Στέλιος Βαμβακάρης: Πέθανε ο δεξιοτέχνης στο μπουζούκι 

Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο σύνθετης και δεξιοτέχνης στο μπουζούκι, Στέλιος Βαμβακάρης, δευτερότοκος γιος του Μάρκου Βαμβακάρη.

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1947. Ήταν επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των 12 ετών, όταν και ξεκίνησε στο πλευρό του πατέρα του, Μάρκου.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς

Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Bασίλης Τσιτσάνης και ο Στράτος Παγιουμτζής, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Βίκυ Μοσχολιού, η Σωτηρία Μπέλλου και ο Παύλος Σιδηρόπουλος.

Εκτός από τη δουλειά του στο λαϊκό τραγούδι, ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού.

Είχε αυστηρά προσωπικό στιλ

Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα ντουζένια, έγραψε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στιλ. Μοιάζει με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.

Η καλλιτεχνική αξία του ιδιαίτερου ύφους της μουσικής του έχει αναγνωριστεί και από τη διεθνή blues κοινότητα. Σε φεστιβάλ στη πόλη Φάλον στη Σουηδία έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ.

Πότε θα γίνει η κηδεία του;

Επίσης, έχει συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, όπως για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη (20/6) στο Γ’ Νεκροταφείο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πέθανε ο Φράνκο Τζεφιρέλι σε ηλικία 96 ετών

Ζωή Λάσκαρη: Η αποκάλυψη για την ημέρα που πέθανε

Τζούλια Μπάρκα: Το… μυστικό που ήξεραν λίγοι και πήρε μαζί της

Πέθανε πρώην βουλευτής – Οι τελευταίες στιγμές του πριν καταρρεύσει

Το μικρότερο μωρό του κόσμου: Πατέρας είχε 60 λεπτά με την κόρη του, προτού πεθάνει

Σχετικά άρθρα