Η μαμά μου είναι άρρωστη ψυχικά κι ο πατέρας μου μας εγκατέλειψε. Πού θα βρω στήριγμα;

Ο λόγος που στέλνω είναι γιατί πιστεύω πως ίσως έχω κάποια είδους κατάθλιψη και αυτό θα ήθελα να ρωτήσω τους ειδικούς. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν 2 μηνών με άσχημο τρόπο που κατέληξε η μαμά μου να είναι άρρωστη ψυχικά και να έχει πάει μέχρι τώρα που είμαι 19 χρονών 3 φορές σε ψυχιατρική κλινική και ακόμα δεν το έχει ξεπεράσει.

Αυτό εμένα μου δημιουργεί μοναξιά διότι δεν είναι όπως ήταν παλιά και δεν μπορώ να επικοινωνήσω μαζί της όπως όταν ήμουν μικρή.

Ο πατέρας μου ήθελε το κακό μου…

Είχα προσπαθήσει να γνωρίσω τον πατέρα μου από μόνη μου αλλά αυτός ήθελε το κακό μου μάθαμε πως ήθελε να με πάει στο νοσοκομείο υποτίθεται για να μου πάρουν αίμα αλλά θα μου έπαιρναν ένα κόκαλο και εγώ μπορεί να εμένα ακόμη και ανάπηρη. Οπότε ούτε από τον πάτερα μου βρήκα την αγάπη που ήθελα να έχω.

Ο θείος μου πήγε να βιάσει τη μάνα μου και έπειτα εμένα…

Επίσης, όταν ήμουν μικρή περίπου 7 ο θείος μου πήγε να βιάσει την μαμά μου που κοιμόμασταν μαζί στο κρεβάτι με την μαμά μου και το κατάλαβα και άρχισα να κλαίω ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω αυτή την εικόνα. Ίσως από εκεί ξεκίνησαν τα θέματά της και τώρα είναι άρρωστη ψυχικά…

Από την άλλη, όταν μεγάλωσα ο θείος μου με πήγαινε χορό με το αυτοκίνητο και μου την έπεσε ερωτικά και εγώ άρχιζα να φωνάζω και ευτυχώς δεν έγινε κάτι ακραίο αλλά όταν το είπα στην μαμά μου και στην γιαγιά μου μου είπαν να μην το πω να το ξεχάσω γιατί είχε παιδί ο θείος μου με την θεία μου, δηλαδή την αδερφή της μαμάς μου Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μου κόψουν τον χορό.

Στην προσωπική μου ζωή…

Γενικά και στην προσωπική μου ζωή πήγαινα με αγόρια που δεν αγαπούσα γιατί νόμιζα πως ήταν ο μόνος τρόπος να γίνω αποδεκτή. Από το νηπιαγωγείο μέχρι το γυμνάσιο μου εκαναν bullying λεκτικό και σωματικό.Ίσως γι’ αυτό να το έκανα.

Το θέμα μου είναι ότι όλα αυτά δεν μπορώ να τα ξεχάσω και να συνεχίσω την ζωή μου και κάθε φορά που τα θυμάμαι είμαι χάλια ψυχολογικά.Και δεν έχω πλέον και κανέναν να στηριχτώ αφού η μάνα μου είναι άρρωστη ψυχικά…

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας…

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Μάριος Παππάς

Για να μπορέσεις να είσαι σίγουρη ότι έχεις κάποιας μορφής κατάθλιψη θα πρέπει να επισκεφτείς κάποιον ειδικό για να τεθεί μια τέτοια διάγνωση.

Συμπτώματα κατάθλιψης

Σίγουρα βέβαια και μόνη σου μπορείς να σκεφτείς αν έχεις κάποια καταθλιπτικά συμπτώματα.Η ποιότητα του ύπνου σου; Η όρεξή σου για φαγητό;Η διάθεση σου; Έχουν αλλάξει;  Είσαι απαισιόδοξη για το μέλλον; Νιώθεις ότι δεν έχεις ενέργεια να κάνεις πράγματα; Αυτά είναι μόνο κάποια από αυτά που εξετάζουμε για να καταλήξουμε αν υπάρχει καταθλιπτική συμπτωματολογία.

thlipsi katathlipsi

Πρώιμες αρνητικές εμπειρίες – Τραυματικά στοιχεία

Αλλά δεν θα ήθελα να σταθώ τόσο πολύ σε μια διάγνωση-ταμπέλα. Αυτό που βρίσκω πολύ σημαντικό είναι όλα αυτά τα δύσκολα βιώματα που έχεις από παιδί. Είναι ένα σύνολο πρώιμων αρνητικών εμπειριών που πολύ πιθανόν να έχει καθορίσει αυτό που είσαι σήμερα και τις δυσκολίες που βιώνεις,καθώς όλα μαζί και το καθένα από αυτά ξεχωριστά εμπεριέχουν πολλά τραυματικά στοιχεία που θα καθιστούσαν τους περισσότερους ανθρώπους που θα τα βίωναν ευάλωτους σε συναισθηματικού τύπου δυσκολίες.

Στο σήμερα υπάρχουν άτομα στον οικογενειακό ή κοινωνικό σου περίγυρο στα οποία μπορείς να βασιστείς και να βρεις στήριγμα; Θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό, αν υπάρχουν.

katathlipsi

Απαραίτητο να στραφείς σε κάποιον ειδικό

Αυτό που θα ήθελα να σου προτείνω όπως και να έχει, θα ήταν να στραφείς σε κάποιον ειδικό ώστε ψυχοθεραπευτικά να αντιμετωπίσετε μαζί αυτό το σύνολο των δυσκολιών που βιώνεις και να βρεις εκείνα τα στοιχεία στα οποία μπορείς να επενδύσεις ώστε να εξελιχθείς και να προχωρήσεις μπροστά μέσω επαναπλαισίωσης και επανανοηματοδότησης όλων αυτών των εμπειριών, τις οποίες θα μπορέσεις να τις συνδέσεις με το σήμερα και το πως σε κάνουν να νιώθεις, να σκέφτςσαι και να συμπεριφέρεσαι..

Μέσα από την συνειδητοποίηση και την αλλαγή του νοήματος σε κάποια πράγματα σίγουρα θα μπορέσεις να δεις μεγάλες διαφορές.

 

Μάριος Παππάς
Ψυχολόγος,Ψυχοθεραπευτής (Γνωσιακή – Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία)
Τηλέφωνο Επικοινωνίας:6946945826
E-mail:[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ο πατέρας μάς εγκατέλειψε, η μάνα μου πέθανε, εγώ κλείστηκα σπίτι. Πώς θα ξεφύγω;

Ξένη σε μια ξένη χώρα: «Όλα πάνε στραβά από τότε που μετακομίσαμε εδώ»…

Όταν το διαζύγιο διαλύει τη σχέση γονέα-παιδιού. Πώς θα σωθούν οι οικογενειακοί δεσμοί;

 

 

Σχετικά άρθρα