Αργία Αγίου Πνεύματος 2019: Πώς λειτουργούν σούπερ μάρκετ και μαγαζιά

Ως επίσημη αργία για το Δημόσιο έχει ορισθεί η σημερινή (17/6) ημέρα, του Αγίου Πνεύματος, ενώ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Εξαίρεση αποτελούν επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές οι οποίες έχουν ήδη ανακοινώσει αργία. Σχετικά με τα σούπερ μάρκετ, θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων της χώρας.

Ποια καταστήματα είναι κλειστά

Σε Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Βέροια, Βόλο, Κομοτηνή και Ναύπλιο οι Εμπορικοί Σύλλογοι έχουν ανακοινώσει πως προτείνουν τα καταστήματα – μέλη τους να παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα (17/6).

Τι ισχύει για Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Υποχρεωτικά κλειστά θα είναι όλα τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων του Νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση, η οποία δεν έχει ανακληθεί.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με ανακοίνωση του καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, να εποπτεύσουν την αγορά για την τήρηση της νομιμότητας της αργίας.

Ανάλογη ανακοίνωση δεν είχε γίνει από τον εμπορικό σύλλογο Αθηνών. Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα στην πρωτεύουσα θα είναι ανοικτά.

Ποιοι εργάζονται

Για τον ιδιωτικό τομέα είναι, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, εργάσιμη ημέρα, σε αντίθεση με το Δημόσιο. Ωστόσο, αρκετές επιχειρήσεις την καθιερώνουν από μόνες τους ως αργία.

Έτσι, οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στην εργασία τους και δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο τους. Όσοι δεν πάνε στη δουλειά τους, δεν δικαιούνται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.

Δηλαδή από τον μηνιαίο τους μισθό θα τους αφαιρεθούν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες θα εργάζονταν την ημέρα αυτή λόγω 5ημέρου ή 6ημέρου.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις;

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Δίνεται παράταση – Μέχρι πότε ισχύει;

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι το δικαιούνται – Πού μπορείς να κάνεις αίτηση;

Πανελλήνιες 2019: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 350 ευρώ

Φορολοταρία αποδείξεων ΑΑΔΕ: Τι να κάνεις για να κερδίσεις;

Σχετικά άρθρα