Δημήτρης Χριστόφιας: Ο Ελληνοκύπριος βιοπαλαιστής από φτωχή, πολύτεκνη οικογένεια που δούλευε από τα 10 του – Γιατί άλλαξε το επώνυμό του και ποια αποκαλούσε «δεύτερη μάνα»

Σε ηλικία 73 ετών, έφυγε από τη ζωή ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από το Σάββατο 18 Μαΐου.

Ο γιος του, Χρήστος, είπε το δικό του «αντίο» στον πατέρα του με έναν ξεχωριστό τρόπο. Τον αποχαιρέτησε με στίχους από τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Μη αναστρέψιμη η κατάστασή του

Τον τελευταίο καιρό ο γνωστός πολιτικός νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με έντονο πόνο, δύσπνοια και άγχος. Ήταν σε καταστολή με διαρκή μηχανική υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του.

Μάλιστα, κλήθηκαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ. Η κατάστασή του ωστόσο είχε επιδεινωθεί, χαρακτηρίζοντάς τη ως «μη αναστρέψιμη». Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο δρ. Μιχάλης Μηνά, ιατρός του Δημήτρη Χριστόφια, κατά τις τελευταίες εξετάσεις «επιβεβαιώθηκε η μη αναστρεψιμότητα των ινωτικών βλαβών στον πνεύμονα, χωρίς δυνατότητα άλλης αντιμετώπισης».

Πολλά τα προβλήματα υγείας

Πάντως, ο γνωστός πολιτικός αντιμετώπισε προβλήματα υγείας από νεαρή ηλικία. Στα 36 του υπέστη έμφραγμα του οπίσθιου τοιχώματος του μυοκαρδίου ενώ το 1999 έκανε εγχείρηση by pass των στεφανιαίων αρτηριών με τέσσερα μοσχεύματα.

Μάλιστα, από το 1994 παρουσίασε προοδευτικά συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αρτηριακής υπέρτασης και νεφρωσικού συνδρόμου. Την ίδια χρονιά, βιοψία του νεφρού, που έγινε στο Λονδίνο, έδειξε «μη αμυλοειδή ινιδιακή σπειραμοτονεφρίτιδα». Είναι μια σοβαρή ασθένεια των νεφρών, η οποία συνήθως οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια.

Αλλά τα θέματα δεν σταμάτησαν εκεί. Οξύ πνευμονικό οίδημα, ανουρία, αναιμία, μεταμόσχευση αριστερού νεφρού, χειρουργείο για λαπαροσκοπική χοληκυστεροκτομή λόγω χολολιθίασης και αναπνευστικά προβλήματα συνθέτουν τον ιατρικό φάκελό του.

Ποια αποκαλούσε «δεύτερη μάνα»;

«Δεύτερη μάνα» αποκαλούσε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την αδελφή του Δέσποινα. Όχι γιατί ήταν μεγαλύτερη από αυτόν σε ηλικία, αλλά επειδή του χάρισε πραγματικά το δώρο της ζωής. Ήταν εκείνη που κρίθηκε ως συμβατή δότρια για την επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού στην οποία υποβλήθηκε.

«Δεν ξέρω πώς μπορεί να ξεπληρώσει κάποιος ένα τέτοιο δώρο ζωής. Μόνο με αγάπη, ίσως. Έχω ξαναγεννηθεί και το χρωστώ σ’ αυτήν. Γι’ αυτό τη χαρακτήρισα πολλές φορές δεύτερη μου μάνα, με κίνδυνο να παρεξηγηθώ από την πρώτη», είχε τονίσει.

Ήταν ο πρώτος και μοναδικός κομμουνιστής ως επικεφαλής

Γεννημένος τον Αύγουστο του 1946, ήταν Ελληνοκύπριος πολιτικός ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (2008 – 2013), πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (2001 – 2008) και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ(1988 – 2009).

Επιπλέον, αποτέλεσε τον πρώτο και μοναδικό κομμουνιστή επικεφαλής της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του προσπάθησε να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα και να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού. Επιπλέον, υποστήριζε το κλείσιμο των βρετανικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο.

