Δυσκολεύεσαι να αποδώσεις στη δουλειά; 5 τρόποι για να… ανοίξει το μυαλό!

Καθημερινά δεχόμαστε πολλές πληροφορίες. Βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε. Συνειδητά και υποσυνείδητα ο νους μας δουλεύει ακατάπαυστα. Μερικές φορές ακόμα και όταν κοιμόμαστε.

Σε όλες αυτές τις διεργασίες του μυαλού έχουν προστεθεί τα συνεχή τηλεφωνήματα μέσω κινητού, τα emails, τα SMS, οι προσωπικές ανησυχίες μας και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Γίνεται ένας βομβαρδισμός στους νευρώνες του εγκεφάλου μας καθημερινά.

Γράφει ο Leadership Expert και συγγραφέας Σταύρος Μπαρούτας

baroutas

Πώς μπορούμε όμως να εστιαστούμε στην εργασία μας για να γίνουμε περισσότερο παραγωγικοί; Αυτό γίνεται ακόμα δυσκολότερο όταν αλλάζει ο καιρός, έχει περισσότερο ζέστη ή έχουμε κάποιο προσωπικό πρόβλημα και δεν έχουμε διάθεση για την εργασία μας.

Πώς θα αυξηθεί η παραγωγικότητα;

Συνήθως, όταν θέλω να εστιαστώ στην εργασία μου, ξεκινάω με μια εσωτερική προεργασία:

  • Θέτω πρώτα τις σημαντικές και επείγουσες προτεραιότητες που απαιτούν την προσοχή μου, από το προηγούμενο απόγευμα. Σκέφτομαι ποιες είναι οι επείγουσες διορίες μου. Δεσμεύομαι προσωπικά ότι τα συγκεκριμένα projects πρέπει να τελειώσουν αύριο. Βάζω δηλαδή το «πρέπει» στην σκέψη μου ώστε να αναγκαστώ να ασχοληθώ. Είναι πλέον στόχος για εμένα.
  • Ο καφές, για αυτούς που πίνουν, βοηθάει στη συγκέντρωση. Συνεπώς πριν ξεκινήσω, έχω μαζί μου καφέ. Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να διακόψω την εργασία μου για να φτιάξω.
  • Αφοσιώνομαι, εστιάζω με αποφασιστικότητα στο project χωρίς να με αποσπά οτιδήποτε. Όταν χτυπάει το κινητό μου τηλέφωνο, δεν απαντάω. Θα τους καλέσω στο τέλος. Δεν συνδέομαι με τα social media, παρά μόνον όταν θέλω να κάνω διάλειμμα. Αναπόφευκτα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν και χωρίς εμένα για λίγες ώρες.
  • Σκέφτομαι ότι αφού τελειώσω, θα νιώθω καλύτερα και με λιγότερο άγχος. Η αναβλητικότητα μεγιστοποιεί το άγχος.
  • Τέλος, θυμάμαι το προηγούμενο project που τελείωσα και ένιωθα πολύ όμορφα.

Με τον παραπάνω τρόπο δεσμεύετε στον εαυτό σας να ξεκινήσει και να τελειώσει με το project. Του δημιουργείτε κίνητρο και στο τέλος την ευχαρίστηση της ολοκλήρωσης. Εάν έχετε παραπάνω projects, τότε χρησιμοποιείτε τα ανωτέρω ως βοηθητικές οδηγίες για να συγκεντρώνεστε περισσότερες ώρες.

andras-epituxia-stin-ergasia-2

Καλό είναι να μπουν και μικροί στόχοι

Για να μπορέσετε να αναπτύξετε τις προαναφερθείσες όμως ικανότητες αφοσίωσης, εστίασης στον στόχο, πειθαρχίας, θα πρέπει να θέτετε μικρούς εβδομαδιαίους στόχους συνεχώς για να γίνει μετά από λίγο καιρό μια δημιουργική, παραγωγική συνήθεια. Δεν μπορείτε τόσο απλά να δεσμευτείτε σε μια διαδικασία και να πειθαρχήσετε για την ολοκλήρωσή της.

Η συγκέντρωση πολλές φορές είναι μια διαδικασία. Αφού την εφαρμόσεις ξανά και ξανά και έχεις πλέον την δυνατότητα να επιτυγχάνεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να την χαρακτηρίσεις ως μια δεξιότητα την οποία κατέχεις.

*Ο Σταύρος Μπαρούτας είναι Leadership Expert και συγγραφέας, μέλος στο Chartered Management Institute της Αγγλίας και πιστοποιημένος από αυτό. Σήμερα είναι Διευθυντής Βόρειας Ελλάδας σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, ενώ ανά τακτά διαστήματα διοργανώνει σεμινάρια με στόχο την προσωπική αλλά και επαγγελματική ανάπτυξη. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην προσωπική του σελίδα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνε τα «θέλω» σου «μπορώ»: Είναι εύκολο ή δύσκολο;

Θέλεις να παραιτηθείς από τη δουλειά σου; 3 λόγοι για να μην το κάνεις!

5 +1 χρήσιμες συμβουλές για να μειώσεις το οικονομικό άγχος

Πόσοι είναι τελικά οι άνεργοι που ψάχνουν δουλειά στην Ελλάδα;

Επάγγελμα και ζώδια: Ποια δουλειά σου ταιριάζει καλύτερα;

Πώς η Δανάη Παππά κατάφερε να βρει δουλειά μέσω… Instagram;

Σχετικά άρθρα