Δεν τρώω, θέλω να κοιμάμαι και έχω ταχυπαλμία: Γιατί;

Νιώθω τον εαυτό μου ότι έχει αλλάξει. Πριν από μερικές μέρες είχα ένα ραντεβού. Είχα να παραδώσω σε μια κυρία κάτι που αγόρασε και σκεφτόμουν άμα θα της αρέσει.

Από εκείνη τη συνάντηση και μετά με έπιασε ένα άγχος, μια ταχυκαρδία. Την επόμενη μέρα πείρα ένα Lexotanil. Την  επόμενη μέρα είχα μια υπνηλία πάρα πολύ, ήθελα να κοιμάμαι όλη την μέρα.

Μου έχει κοπεί η όρεξη για φαγητό, θέλω να κοιμάμαι και έχω ταχυπαλμία

Αισθανόμουν αδύναμη, χωρίς ενέργεια και αυτό κράτησε 4 μέρες. Σήμερα που σας γράφω μου έχει κοπεί η όρεξη για φαγητό, μου έχει κοπεί η υπνηλία, αλλά έχω την ταχυπαλμία κάπου κάπου που με πιάνει.

Επίσης να αναφέρω ότι είμαι παντρεμένη και έχω ένα μωράκι 15 μηνών. (Ξέχασα να αναφέρω ότι πριν από εκείνο το ραντεβού το μωρό το είχαμε πάει στη μητέρα μου για να το κρατήσει 2 μέρες να το δουν, διότι είναι μακρά, και ήμουν μόνη μου σπίτι. Ο άντρας μου δούλευε και ερχόταν το βράδυ).

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Οι συνθήκες και η χρονική στιγμή που εμφανίζεται μια αλλαγή στην ψυχική μας κατάσταση που μας προβληματίζει είναι ενδεικτικά και αξίζει να σταθούμε. Από εκεί ενδεχομένως να λάβουμε απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Επομένως επιλέγω να αρχίσω τον σχολιασμό από την παρένθεση που αναφέρετε στο τέλος.

Πιθανώς να κρύβονται οδυνηρές σκέψεις

Ίσως είναι κάτι που σας ξενίζει, σας παραξενεύει και σας προβληματίζει για αυτό το βάλατε σε παρένθεση και στο τέλος, πράγμα που δεν θεωρώ τυχαίο.

Πιθανώς εκεί να κρύβονται οδυνηρές σκέψεις και συναισθήματα που έμειναν ως εκκρεμότητα χωρίς επεξεργασία. Ίσως όλα αυτά να μην είχαν άλλη διέξοδο να εκφραστούν και να αναγκάστηκαν να εκφραστούν σωματικά, μια και ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα.

Οι ανησυχίες σας ευσταθούν;

Ήταν μια αλλαγή και κάτι νέο για εσάς να αποχωριστείτε το μωράκι σας για 2 μέρες; Φοβόσασταν ότι μπορεί κάτι να του συμβεί ενώ λείπετε; Συνειδητοποιήσατε ότι δε θα μπορείτε να είστε συνέχεια μαζί του λόγω δουλειάς και χρειάζεστε λίγο χρόνο να συνηθίσετε σε αυτή την ιδέα; Μπορείτε να σταθείτε και να αναλογιστείτε τι νιώσατε και τι σας ενόχλησε ή ανησύχησε.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε και με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου σε ένα υποστηρικτικό κλίμα, αν οι ανησυχίες σας ευσταθούν σε λογική βάση ή μήπως πρόκειται για αρνητικές καταστροφολογικές σκέψεις που γιγαντώνονται χωρίς λόγο και δε σας ωφελούν.

Οι κρίσεις πανικού σχετίζονται με τον φόβο απώλειας ελέγχου

Αυτά τα σωματικά συμπτώματα που περιγράφετε ,ταχυπαλμία, ανορεξία, υπνηλία κτλ. μπορείτε να τα δείτε ως μια ευκαιρία να στρέψετε τους προβολείς στον εαυτό σας και τις βαθύτερες συναισθηματικές ανάγκες του. Δεν χρειάζεται να σας τρομάζουν μια και μπορούν να γίνουν διαχειρίσιμα και σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ένας ψυχολόγος. Χρειάζεται να καθησυχάζετε τον εαυτό σας σε αυτές τις κρίσεις άγχους ή πανικού.

Οι κρίσεις πανικού είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με την αίσθηση ή το φόβο απώλειας ελέγχου για αυτό όπως λέτε πιθανόν να πυροδοτήθηκε όταν νιώσατε ότι δεν θα έχετε τον έλεγχο του μωρού σας για δυο μέρες.

Ας στρέψετε αλλού την προσοχή σας

Ως προς την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού την ώρα που συμβαίνουν αρκετά άτομα τα βοηθάει να προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο του ρυθμού της αναπνοής (π.χ μπορείτε να δοκιμάσετε να μετρήσετε από το 1 μέχρι το 6 στην εισπνοή και από το 1 μέχρι το 6 στην εκπνοή). Υπάρχουν αρκετές τεχνικές χαλάρωσης που οδηγούν στην χαλάρωση των μυών με αποτέλεσμα να φεύγει προσωρινά αυτό το σωματικό σφίξιμο.

monaksia

Μπορείτε να δοκιμάσετε να κινηθείτε και να τραβήξετε αλλού την προσοχή σας σε κάτι ασήμαντο που θα πάρει όμως, τη σκέψη σας από το τι σας συμβαίνει εκείνη την στιγμή. Για παραδείγματα, να μετρήσετε κάποια αντικείμενα στο δωμάτιο.

Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε

Το κυριότερο είναι να ηρεμήσετε τον εαυτό σας ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε, ούτε να τον φορτώσετε με τυχόν ενοχές και ότι αυτή είναι μια κρίση άγχους-πανικού που αργά ή γρήγορα θα περάσει. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να την αποδεχτεί ότι συμβαίνει και δώστε του το χρόνο να βγει από αυτήν .

Αυτές βέβαια είναι κάποιες από τις τεχνικές που δρουν πυροσβεστικά. Το μεγαλύτερο όφελος θα το έχετε αν αποφασίσετε να αναλύσετε εσωτερικές πτυχές δικές σας ώστε να βρείτε με τι συνδέεται η τωρινή κατάσταση καθώς και την δική σας εσωτερική δύναμη για το πως μπορείτε να την διαχειριστείτε καλύτερα.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Ψυχοσωματικά: Μπορεί ο επίμονος βήχας να οφείλεται στο άγχος;

Ψυχοσωματικά: Γιατί αισθάνομαι αυτόν τον «κόμπο» στον λαιμό;

Ψυχοσωματικά συμπτώματα: Κάθε φορά που στεναχωριέμαι κάνω εμετό. Τι μου συμβαίνει;

Φοβάμαι, κλαίω, έχω ψυχοσωματικά. Πρέπει να δω ψυχολόγο ή ψυχίατρο;

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα από άγχος και πώς τα αντιμετωπίζεις;

Σχετικά άρθρα