Αρχική / Παιδί / Παιδικές φοβίες: Η κόρη μου φοβάται τη βροχή. Πώς θα το ξεπεράσει;
koritsi vroxi thlipsi

Η 37χρονη Μαντώ ρωτά

Παιδικές φοβίες: Η κόρη μου φοβάται τη βροχή. Πώς θα το ξεπεράσει;

Θα ήθελα τη συμβουλή σας. Η επτάχρονη κόρη μου εδώ και ένα χρόνο και έπειτα από μια δυνατή νεροποντή φοβάται τη βροχή. Στην αρχή θεώρησα ότι το γεγονός θα ξεχαστεί και ο φόβος της θα ξεθωριάσει με τον καιρό. Όσο την έβλεπα να επιμένει και ο φόβος να γίνεται τόσο έντονος που δεν ήθελε να βγαίνει από το σπίτι προσπάθησα να της εξηγήσω το φαινόμενο της βροχής και τον κεραυνών.

Μιλήσαμε για τη χρησιμότητα της βροχής και της αλλαγής των εποχών για τον κύκλο του νερού… διαβάσαμε σχετικά βιβλία… Βγήκαμε στο μπαλκόνι για να διαπιστώσει ότι η βροχή δεν μας βλάπτει… Ωστόσο, δεν κατάφερα ούτε στο ελάχιστο να τη βοηθήσω. Όποτε είμαστε έξω και βλέπει σύννεφα ζητά να επιστρέψουμε σπίτι. Παρακολουθεί το δελτίο καιρού και αν υπάρχει προγνωση βροχής αρνείται να πάμε βόλτα. Νιώθω ότι βασανίζεται και δεν ξέρω πώς να τη βοηθήσω.
Σας ευχαριστώ πολύ!

Στο ερώτημά σας απάντησε η Δέσποινα Δοντά, Ειδική Παιδαγωγός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι την αγωνία σου μαζί μας. Όντως, το να βιώνει το παιδί σας κάτι τόσο έντονο είναι πραγματικά δύσκολο, τόσο για το ίδιο όσο και για τον γονιό του, ειδικά στην περίπτωση που εκείνος έχει κάνει προσπάθειες για την προσέγγιση του προβλήματος, αλλά βλέπει πως η κατάσταση δεν βελτιώνεται.

Από τη μεριά σου έχεις δράσει όπως θα μπορούσε κάθε γονιός να κάνει, προσφέροντας ενημέρωση και απλόχερα την αγάπη σου στο παιδί σου, διαβεβαιώνοντάς την πως δεν είναι βλαβερή η βροχή. Ωστόσο, το γεγονός ότι η φοβία αυτή έχει φτάσει να παρεμποδίζει την καθημερινότητά της σημαίνει πως χρειάζεται τη βοήθεια ειδικού, και συγκεκριμένα ψυχολόγου.

Αυτό γιατί, το παιδί θα είναι σε μια κατάσταση άγχους μην τυχόν και βρέξει. Επίσης, όταν βρέχει, ενδεχομένως δεν θα θέλει να πηγαίνει στο σχολείο, συνεπώς, όπως καταλαβαίνεις, δεν γίνεται να απομονωθεί κοινωνικά στη σκέψη ότι μπορεί να βρέξει.

Εσύ ως γονιός έπραξες μέχρι εκεί που μπορούσες, από εδώ και πέρα χρειάζεται τη βοήθεια ενός ανθρώπου που έχει αντίστοιχες γνώσεις. Ο συνδυασμός και των δύο σας (επιστημονική γνώση και άπλετη αγάπη) θα λειτουργήσει επικουρικά στο παιδί.

Πρόκειται για ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί με συναντήσεις, τη συχνότητα των οποίων θα σας ορίσει ο ειδικός, και το παιδί να ανακουφιστεί.

Δέσποινα Δοντά
Ειδική παιδαγωγός-MA Special Educational Needs
Επικοινωνία: 6936505684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φοβίες: Σκέφτομαι ότι το παιδί μου θα αρρωστήσει και μουδιάζω όλόκληρη

3 συνηθισμένες παιδικές φοβίες: πώς να τις αντιμετωπίσεις;

Η κόρη μου, 9 ετών, έχει εντομοφοβία… Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X