Ποια είναι η σχέση μεταξύ καρκίνου και διατροφής;

Υπάρχει κάποιο «μαγικό» τρόφιμο ή διατροφή που να θεραπεύει ή και να αποτρέπει τον καρκίνο; Δυστυχώς, δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάποια τέτοια συσχέτιση μεταξύ τροφίμων και εμφάνιση καρκίνου.

Ωστόσο, ο τρόπος ζωής στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα μείωσης του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Γράφει η Χριστίνα Αβραμίδη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Αν αντιμετωπίζετε καρκίνο, η υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για να διατηρήσετε τη δύναμή, την ευεξία σας και να ενισχύσετε τη συναισθηματική σας κατάσταση σε συνδυασμό βέβαια με τη θεραπεία που ακολουθείτε.

Αποφεύγοντας τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και τρώγοντας περισσότερα από αυτά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας και να καταπολεμήσετε τον καρκίνο.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ καρκίνου και διατροφής;

Μερικοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, δεν μπορούμε να τους τροποποιήσουμε, όπως είναι τα γονίδια που κληρονομούμε.

Ωστόσο, η έρευνα υποστηρίζει ότι περίπου το 70% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου εξαρτάται από τον τρόπο ζωής. Η αποφυγή του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, καθώς και η τακτική άσκηση είναι καθοριστικοί παράγοντες για την πρόληψη του καρκίνου.
Η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά και καλά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Αντιμετωπίστε τον καρκίνο με αντιοξειδωτικά!

  • Τα φυτικά τρόφιμα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γνωστά και ως αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθούν στην προστασία από τα καρκινικά κύτταρα
  • Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και του πνεύμονα.
  • Η κατανάλωση λαχανικών που περιέχουν καροτενοειδή, όπως καρότα και λαχανάκια Βρυξελλών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.
  • Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και τα φασόλια, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου.
  • Μια διατροφή πλούσια σε πορτοκάλια, μούρα, μπιζέλια, πιπεριές, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μπορεί επίσης να προστατεύσει από τον καρκίνο του οισοφάγου.
  • Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, όπως ντομάτες και καρπούζι, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Καταναλώστε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, στα λαχανικά και στα δημητριακά ολικής αλέσεως και παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων τύπων καρκίνου του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου και του φάρυγγα.

Επικεντρωθείτε στην προσθήκη φρούτων και λαχανικών όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση. Για παράδειγμα, φάτε ένα μήλο αντί να πιείτε χυμό μήλου.

Επιλέξτε καλά λιπαρά

Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος αυξάνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου.
Αποφύγετε τα trans λιπαρά ή τα μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά που βρίσκονται σε συσκευασμένα και τηγανητά τρόφιμα. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Ωστόσο, τα καλά λιπαρά μπορεί να σας προστατεύσουν από διαφόρους τύπους καρκίνου. Προσθέστε περισσότερα ακόρεστα λίπη από ψάρια, ελαιόλαδο, καρύδια και αβοκάντο. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στον σολομό, τον τόνο και τους λιναρόσπορους μπορούν να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή και να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Περιορίστε τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων που προκαλούν απότομη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατά 80% για καρκίνο του προστάτη, καθώς και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Προτιμήστε ακατέργαστα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως πολύσπορο ψωμί, καστανό ρύζι, κριθάρι, κινόα, πίτουρου, πλιγούρι βρώμης και μη αμυλούχα λαχανικά.

Περιορίστε το επεξεργασμένο & κόκκινο κρέας

Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη συσχέτιση μεταξύ κινδύνου εμφάνισης καρκίνου και κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, όπως μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν και σαλάμι.
Η κατανάλωση 50g επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20%.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στα συντηρητικά νιτρικών αλάτων που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του κρέατος. Η ασφαλέστερη στρατηγική είναι να περιορίσετε την ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που καταναλώνετε και να διαφοροποιήσετε τη διατροφή σας αναζητώντας άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως ψάρια, κοτόπουλο, αυγά, ξηρούς καρπούς και σόγια.

Προετοιμασία φαγητού

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής δεν είναι ο μόνος σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη του καρκίνου. Εξαρτάται, επίσης, από το πώς προετοιμάζετε, αποθηκεύετε και μαγειρεύετε το φαγητό σας.


Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από την κατανάλωση όλων αυτών των σπουδαίων τροφών που καταπολεμούν τον καρκίνο, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά:

  • Τρώτε ωμά φρούτα και λαχανικά, καθώς τείνουν να έχουν τις υψηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων.
  • Αν βράζετε τα λαχανικά, χρησιμοποιήστε το νερό μαγειρέματος σε μια σούπα ή σε άλλο πιάτο για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε όλες τις βιταμίνες.
  • Πλύνετε όλα τα φρούτα και λαχανικά. Χρησιμοποιήστε ένα πινέλο λαχανικών για πλύσιμο. Το πλύσιμο δεν εξαλείφει όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά θα τα μειώσει.
  • Γευστικό φαγητό με βότανα και μπαχαρικά που ενισχύουν την ανοσία.
  • Το σκόρδο, το τζίντζερ και το κάρυ δεν προσθέτουν μόνο γεύση, αλλά προσθέτουν μια γροθιά με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Άλλες καλές επιλογές αποτελούν ο κουρκούμας, ο βασιλικός, το δενδρολίβανο και ο κόλιανδρος.

Συμβουλές για τον περιορισμό των καρκινογόνων

Τα καρκινογόνα είναι ουσίες που πυροδοτούν τον καρκίνο σε τρόφιμα. Μπορούν να σχηματιστούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του μαγειρέματος ή της συντήρησης – κυρίως σε σχέση με το κρέας. Παραδείγματα τροφίμων που έχουν καρκινογόνες ουσίες κρέατα (π.χ. μπέικον, λουκάνικο, βόειο κρέας), καμένα ή καπνιστά τρόφιμα και τα τρόφιμα που έχουν μουχλιάσει.

Για να μειώσετε την έκθεσή σας σε καρκινογόνους παράγοντες:
  •  Μη μαγειρεύετε λάδια σε υψηλή θερμοκρασία. Το μαγείρεμα ή το ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία εμποδίζει την καρκινογένεση των λιπών.
  • Η καύση ή η ξήρανση των κρεάτων δημιουργεί καρκινογόνες ουσίες. Εάν επιλέγετε το μπάρμπεκιου, μην υπερβάλετε στο ψήσιμο του κρέατος και φροντίστε να το μαγειρέψετε στη σωστή θερμοκρασία.
  • Αποθηκεύστε τα λάδια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος σε αεροστεγή δοχεία.
  • Αποφύγετε τα τρόφιμα που μοιάζουν ή μυρίζουν μούχλα, καθώς πιθανότατα περιέχουν αφλατοξίνη, ένα ισχυρό καρκινογόνο.

Χριστίνα Αβραμίδη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

10 διατροφικά (κι οχι μόνο) tips κατά του καρκίνου!

Αλκοόλ και φαγητό: Συνδυασμός που παχαίνει;

14 τροφές – θαύματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα!

Αντιοξειδωτικά: Ο ισχυρός σύμμαχος της υγείας σου!

 

Σχετικά άρθρα