Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τα νεύρα μιας μάνας;

Έχω μια κορούλα 2,5 ετών. Το πρόβλημα μου είναι ότι έχω πολλά νεύρα και πολλά ξεσπάσματα. Είμαι από τη Βουλγαρία αλλά μεγάλωσα στην Ελλάδα από τα 5 μου και τώρα είμαι 25 χρονών. Εδώ και 7 μήνες έχουμε μετακομίσει στη Γερμανία.

Όχι μόνο προς τον άντρα μου αλλά και προς το παιδί μου. Βγαίνω πολλές φορές εκτός εαυτού και φωνάζω σαν τρελή πολλές φορές έχει φύγει το χέρι μου και έχω χτυπήσει την μικρή στον ποπό, στο χέρι και λίγες φορές, όταν είμαι πάρα πολύ τσιτωμένη.

Η μικρή μου κάνει σαν τρελή και ουρλιάζει

Η μικρή μου κάνει σαν τρελή όταν ουρλιάζει γιατί δεν έγινε το δικό της. Τής έχω δώσει και σφαλιάρα. Το μετανιώνω εκείνη τη στιγμή έχω κλάψει πολλές φορές που το κάνω αυτό. Δεν μου αρέσει να το κάνω αυτό το πράγμα, δεν ξέρω πώς να ελέγχω τα νεύρα μου.

neura fones efibeia

Πολλές φορές όταν είμαι πολύ εκνευρισμένη με τον άντρα μου ξεσπάω στη μικρή της και φωνάζω πολύ. Και το χειρότερο είναι πως μερικές φορές όταν τη χτυπάω, νιώθω ότι το κάνω από κακία, το κάνω με πολύ θυμό. Πιστεύω χειρότερος άνθρωπος από εμένα δεν υπάρχει.

Φοβάμαι πως φταίω εγώ

Δεν φταίει η μικρή μου σε τίποτα, την αγαπώ όσο τίποτα άλλο στον κόσμο μόνη μου τη μεγάλωσα χωρίς καμία βοήθεια. Ο άντρας μου πάντα δούλευε και τον βλέπαμε ελάχιστα. Το κακό είναι πως εδώ και λίγο καιρό η μικρή κάνει σαν τρελή. Ουρλιάζει και φωνάζει έτσι και της πούμε «όχι» σε κάτι ή δεν γίνει το δικό της.

Και πολύ φοβάμαι πως για όλα αυτά φταίω εγώ. Βλέπει εμένα που είμαι υστερική και το υιοθετεί και αυτή. Δεν το θέλω όμως, ειλικρινά δεν θέλω να είμαι έτσι. Θέλω όταν μεγαλώσει να έχει όμορφες αναμνήσεις από εμένα και όχι μια μάνα υστερική νευρική που μόνο την μάλωνε. Υπάρχει λύση; Μπορώ να κάνω κάτι;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Στην ηλικία της κόρης σας είναι αναμενόμενη συμπεριφορά τα πείσματα και η αντίδραση. Για αυτό και ονομάζεται πρώτη εφηβεία. Προσπαθεί και η ίδια να πειραματιστεί με συμπεριφορές και είναι σε φάση που παρατηρεί και μαθαίνει τον κόσμο.

Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς

Πράγματι τα παιδιά μιμούνται τον τρόπο διαχείρισης θυμού τον γονιών τους. Είναι πολύ καλό που φαίνεται να το συνειδητοποιείτε γιατί εφόσον έχετε την επίγνωση αυτή έχετε ένα μεγαλύτερο κίνητρο να δείτε πως μπορείτε καλύτερα να διαχειριστείτε το δικό σας θυμό και αυτό θα αποτελέσει πρότυπο και για εκείνη. Σε αυτό σίγουρα μπορεί να σας βοηθήσει ένας ψυχολόγος .

Είναι σημαντικό ότι έχετε καταλάβει και εσείς, και θα το επαναλάβω και εγώ εδώ ότι η βία δεν είναι λύση σε καμία περίπτωση, ούτε και τα χτυπήματα στο παιδί έστω και μικρά. Δεν μαθαίνει ουσιαστικά πειθαρχία έτσι παρά νιώθει υποτίμηση και ίσως απόγνωση και θυμό και βλάπτει την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Μήπως τα νεύρα σχετίζονται με τη μετακόμιση;

Πιο σημαντικό, ουσιαστικό και αποτελεσματικό είναι να προσπαθείτε να εξηγήσετε στο παιδί γιατί ζητάτε να κάνει κάτι ή τους λόγους που απαγορεύεται να κάνει κάτι άλλο. Κι εδώ μπορεί να βοηθήσει ένας ψυχολόγος να διερευνήσετε τρόπους πειθαρχίας και θέσπισης ορίων που σίγουρα χρειάζεται ένα παιδί, με τρόπο όμως που να είναι χρήσιμος για το παιδί και που εσείς να αισθάνεστε καλά και όχι να καταλήγετε με ενοχές.

kakia-neyra

Αναφέρετε ότι μετακομίσατε σχετικά πρόσφατα πριν λίγους μήνες. Τα νεύρα και τα ξεσπάσματα θυμού τα εντοπίζετε να ξεκίνησαν κυρίως αφού μετακομίσατε; Πώς θα λέγατε είναι η προσαρμογή σας εκεί; Μήπως υπάρχουν δικές σας ακάλυπτες ανάγκες;

Δείτε τι σας βοηθάει να είστε ήρεμη

Αν καταφέρετε να δείτε τι σας βοηθάει να είστε ήρεμη και συνειδητά το ακολουθείτε, θα νιώσετε σίγουρα καλύτερα. Αν βρείτε εκεί να κάνετε πράγματα δημιουργικά και να γεμίζετε τις μπαταρίες σας ώστε να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, αυτό μπορεί να αποτελέσει αντιστάθμισμα και να μη σας χρειάζεται πια ο θυμός, εάν κρύβει δικές σας παραμελημένες ανάγκες.

Με τη συνδρομή ενός ψυχολόγου θα μπορούσατε να εξερευνήσετε τα δικά σας μονοπάτια θυμού και πώς αυτά μπορεί να είναι «παγίδα» και να στερούν από εσάς να ευχαριστηθείτε τη ζωή και να χαρείτε πραγματικά την οικογένειά σας.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχοντας ένα σύζυγο με νεύρα: Γιατί ανέχεσαι αυτή τη συμπεριφορά;

Ώρες ώρες δεν με ελέγχω από τα νεύρα: Ποιον να συμβουλευτώ;

Έχω συνέχεια νεύρα και δεν έχω όρεξη για τίποτα. Είναι εφηβεία;

Σωματική τιμωρία: Πώς θα ελέγξω τα νεύρα μου όταν το παιδί δεν ακούει;

Ξεσπάω τόσο άγρια – Πώς να διαχειριστώ τον θυμό και τις βίαιες εκρήξεις μου;

Σχετικά άρθρα