Ομοφυλοφιλία: Γιατί κάποιος δεν παραδέχεται ότι του αρέσουν τα αγόρια;

Κάνω παρέα ακόμα με παιδιά από το σχολείο μου. Δεν μπήκα σε σχολή γιατί δεν με ένοιαζε, αλλά είμαι σε ΙΕΚ για σκηνοθεσία. Γενικά μου αρέσει η παρέα μου και όλοι έχουμε τους ίδιους χρόνους και υποχρεώσεις. Οπότε είναι πολύ εύκολο να βρεθούμε και αράζουμε μέχρι το πρωί στην πλατεία της περιοχής μας.

Μου αρέσει ο ξάδερφος φίλης μου

Μια από τις φίλες μου έχει ένα ξάδερφο ο οποίος έρχεται μαζί μας στις βόλτες. Πολύ καλό και πολύ όμορφο παιδί! Εμένα μου αρέσουν τα αγόρια. Έχω και γυναίκες που μου αρέσουν αλλά κάνω κάτι κυρίως με αγόρια. Έχω ολοκληρώσει με τον πρώην μου αλλά δεν είχα ποτέ μια μακρόχρονη σχέση.

Τέλος πάντων, με αυτό το παιδί έχει γίνει μεγάλο μπέρδεμα. Γιατί όλοι- ακόμα και ο ίδιος- λένε ότι του αρέσουν οι γυναίκες αλλά σε εμένα και στην κολλητή μου (όχι η παραπάνω φίλη που ανέφερα) χτυπά «καμπανάκι» ότι είναι γκέι.

Έγινε κάτι μεταξύ μας…

Και ένα βράδυ που είχε έρθει σπίτι του και οι συνθήκες βοήθησαν την ατμόσφαιρα έγινε κάτι μεταξύ μας. Όχι ολοκληρωμένο αλλά έγινε. Και δεν έγινε μόνο εκείνο το βράδυ. Αλλά ακολούθησαν και άλλες φορές. Όμως εδώ είναι το πρόβλημά μου. Δεν παραδέχεται ότι έγινε κάτι μεταξύ μας. Ούτε καν στην ξαδέρφη του που είναι και φίλη μου.

Δεν ξέρω αν ντρέπεται για εμάς ή για εκείνον. Ίσως να μην μπορεί να πιστέψει ακόμα ότι του αρέσουν οι άνδρες; Γενικά γνωρίζω ότι οι γονείς του είναι πολύ αυστηροί. Αλλά το τελευταίο διάστημα δείχνει μια απρόσιτη συμπεριφορά και έχει εξαφανιστεί. Και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Τι να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη

Αγαπητέ αναγνώστη,

Να εξηγήσω ότι οι ομοφυλόφιλοι εν αντιθέσει με παλιά, τις περισσότερες φορές δηλώνουν τη σεξουαλική τους προτίμηση. Υπάρχει ακόμη κι ένα ποσοστό, που το κρύβουν από φόβο για το πώς θα το εκλάβει ο περίγυρός τους. Υπάρχουν επίσης και κάποιοι άλλοι που είναι μπερδεμένοι.

Αγχώνονται μήπως δεν έχουν ετεροφυλοφιλικές προτιμήσεις, όπως «κανονικά θα έπρεπε» να έχουν, και βασανίζονται από έμμονες σκέψεις για τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Το θέμα είναι πως δε γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία ακριβώς ανήκει ο άνδρας που μας περιγράφετε και σας ενδιαφέρει.

Γιατί δεν το παραδέχεται;

Απ’ ότι μας είπατε όμως δεν εκδηλώνεται σε όλους και έχει μεγαλώσει και σε ένα αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον. Άρα και αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.  Επίσης, δεν αποδέχονται όλοι με τον ίδιο τρόπο τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Αν κάποιος αντιληφθεί πως έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου, περνάει από διάφορα στάδια μέχρι τελικά να αποδεχτεί τη σεξουαλικότητά του και να την ενσωματώσει στη συνολική εικόνα του εαυτού του. Ο συγκεκριμένος δηλαδή, ενδεχομένως να βρίσκεται σε μια τέτοια φάση.

Ποια στάδια περνά πριν αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα;

Θα σας συμβούλευα να τον προσεγγίσετε και να του μιλήσετε ειλικρινά, ανοιχτά και με διάθεση πολλής κατανόησης έχοντας όλα αυτά που σας εξήγησα στο μυαλό σας. Στην αρχή κάποιος μπορεί να βρίσκεται σε σύγχυση και να ψάχνει παντού επιβεβαίωση για την ετεροφυλοφιλική του ταυτότητα.

love

Αργότερα, όταν αντιληφθεί ότι δεν είναι ο μόνος που αισθάνεται έτσι, θα απελευθερωθεί από το άγχος και τις ενοχές που μπορεί να τον κατέκλυσαν. Θα προσεγγίσει και άλλα ομοφυλόφιλα άτομα, και πολύ πιθανό να γνωστοποιήσει στον περίγυρό του τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.

Μιλήστε για το τι του συμβαίνει

Αν βέβαια κάποιος εμφανίσει άρνηση αποδοχής της σεξουαλικής του ταυτότητας, τότε, μπορεί και να απομακρυνθεί από τον περίγυρό του και να αποσυρθεί κοινωνικά ώστε να καταπνίξει τα συναισθήματα και τις προτιμήσεις του φοβούμενο τις αντιδράσεις του κόσμου.

Επειδή λοιπόν, κάνουμε εικασίες και δε μπορούμε να γνωρίζουμε πώς νιώθει αυτό το άτομο θα πρέπει να του μιλήσετε και να διερευνήσετε από κοντά τι του συμβαίνει.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Sexting με πρώην σχέση: Τι σημαίνει όταν ψάχνεις το κινητό του;

Σχέση: Το… κολπάκι για να μην ανακατεύονται στα προσωπικά σου

Διάλειμμα στη σχέση: Πότε πρέπει να πεις «τέλος» και να χωρίσεις;

Μύθοι και αλήθειες για την ομοφυλοφιλία

Ομοφυλοφιλία: Πώς θα κάνεις coming out στην οικογένειά σου;

Ομοφυλοφιλία: Τι καθορίζει τον σεξουαλικό προσανατολισμό;

Σχετικά άρθρα