Χαλίλ Γκιμπράν

Ο Γκιμπράν Χαλίλ Γκιμπράν ή Χαλίλ Γκιμπράν, ή «ο άνθρωπος από τον Λίβανο», όπως είναι γνωστός στο παγκόσμιο κοινό, υπήρξε ποιητής, φιλόσοφος και καλλιτέχνης.

Γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου, 1883, στη μαρωνιτική οικογένεια των Γκιμπράν, στο Μπσαρί, της ορεινής περιοχής του Βόρειου Λιβάνου. Ο Χαλίλ Γκιμπράν δεν κατάφερε να λάβει επίσημη εκπαίδευση, λόγω οικογενειακών θεμάτων. Ωστόσο, η μάθησή του περιορίστηκε στις συχνές του επισκέψεις στον ιερέα ενός χωριού, που τον δίδαξε τα ουσιώδη της θρησκείας και της Βίβλου, μαζί τη τη Συριακή και την Αραβική γλώσσα. Αναγνωρίζοντας την ερευνητική φύση του νεαρού Γκιμπράν, ο ιερέας άρχισε επίσης να του διδάσκει τα προκαταρκτικά του αλφάβητου και της γλώσσας, ανοίγοντάς του ουσιαστικά τον κόσμο της ιστορίας, της επιστήμης και της λογοτεχνίας.

Ο πατέρας του φυλακίζεται και η μητέρα του αποφασίζει να μετακομίσει στις ΗΠΑ. Ο Χαλίλ Γκιμπράν είναι ο μόνος που θα ακολουθήσει Ανώτερες Σπουδές στη Λογοτεχνία αλλά και τη Ζωγραφική. Θα μείνει για χρόνια στις ΗΠΑ αλλά και στο Παρίσι.

Στις 10 Απριλίου του 1931 ο Γκιμπράν Χαλίλ Γκιμπράν πέθανε σε ηλικία 48 ετών με εκτεταμένη κίρρωση του ήπατος. Τον θάνατό του θρήνησαν χιλιάδες άνθρωποι στις Η.Π.Α. την Ευρώπη και κυρίως στον αραβόφωνο κόσμο, που έχασε έναν από τους ουσιαστικότερους υπερμάχους του.

 

Σχετικά άρθρα