές. Αλλά το πλαίσιο αλλάζει αφού το αδίκημα θα τιμωρείται από 10 έως 15 έτη.

«Αλλαγές που βγάζουν… μάτι»

«Ο βιασμός είναι έγκλημα, δεν υπάρχει light βιασμός. Ο ποινικός κώδικας οφείλει να ενθαρρύνει τα θύματα να μιλήσουν και όχι να κρύβονται», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατακρίνει τις αλλαγές. «Αμφιλεγόμενες διατάξεις πολλές. Αλλαγές που βγάζουν… μάτι. Και κάτι που με ενοχλεί πιο βαθιά».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μαφία των φυλακών: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι του «εγκεφάλου» με τη δικηγόρο

«Σεισμός» στην πολιτική σκηνή – Οι παραιτήσεις λίγο πριν τις εκλογές

Νέα υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων: Ο πατριός, η μητέρα και το μαρτύριο στο σπίτι

Νέα υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας: Πατέρας κακοποιούσε και άφηνε νηστικά τα πέντε παιδιά του

Αυτοκτονία 14χρονης: Η νέα καταγγελία μάνας – Υπάρχει κι άλλο θύμα;

Σχετικά άρθρα