Κόλπος του Ομάν: Αγωνία στις αγορές μετά την επίθεση στα δύο τάνκερ

Οι επιθέσεις την Πέμπτη (13/6) εναντίον δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν προκάλεσαν… άλμα στις τιμές του πετρελαίου και εγείρουν νέες ανησυχίες.

Αφορά στην ασφάλεια των πλοίων που διαπλέουν το Στενό του Χορμούζ, έναν μήνα αφότου άλλα τέσσερα δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από νάρκες στην ίδια περιοχή.

Ζωτικής σημασίας το Στενό του Χορμούζ

Το Στενό του Χορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.

Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια «Kokuka Corageous» της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group και στο «Front Altair» του νορβηγικού φορέα Frontline δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

«Πριν από λίγο καιρό, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μόνο και μόνο επειδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν προσφέρονταν στην αγορά εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Μέσω του Στενού του Χορμούζ μεταφέρονται καθημερινά πάνω από 15 φορές μεγαλύτερες ποσότητες» εξήγησε ο Εουτζέν Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank.

Τα τελευταία χρόνια, εκπρόσωποι του Ιράν έχουν απειλήσει επανειλημμένα να σφραγίσουν τη θαλάσσια διαδρομή. Η Lloyd’s του Λονδίνου χαρακτήρισε τον Περσικό Κόλπο και τμήματα του Κόλπου του Ομάν περιοχές υψηλού κινδύνου μετά τις επιθέσεις στα μέσα Μαΐου.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το Ιράν. Θεωρούν ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων. Από την άλλη, η Τεχεράνη αντέδρασε καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσινγκτον.

Ο Βάινμπεργκ αναμένει ότι ο αριθμός των μεταφορών μέσω των Στενών θα μειωθεί. Αυτό θα σήμαινε λιγότερη προσφορά, υψηλότερες τιμές.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κόλπος του Ομάν: Παγκόσμιος συναγερμός μετά από επίθεση σε δεξαμενόπλοια

Νέα εντυπωσιακή έκρηξη στο ηφαίστειο της Αίτνας (ΒΙΝΤΕΟ)

Σρι Λάνκα: Νέα έκρηξη μετά τις αιματηρές επιθέσεις

Επίθεση με μαχαίρι στην Ιαπωνία – Νεκροί και τραυματίες

Νύχτα εμπρησμών σε ΙΧ και επίθεση σε εκλογικό περίπτερο

Επίθεση με μπογιές στη Βουλή: «Βαριά» καμπάνα στον δράστη

Σχετικά άρθρα