Athens Pride 2019: Αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο

Σήμερα Σάββατο (8/6) διοργανώνεται το Athens Pride 2019 στην πλατεία Συντάγματος, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Tο 2019 αποτελεί χρονιά ορόσημο για την ελληνική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Μια ιστορία που συνδέεται άρρηκτα με το δρόμο. Μια ιστορία που συνδέεται άρρηκτα με το δρόμο.

Το 2005 το πρώτο Pride στην Ελλάδα

Η εξέγερση του Stonewall Inn στις 28 Ιουνίου του 1969 στους δρόμους της Νέας Υόρκης στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα, το Gay Liberation Front. Έναν χρόνο μετά, στις 28 Ιουνίου του 1970, διοργανώθηκε η πρώτη Christopher Street Liberation Day March.

Έγινε το πρότυπο για τα Pride παγκοσμίως και 35 χρόνια μετά στις 25 Ιουνίου του 2005, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της Ελλάδας βγήκαν περήφανα στους δρόμους της Αθήνας. Όμως το 2018, σε έναν αθηναϊκό δρόμο ο Ζακ Κωστόπουλος / Zackie Oh! άφησε την τελευταία του πνοή δολοφονημένος μέρα μεσημέρι.

«Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία»

Το 15ο Athens Pride τιμά τη μνήμη του Ζακ και θυμάται τον γενναίο ακτιβισμό του, μαζί με την κοινότητα που απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του. Το Athens Pride 2019 τονίζει τον ρολό του δρόμου ως δημοκρατικού χώρου διεκδίκησης, επανάστασης αλλά και θριάμβου μπροστά στην αδικία και τη βιαιότητα.

«Σε κάθε δρόμο που περπατάμε, διεκδικούμε την ελευθερία μας και την ασφάλεια μας από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και βίας. Ο δρόμος μας ανήκει εξίσου. Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Μήνυση για ανθρωποκτονία από πρόθεση

Ζακ Κωστόπουλος: Η ΕΔΕ «καίει» τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς

I’ m positive: Εκδήλωση αφιερωμένη στον Ζακ Κωστόπουλο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Ιατροδικαστής για Ζακ Κωστόπουλο: Ποια χτυπήματα αποδείχθηκαν μοιραία;

Θεσσαλονίκη: Έριξαν στον Θερμαϊκό δύο άνδρες που συμμετείχαν στο Pride Parade

Τσακαλώτος και Καρανίκας στο Athens Pride – Πρώτη φορά φέτος στο Σύνταγμα

Σχετικά άρθρα