Είμαι άνεργη και σε κάθε ευκαιρία για δουλειά με κυριεύει ο πανικός

Είμαι άνεργη πολλά χρόνια και σε κάθε ευκαιρία για εργασία όταν μου δοθεί, έχω ένα συναίσθημα πανικού και άγχους. Παλεύω χρόνια να καταφέρω να βγω από όλο αυτό.

Ενώ ξέρω πως τα καταφέρνω σε κάθε δουλειά με τον καλύτερο τρόπο, στην πρόταση αυτή νιώθω πανικό. Πριν 10 χρόνια πέθανε ο αδερφός μου και έμεινα αρκετό καιρό σπίτι.

Κυριεύομαι από πανικό και άγχος

Δούλεψα πριν 3 χρόνια, κάποιους μήνες αλλά και πάλι ένιωσα το ίδιο συναίσθημα μέχρι να ξεκινήσω και ας ήταν με φιλικό πρόσωπο η δουλειά μου. Πριν μερικές μέρες μου έγινε μια πρόταση ξανά.

Καιρό σκέφτομαι να βρω δουλειά και μπροστά στην πρόταση, ένιωσα πάλι τον ίδιο πανικό και άγχος. Ενώ το σκέφτομαι όλη μέρα, βρίσκω χίλια θετικά ώστε να ξεκινήσω. Αλλά μέσα μου νιώθω φοβερά συγχυσμένη και δεν ξέρω τι να κάνω σίγουρα.

Θέλω να κάνω νέα αρχή αλλά…

Δεν θέλω να μένω άλλο αμέτοχη. Παλιότερα πήγα σε δουλειά όπου έμεινα κάποιες μέρες αλλά γυρνούσα σπίτι σε χάλια κατάσταση και ένιωθα ότι πνίγομαι. Για αυτό σταμάτησα.

Θέλω να κάνω νέα αρχή αλλά δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ ώστε να πάω στη δουλειά μα να μην φύγω ξανά. Τι μπορώ να κάνω ώστε να διαχειριστώ αυτή τη φοβία μου για να μην πω πάλι ένα «όχι» που θα μετανιώσω;

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Καλησπέρα φίλη αναγνώστρια,

Ο καθένας μας πάσχει από φοβίες και η κρίση πανικού είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που συναντάται σήμερα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όλοι δεχόμαστε καθημερινά ενέσεις… φοβίας.

Τρομοκρατούμαστε και παθαίνουμε πανικό

Νομίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε τον έλεγχο στα πάντα και μπροστά σε μια απόλυση, στον θάνατο, στη σκέψη μήπως συμβεί κάτι στο παιδί μας, τρομοκρατούμαστε και παθαίνουμε πανικό.

Επομένως κυριευόμαστε από το αίσθημα του άγχους και ενεργοποιείται μέσω του νευρικού μας και ενδοκρινικού μας συστήματος ένας μηχανισμός ώστε να καταστείλει την ενδεχόμενη «απειλή». Αυξάνεται ο χτύπος της καρδιάς, αιματώνεται περισσότερο ο εγκέφαλος, διαστέλλονται οι κόρες και έχουμε περισσότερη εφίδρωση.

Νιώθεις ότι είναι παράλογο και υπερβολικό

Στη δική σου περίπτωση που το αίσθημα του φόβου και του άγχους έχει διάρκεια στον χρόνο και δημιουργείται χωρίς καμία εμφανή απειλή, τότε μιλάμε για φοβία. Έχεις την αίσθηση ότι αυτό που νιώθεις είναι παράλογο και υπερβολικό, αποφεύγεις το πρόβλημα καθώς δεν πας για δουλειά και διαιωνίζεται η κατάσταση.

Οι φοβίες συγκαταλέγονται στις αγχώδεις διαταραχές και συνοδεύονται συχνά από κρίσεις πανικού. Θα σε βοηθήσει πολύ να καταλάβεις τι είναι αυτό που πραγματικά σε φοβίζει, να μην είσαι αρκετά καλή για τη θέση εργασίας, ή μια  πιθανότητα απόλυσης.

Ο φόβος δεν είναι υπαρκτός

Διευκρίνισε τι είναι αυτό που νιώθεις και παρατήρησε τις αλλαγές πριν και μετά το συναίσθημα στη συμπεριφορά σου. Το ζήτημα είναι να καταλάβεις ότι δεν έχει νόημα να αποφεύγεις την εργασία διότι δεν είναι τόσο πιθανό να σου συμβεί κάτι κακό. Ο φόβος δεν είναι υπαρκτός.

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις τον φόβο να σε κυριεύει σε μια πρόταση για δουλειά, προσπάθησε να τον αντικρούσεις με λογικά επιχειρήματα και αντικατέστησε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.  Αν δεις ότι το συναίσθημα αυτό επιμένει, καλό είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ψυχολόγο με κατεύθυνση τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ώστε να μάθετε μαζί να διαχειρίζεστε αυτό το συναίσθημα. Καλή συνέχεια.

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η κόρη μου δίνει αύριο εξετάσεις και… παραλύει από το άγχος

Άγχος, ταχυκαρδία, τρέμουλο: Πώς να τα διαχειριστώ

Άγχος και οικογένεια: Πώς να χειριστείς συγγενή που νιώθεις ως βάρος;

10 απίθανοι τρόποι για να διώξεις το άγχος σου σε λιγότερο από 5 λεπτά!

Πένθος και καταχρήσεις: Πώς ένας θάνατος σε «ρίχνει» στο αλκοόλ;

Ξεχνώ και ακούω φωνές: Θα χρειαστεί να πάρω φάρμακο;

Σχετικά άρθρα