Αλκοολικός σύντροφος: Η λέξη που πρέπει να πεις στον εαυτό σου για να διώξεις τις τύψεις

Είμαι μητέρα ενός μικρού κοριτσιού 2,5 ετών. Με τον πατέρα της είχα πολλά θέματα από την αρχή της σχέσης μας γιατί είχε θέματα με το αλκοόλ.

Ερχόταν σπίτι σε άσχημη κατάσταση

Μετά από ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο και με τη βοήθεια ενός παθολόγου και θεραπείας, σταμάτησε για 8 μήνες περίπου μέχρι που έμαθα ότι είμαι έγκυος. Αμέσως άρχισε πάλι να πίνει. Πέρασα πολύ άσχημη εγκυμοσύνη, ήμουν στο κρεβάτι δίχως να μπορώ να τον βοηθήσω. Κάθε ημέρα έτρεμα για τη ζωή του.

Ερχόταν σπίτι σε άσχημη κατάσταση μέχρι που έφτασε ο Αύγουστος να γεννήσω. Έμεινα 20 ημέρες στο νοσοκομείο. Λίγο πριν παντρευτήκαμε γιατί δεν ήθελε μετά να τρέχει με τα χαρτιά. Πίστευα ότι μόλις γεννήσω, θα σταματούσαν όλα αυτά. Το ίδιο μου έλεγε και ο πατέρας του. Ότι όλοι αλλάζουν μόλις πιάσουν στα χέρια τους το παιδί τους.

Έκανα λάθος

Τίποτα δεν άλλαξε. Χειρότερα μετά! Λίγο πριν σαραντήσω, του πήρα τα κλειδιά και τον έβγαλα έξω και πήρα την αστυνομία. Δύο μέρες μετά τον πήγε ο μπαμπάς του στην Αθήνα και τον παρακολούθησε ψυχολόγος για ένα μήνα αλλά το επόμενο καλοκαίρι πάλι τα ίδια. Βέβαια δεν μείναμε ξανά μαζί.

Φτιάξαμε ένα χαρτί σε δικηγόρο ώστε να βλέπει το παιδί πάντα παρουσία μου. Έτσι πέρασαν δύο χρόνια. Πριν λίγο καιρό κατάφερε να βρει δουλειά. Χάρηκα πολύ! Επιτέλους να πατήσει στα πόδια του γιατί ζει με τους γονείς του. Έκανα λάθος… Σε 20 ημέρες τον έδιωξαν από 2 δουλειές.

Είμαι σε απόγνωση…

Τον βρήκα να κοιμάται σε ένα παγκάκι σε άθλια κατάσταση με ένα μπουκάλι ούζο μέσα στο τσαντάκι του. Εδώ και εβδομάδες μου ζητάει να δει το παιδί, ότι θα γίνει υπόδειγμα και εγώ αρνούμαι. Του λέω να πάει σε μια κλινική να νοσηλευτεί αφού βλέπει ότι δεν μπορεί να το ελέγξει.

Το παιδί μεγαλώνει και αντιλαμβάνεται τα πάντα. Δεν ξέρω τι να κάνω και πού να ζητήσω βοήθεια. Είμαι σε απόγνωση.

Στο ερώτημα απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο αλκοολισμός συναντάται σε πολλές οικογένειες και έχει καταστροφικές συναισθηματικές συνέπειες, όχι μόνο  για το ίδιο το άτομο αλλά και για την υπόλοιπη οικογένεια που επωμίζεται το βάρος αυτό.

Μίλα στην κόρη σου

Φαντάζομαι ότι έχετε κάνει αρκετές συζητήσεις με τον πρώην σύζυγο για να τον βοηθήσεις να απεξαρτηθεί. Η αλήθεια είναι ότι η ψυχική νόσος της εξάρτησης είναι πολύ δυνατή και σε κρατάει δέσμιο για πολύ καιρό.

Σίγουρα ένας αλκοολικός πατέρας δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα για το παιδί του αλλά και η απουσία του πατέρα δεν βοηθάει την κατάσταση στο σπίτι. Αρχικά για την κόρη σου θα είναι καλό να της μιλήσεις και να της εξηγήσεις- όσο απλά γίνεται- ότι ο πατέρας της δεν είναι κακός, ούτε αδιαφορεί για εκείνη.

kopela

Πες τη μαγική λέξη

Είναι ωφέλιμο για το παιδί να νιώθει αποδοχή και αγάπη από τους γονείς. Στη συνέχεια είναι το κομμάτι των τύψεων. Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ενοχές που δεν μπορείς να βοηθήσεις τον πατέρα του παιδιού σου και τον βλέπεις σε αυτή την άσχημη κατάσταση.

Η μαγική λέξη σε αυτή την περίπτωση είναι η «απαγκίστρωση». Αυτό δεν σημαίνει ότι παύεις να νοιάζεσαι για τον άλλον και δεν τον αγαπάς απλά αρχίζεις την ανησυχία αυτή να την κάνεις αγάπη και πίστη προς τον εαυτό σου. Παίρνεις ευθύνη για εσένα και την κόρη σου και χαράζετε τον δικό σας  δρόμο.

Υπάρχουν ειδικοί και ομάδες

Ο καθένας έρχεται μια φορά στη ζωή και αξίζει να την ζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μια τέτοια απόφαση όμως αναγνωρίζω ότι δεν είναι εύκολη και δεν μπορεί να την πάρει κάποιος μόνος του. Όχι λόγω έλλειψης δυνατοτήτων. Απλά πολλές φορές δεν ξέρουμε τον τρόπο.

Για αυτό υπάρχουν ειδικοί και ομάδες που μπορείς  να συμμετάσχεις  και να μοιραστείς  τις εμπειρίες σου. Θα νιώσεις μεγάλη ανακούφιση και θα δεχθείς σωστή καθοδήγηση. Δοκίμασέ το. Καλή τύχη!

Μαρία – Ηλέκτρα Αδραχτά
Κλινική Ψυχολόγος
[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα σημάδια σε μάτια και σώμα ότι κάποιος παίρνει ναρκωτικά

Εθισμός στη ζάχαρη: «Είμαι στην προκλιμακτήριο και δεν μπορώ να κόψω τα γλυκά…»

Εθισμός στο fast food: Γιατί δεν χορταίνουμε το πρόχειρο φαγητό;

Εθισμός στο Διαδίκτυο: Πώς να προφυλάξετε τα παιδιά σας;

Διάσημος σεφ εξομολογείται την εξάρτησή του από τα ναρκωτικά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχετικά άρθρα