Από φτωχή και πολύτεκνη οικογένεια

Με γονείς τον Χριστοφή και την Άννα, είχε τέσσερις μικρότερες αδερφές. Για αρκετά χρόνια ήταν καταχωρημένος στα ληξιαρχικά βιβλία ως Δημήτρης Δημητρίου. Στη συνέχεια άλλαξε το επώνυμο του σε Χριστόφια, το οποίο ήταν το παρατσούκλι του πατέρα του εξαιτίας του έντονου τρόπου με τον οποίο συζητούσε.

Η οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια ήταν φτωχή. Τα παιδικά του χρόνια ήταν δύσκολα και με στερήσεις. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος ενώ παράλληλα λειτουργούσε και το καφενείο στη συντεχνία της ΠΕΟ. Ο Δημήτρης Χριστόφιας σε ηλικία 10 ετών βοηθούσε τον πατέρα του στο καφενείο. Εκεί γινόταν δέκτης πολιτικών συζητήσεων και κοινωνός των πολιτικών δρώμενων της εποχής.

«Πολιτικός» από μικρός

Σε ηλικία 12 ετών διένειμε την εφημερίδα «Χαραυγή» στο χωριό του, φροντίζοντας παράλληλα να τηδιαβάζει. Στη συνέχεια ξεκίνησε την ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων, τα οποίο προμηθευόταν από τη βιβλιοθήκη του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Αχιλλέας Δικώμου.

Από τα 14 του λοιπόν, ξεκίνησε η πολιτική του δράση.  Έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών (ΠΕΟΜ) και μετά μπήκε στο ΑΚΕΛ, την ΠΕΟ και την ΕΔΟΝ, στην οποία το 1969 εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της.

Μέντοράς του ο Εζεκίας Παπαϊωάννου

Σε μια παγκοινοτική συγκέντρωση στο Κάτω Δίκωμο, τον τόπο καταγωγής του, τον γνώρισε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Ήταν εκείνος που τον ξεχώρισε και του έδωσε την ευκαιρία να σπουδάσει.

Με πτυχίο ιστορικών επιστημών της Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης, έγινε διδάκτωρ και επέστρεψε στην Κύπρο. Να σημειωθεί πως στη διάρκεια των σπουδών του στη Μόσχα γνώρισε τη σύζυγο του Έλση Χηράτου.

Πατέρας 3 παιδιών

Παντρεύτηκαν στις 20 Αυγούστου 1972 στο Κάτω Δίκωμο και απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαριάννα, τη Χριστίνα και τον Χρίστο. Κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, το ζευγάρι, βρισκόταν στο Κάτω Δίκωμο, με το νεογέννητο παιδί τους. Τότε έφυγαν για τη Λευκωσία, ώστε ο Δημήτρης Χριστόφιας να αντισταθεί κατά του πραξικοπήματος.

Όταν πέθανε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου, το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπή του ΑΚΕΛ όρισε τον Δημήτρη Χριστόφια ως- αρχικά προσωρινό- Γενικό Γραμματέα. Το 2007 το ΑΚΕΛ αποφάσισε να διεκδικήσει για πρώτη φορά την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με δικό του υποψήφιο, τον Γενικό Γραμματέα του, Δημήτρη Χριστόφια.

Ήταν ο πρώτος αριστερός πρόεδρος στην Κύπρο

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, συγκέντρωσε το 53,36% και εκλέχθηκε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος προερχόταν από τον χώρο της αριστεράς.

«Ο στόχος της προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να καθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», είχε δηλώσει.

«Ας αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις. Λύση που να επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θρήνος στην πολιτική σκηνή: Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Η δυναμική, Ελληνοπολωνή κόρη επιχειρηματία που βρήκε «καταφύγιο» στη σχέση της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κώστας Μπακογιάννης: Ο έρωτας με τη Σία, το διαζύγιο και ο τραγικός θάνατος του πατέρα του!

Kωνσταντίνος Μητσοτάκης: Ο μεγάλος έρωτας με τη Μαρίκα, η αποστασία και οι κόντρες με τον Ανδρέα

Μιχάλης Ζαφειρόπουλος: Αναβιώνει στο Μικτό Ορκωτό η δολοφονία που «πάγωσε» το πανελλήνιο – Τα τελευταία λόγια του και το χρονικό μιας εκτέλεσης

Σχετικά άρθρα