Είμαι 75 κιλά και θέλω να φτάσω τα 60. Τι να κάνω;

Είμαι 14 χρόνων και 75 κιλά. Έχω 1,62 ύψος και θέλω να πάω τουλάχιστον 60 κιλά. Θα μπορούσατε να μου πείτε τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απάντησε η διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου

Η διατροφή είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη, καθώς πέρα από ενέργεια, εφοδιάζει τον οργανισμό σου και με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εμπλέκονται στη σωστή λειτουργία και την ανάπτυξη όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Επομένως δεν πρέπει να ακολουθήσεις μια εξαντλητική δίαιτα σε αυτήν τη φάση, για να φτάσεις γρήγορα από τα 75 κιλά στα 60, καθώς το μόνο θα καταφέρεις είναι να βλάψεις τον οργανισμό σου.

Ειδικά σε αυτή την ηλικία που ο σκελετός σου είναι ακόμα σε ανάπτυξή και πρέπει να ανταπεξέλθεις στο απαιτητικό σου πρόγραμμα λόγω των σχολικών υποχρεώσεων.

Χρήσιμα tips διατροφής

Παρακάτω σου σημειώνω μερικά TIPS διατροφής προκειμένου να ελέγξεις το σωματικό σου βάρους και να υιοθετήσεις ένα πιο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής:

  • Η συνολική ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να κατανέμεται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, σε 4-5 γεύματα και σνακ, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού. Είναι προτιμότερη η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας από την κατανάλωση τροφής το βράδυ. Επίσης, ο έλεγχος των μερίδων πρέπει να αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης βάρους.
  • Προτείνεται η ενσωμάτωση 3-4 μερίδων χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βάρους. Πρόσληψη Ca μικρότερη από τις συστάσεις σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος.
  • Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων καθημερινά (στα ενδιάμεσα γεύματα ως σνακ).
  • Κατανάλωση άφθονης σαλάτας μαζί με το μεσημεριανό και το βραδινό, καθώς βοηθάει στον κορεσμό. Προσοχή στην ποσότητα του dressing ή του ελαιολάδου που προστίθεται.
  • Κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης τα οποία αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού και βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου.
  • Κατανάλωση ροφημάτων χωρίς ζάχαρη αλλά με μέλι ή φυσικό γλυκαντικό στέβια.
  • Αποφυγή γλυκών, λιπαρών και τηγανιτών φαγητών.
  • Στην περίοδο της απώλειας βάρους πρέπει η αερόβια σωματική δραστηριότητα (όπως γρήγορο περπάτημα) να είναι ≥150 λεπτά/εβδομάδα (ή 30 λεπτά/ημέρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.

Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να απευθυνθείς σε έναν πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σου σχεδιάσει μία πλήρη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες του οργανισμού σου.

Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αλκοόλ και φαγητό: Συνδυασμός που παχαίνει;

Ενώ προσέχω τη διατροφή μου, ενίοτε τρώω ό,τι βρω μπροστά μου!

Κάνω δίαιτα. Το μέλι είναι παχυντικό ή όχι;

Μπορώ να χάσω κιλά μασώντας… τσίχλα;

 

Σχετικά άρθρα